Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A200 teszt

0

Mért értékek

Mind a működési idők, mint a mentés, vagy az automata élességállítás tekintetében gyors gépet sikerült összehoznia a Sonynak, amely semmiben nem marad le a többiek mögött. Bekapcsolás után az első státusz adatok megjelenéséig 0,7 mp-nek kell eltelnie, az első kép pedig 0,9 mp elteltével készülhet el, amennyiben kézi élességállítást használunk. Az AF ideje némileg kitolhatja, de ez függ a használt objektívtől is. A bekapcsolási idő néhány gépnél ugyan pár tized másodperccel lassabbnak tűnhet, de még úgy is versenyképes, hogy közben egy gyorsabb szenzortisztítást is elvégez a gép. Ennek fényében már teljesen korrekt időnek tűnik.

A fotók visszajátszásánál sem kell sok időt várakozással töltenünk. Egy teljes felbontású kép 0,1 mp alatt megjelenik a képernyőn és ugyanannyi idő kell a következő fotóra lapozáshoz is. Olyan, hogy „gyorslapozás” nem igazán létezik az A200 eszköztárában, mert bár a jobb és bal nyílgombot folyamatosan nyomva egyfolytában lapozhatók a képek, de a sebesség nem gyorsabb, sőt néhány fotó után pár tizedmásodperces gondolkodási időket „kér” a masina, így átlagban csak 0,2 mp-enként lapozhatunk folyamatosan.

Megmértük a kártyaírási sebességeket is, mégpedig egy csúcs és egy átlagos, olcsó kártyával a SanDisk Extreme IV csúcsmodelljével közel 12 MB/mp-es sebességet mértünk, ami az A100 idejében még kiemelkedő lett volna, de azért manapság is jó eredmény. Persze az is ott munkál ilyenkor az emberben, hogy „az A700 majd háromszor ilyen gyors volt”. Megmértük a teljesítményét egy olcsóbb Kingstonnal is, amelynél 5,1 MB/mp-et produkált. Ebből nem túl nehéz leszűrni, hogy aki kiszeretné használni a gép teljesítményét, szerezzen be gyorsabb kártyát!

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
0,7 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
0,9 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,1 mp
Képlapozás 0,1 mp (folyamatos: átlagban 0,2 mp)
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,44 mp
Kingston 2 GB CF SanDisk Extreme IV 4 GB CF
Kártyára mentés sebessége
(15 RAW alapján)
5 100 KByte/s 11 900KByte/s
Keresőben látható kép mérete 21,5°, 53%* egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel
ellátott géphez képest
Optikai kereső lefedettsége 95%
Kereso~ nagyítása 0,83x
Vaku távolsága az optikai tengelytől 7 cm
Finom Normál
JPEG kép minősége 98% 97%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje ~2 óra 55 perc