Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-7 teszt

0

Kezelőszervek

A gombok kialakítása hasonló a NEX-5N-hez, ahol is szintén elég apró, és jócskán a vázba süllyesztett, lapos gombokat találtunk. Érdekes, hogy a vázon három olyan gomb is található, amely mellé nem került felirat. Ezek programozható gombok, de azért nem lett volna rossz valami Fn1, Fn2, Fn3 vagy hasonló elnevezéssel élni, mert a beállítás menüben így könnyebb lenne hivatkozni rá, s nekünk nem kellene találgatni, hogy melyik gomb éppen hogyan szerepel a beállítások között.

Fent

(1) Be- és kikapcsoló kar.
(2)Kioldó gomb: az állókép felvételek expozíciójának indításához. A gombot félig lenyomva aktiválódik majd rögzül az automata élességállítás és a fénymérés.
(3)Programozható gomb
(4)1. Vezérlőtárcsa: a rekesz vagy zársebesség beállítására szolgál.
(5)2. Vezérlőtárcsa: manuális módban a rekesz, egyéb módokban az expozíció-kompenzáció értéke adható meg segítségével.

Hátul

(1) Kereső dioptria-korrekciós tárcsa: -4 és +1 dioptria között állítható a kereső optikája.
(2) Vaku felpattintó gombja.
(3) Lejátszás gomb: használatával felvétel módból a képek és videók lejátszási képernyőjére kerülünk. Ismételt lenyomásakor visszatérünk felvétel módba, de az exponáló (kioldó) gombot félig lenyomva is ugyanez történik.
(4)AF/MF illetve AEL kar/gomb: a karral az automatikus ill. manuális élességállítás vagy a fénymérés rögzítése mód között válthatunk, míg a gomb megnyomására a kiválasztott funkció érhető el.

(5) Videófelvétel gomb: a mozgókép rögzítés indítására és befejezésére használható. Videózás közben a normál kioldó gomb az élességállítás gyors indítására szolgál (egyébként finomabb élességállítást használ a gép).


(6) Menü/Vissza/Visszavonás/Kilépés gomb: a felső gomb funkciója legtöbbször a menübe való be- és kilépés, vagy egy opciós almenüből/nagyításból visszalépés az előző oldalra, vagy képernyőre.
(7) Hátsó vezérlőtárcsa: felvételi üzemmódban az érzékenység beállítására szolgál, lejátszáskor a képek között válthatunk ill. a nagyítás mértékét állíthatjuk be vele. Felvételi üzemmódban a négyféle irány gombként is használható, a következő funkciókkal:
fel irány (DISP): a kijelző információs ablakainak lapozása felvétel és lejátszás során.
le irány: felvételnél az expozíció kompenzáció beállítása végezhető el, amely kissé feleslegesnek tűnik, tudva, hogy a felső 2. vezérlőtárcsa ezt a célt szolgálja. Ráadásul ennek funkciója nem is változtatható meg.
jobb irány: alapértelmezett funkciója nincsen, de a menüben választhatunk erre a gombra valamilyen feladatot. Lejátszáskor a képek és videók között lapozhatunk vele.

bal irány: felvétel módban az egyképes, sorozat és önkioldó módok között kereshetünk a segítségével. Lejátszáskor szintén a lapozás a feladata.
Lejátszásnál a négy iránnyal görgethető a nagyított képrészlet.

(8) Vezérlőtárcsa gomb: a tárcsa közepén helyet foglaló gombbal véglegesíthetjük a beállított értéket. A felvételi módok gyors elérésére is használhatjuk, de funkciója programozható, akár helyi funkciómenü is elérhető, több menüponttal (lásd kép).
Lejátszáskor a képek nagyításának megkezdésére szolgál. Ezzel a gombbal indíthatjuk el a videók, illetve a panorámakép visszajátszását is.

(9) Fókuszterület/Opciók/OK gomb: e gomb funkciója is az üzemmódnak megfelelően változik, illetve felvétel módban programozható is. Mozgatható fókuszpont esetén e gomb megnyomásával kezdeményezhető a fókuszpont áthelyezése. Más esetben egy adott beállítás opcióit érhetjük el vele (pl. a HDR mód szintjeit, vagy a fehéregyensúly finomhangolást). Lejátszásnál a megjelenített kép törlését végzi.