Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A200 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Vezérlőtárcsa: a rekeszérték és/vagy zársebesség beállítására használható. A menüben megszabhatjuk, hogy manuális módban a két expozíciós alapérték közül melyiket szabályozza. A másik értéket az expozíció kompenzáció gombjának nyomva tartásával és a tárcsa elfordításával változtathatjuk meg. Segítségével más értékek is megváltoztathatók, ha az adott funkció gombjával együtt használjuk. Ilyen például az érzékenység (ISO).
Lejátszás módban a kinagyított képek közötti lapozásra is használható, mégpedig oly módon, hogy a nagyítás mértéke és a kijelzőn látható képkivágás változatlan marad.
(2) Exponáló gomb: ezzel indíthatjuk az expozíciót, illetve lejátszás módból azonnal felvételi üzemmódba válthatunk.
(3) ISO gomb: e gombot lenyomva, majd a nyolcirányú nyílgombot, vagy a vezérlőtárcsát elfordítva ISO100-3200 értékek között szabályozható, vagy AUTO módba állítható az érzékenység.
(4) Sorozat és önkioldó mód gombja: választhatunk egyképes, folyamatos sorozat (3 kép/mp), illetve ugyanilyen expozíció sorozat (egyképes és folyamatos) között. Az expozíció sorozatnál 0,3 és 0,7 Fé lépésközök állíthatók be. Ugyanitt engedélyezhető a fehéregyensúly sorozat (Lo és Hi beállításokkal), illetve a 2 vagy 10 mp-es önkioldó használata is.
(5) Üzemmód választó tárcsa:

– AUTO: automatikus felvételi üzemmód, melynél a beállítások nagy része a fényképezőgép feladata. Ezek között találjuk az expozíciós beállításokat, így rekeszértéket és záridőt is. A vakumód és az érzékenység alapból automatikus, de a felhasználó is átállíthatja.
– P (programautomatika): a rekeszérték és záridő kivételével minden mást a felhasználó szab meg. Ebben a módban kap fontos szerepet az úgynevezett program-eltolás funkció, amellyel azonos fényértéken tartva egyszerre módosítható a fenti két expozíciós alapérték.
– A (rekesz előválasztás): a fotós az elülső vezérlőtárcsa elfordításával szabályozhatja a blende átmérőjét, vagyis a rekeszértéket, a gép pedig ehhez mérten választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszérték tartományt a csatlakoztatott objektív határozza meg.
– S (zársebesség előválasztás): hasonló az iménti félmanuális funkcióhoz, de itt a záridő beállítása a feladatunk, melyhez a gép választja ki a megfelelőnek vélt rekeszértéket. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– M (manuális mód): az összes expozíciós (és egyéb) beállítást elvégezhetjük a gép helyett.
– A tárcsa fennmaradó programhelyei nagyjából megegyeznek az A100-ban beállítható témamódoknak, az utolsót kivéve. Ezeket különböző fotószituációkban használhatjuk és közvetve a gép automatikáját szabályozzák. Sorrendben: éjszakai portré, naplemente, sport, makró, tájkép, portré, vakutiltás. Utóbbit olyan helyen érdemes használnunk, ahol tiltott a villanófény használata. A gépautomatikája így semmilyen körülmények között nem engedélyezi a vakut.

Hátul

(1) Főkapcsoló: a készülék be- és kikapcsolására szolgál.
(2) Kereső dioptria korrekciós tárcsája: -2,5 – +1 m-1 között szabályozható.
(3) Expozíció kompenzáció: felvételi módban lenyomva megjelenik az expozíció kompenzáció skála, melyen +/- 2 Fé tartományon belül, 1/3 lépésenként bírálhatjuk felül a fénymérő által adott expozíciós értékeket. Beállításához a vezérlőtárcsát kell használnunk. Az exp. kompenzáció az M-mód kivételével bármely üzemmódban elérhető
Lejátszáskor e gomb segítségével kicsinyíthetjük a képet, vagy válthatunk indexképes megjelenítésre.
(4) AE-L: az expozíció (fénymérés) rögzítésére szolgál. A menüben beállíthatjuk, hogy a gomb nyomvatartása alatt, vagy lenyomása után kerüljenek rögzítésre az értékek.
Lejátszásnál a képernyőn megjelenő fotókba nagyíthatunk bele legfeljebb 12x mértékben. Nagyításnál 8 (6,1-12x), kicsinyítésnél 26 (12x-1x) lépést kapunk.

(5) MENU: a menü be- és kikapcsolására használható. A megjelenített menü az exponáló gomb félig lenyomott állapotában, de bármely funkciógombra, vagy az üzemmód tárcsa elfordítására is kikapcsol. A menüpontokról részletesebben a következő oldalon lesz szó.
(6) DISP: felvételi módban az LCD kijelzőn megjelenő státusz (infó)képernyő, alap, vagy részletes nézete között válthatunk ezzel a gombbal, de ki is kapcsolhatjuk az adatokat.
Lejátszáskor az aktuálisan mutatott fotó információs képernyői között lapozhatunk vele.
(7) Törlés gomb: csak lejátszás módban működik ez a gomb. Az aktuálisan megjelenített fotót törölhetjük segítségével a memóriából.
(8) Lejátszás gomb: ezzel a gombbal aktiválható a képek lejátszásának üzemmódja. Az exponáló gombbal, bármely funkció gombbal, vagy az üzemmód választó tárcsa elfordításával is megszakíthatjuk a lejátszást és azonnal visszaállhatunk felvételi üzemmódba.

Fn (funkció) menü

(9) Fn gomb: az elődön lévő funkciótárcsa helyettesítésére szolgál. Lenyomva kiválaszthatjuk, hogy a vaku üzemmód, fénymérés, AF mód, AF mező, fehéregyensúly, vagy a DRO értékeit szeretnénk megváltoztatni.
(10) Nyolcirányú navigációs gomb: felvételi üzemmódban a fel és le irányokkal választható ki egy tetszőleges érték, amennyiben valamelyik funkciógombbal (pl. ISO) együtt használjuk. Egyébként az AF mezők közti váltáshoz használhatjuk, ha előtte engedélyeztük a „helyi” AF mező módot. A közepén lévő gombbal az középső fókuszpontra ugorhatunk (Széles és Helyi módban), illetve aktiválhatjuk az automata élességállítást (szintén a középső ponton).
Lejátszás módban a jobb-bal iránnyal lapozhatunk a képek között, nagyításnál pedig a nyolc irány bármelyikét használhatjuk az adott fotó görgetésére
Menüben az opciók közötti navigáció a feladata, a középső gombbal pedig elfogadhatjuk a kiválasztott menüpontot.
(11) Super SteadyShot kapcsoló: a fényképezőgép CCD mozgatásán alapuló stabilizátorát kapcsolhatjuk ki és be.

Elöl

Számottevő különbség az elődhöz képest, hogy eltűnt a váz aljáról a mélységélesség előnézet gombja, amely egyben a funkció megszűnését is jelenti, mivel más módon nem aktiválhatjuk és végre kapunk egy vakunyitó gombot.

(1) Vaku gomb: a beépített vaku felnyitására és egyben bekapcsolására szolgál.
(2) Objektív kioldó gomb: az optika levétele előtt be kell nyomnunk, majd az objektívet kb. 45 fokban jobbra elfordítanunk. Ezáltal leemelhető a csatlakozónyílásról. Az objektív felhelyezésénél nem kell használnunk a gombot.
(3) AF/MF kapcsoló: MF állásban a kézi élességállítás használható, míg AF módban a fényképezőgépre bízzuk a fókusz beállítását.