Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-7 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás

A NEX-7 a kompaktoknál előszeretettel alkalmazott kontrasztérzékelésen alapuló AF rendszert használja, mely terület szerint háromféle üzemmódban használható:

  • fókusz pozíciók

    Középpontos: a rendszer csak a középső AF pontra eső témára állít élességet.

  • Többpontos: az AF mező kiválasztását is a gép automatikájára bízzuk. Ez akár több pont is lehet egyszerre. Maximum 25 mező közül választ a képernyő középső kétharmadában.
  • Rugalmas pontszerű: Manuális AF-pont kiválasztás a teljes képmezőn, kisebb AF-pontokkal. Beállítása után az iránygombokkal léptethető a mezőjelző keret. 17×11, vagyis összesen 187 pont közül választhatunk ki egyet.

Ezeken kívül egy külön menüpont alatt arcfelismerő élességállítást is bekapcsolhatunk, melynél arcokat is regisztrálhatunk.

Működés szerint az automata élességállítás lehet egyszeri, vagyis az exponáló gomb enyhe lenyomása alatt mindig ugyanabban a távolságban rögzített, vagy folyamatos, mely a gép vagy a téma elmozdulásakor korrigálja az élességállítást.

A rendszer 0 és 20 Fé között működik megbízhatóan (f/2,8 objektívvel). Gyengébb fényviszonyok között AF segédfény használatára is van lehetőség, melynél a markolat belső oldalán lévő narancs fényű LED automatikusan világít majd az élességállítás idejére. Ez nagyjából 3-4 méterig jelent segítséget az AF rendszernek. A segédfény a menüben letiltható.

Természetesen kézi élességállításra is van lehetőség, sőt kombinálható az autofókusszal. Ez az úgynevezett Direct Manual Focus, vagy magyarosan közvetlen kézifókusz. Lényege, hogy a gép automatikusan állít élességet az exponáló gomb félig lenyomásával, de a gombot nyomva tartva és az objektív élességállító gyűrűjét elmozdítva azonnal manuális módba kerülünk és kézzel finomíthatunk az élességen.

Ezen felül normál kézi fókusz is választható, mely az előbb taglalt objektívgyűrűvel állítható. A gyűrű folyamatosan körbeforgatható, elektronikus kapcsolatban áll a géppel. A gyűrűt elfordítva a kép közepét 5,9×-es, vagy 11,7×-es méretben nagyítja a gép, attól függ melyiket választjuk ki az alsó gombbal. Az iránygombokkal ezután szabadon pozícionálható a nagyított kivágás. A pontos élesség beállítása könnyedén történik, hiszen az élességállító gyűrű igen finoman mozgatja a lencsetagokat. Az kijelzőkre egyébként a kontúrokat kiemelő MF segéd is kérhető.

A fénymérés a képmező 1200 területén mér, érzékenységi tartománya pedig az élességállításhoz hasonlatos (0-20 Fé). A fénymérési módok között a három szokásosat találjuk: többpontos, középre súlyozott és szpot.

Sorozatfelvétel

Sorozatmódokból ugyanazokat kapjuk, mint a NEX-5N-nél. Kétféle sebességű sorozat választható, normál és sebesség prioritásos. Normál módban 3,5 kép/mp-es sebességre képes a gép, míg sebesség prioritásos módban 10 kép/mp-cel dolgozhatunk.

A 10 kép/mp-es sorozat hossza nálunk a 32 GB-os SanDisk Extreme 30 MB/s Class 10-es SDHC kártyával 14 RAW kép volt, ez után lassult be a sorozat.
Mindez kikapcsolt objektív korrekciónál. Ha bekapcsoljuk a torzítás korrekciót, akkor 12 RAW (vagy 14 JPEG) képet készít a gép a gyors sorozatnál, utána megállt a sorozat, s csak akkor folytatódott, amikor egy képnyi hely már maradt a pufferben.

A fent említett menüben beállíthatunk automata expozíció sorozatot is, melynek lépésközei ugyanitt adhatók meg 0,3, vagy 0,7 fényértékben. A gép ilyenkor három felvételt készít különböző expozíciós beállításokkal.

Itt kapott helyet a vezeték nélküli távvezérlő, valamint az időzített önkioldó beállítása is. Az önkioldást 2 és 10 másodpercre állíthatjuk, vagy választhatunk önkioldó sorozatot, mely 10 másodpercenként exponál 3, illetve 5 fotót.

Videó

Videókat kétféle formátumban is készíthetünk. Beállíthatunk MPEG-4-et, melynél 640×480, vagy 1440×1080 pixeles felbontások választhatók (utóbbit lejátszáskor FullHD-re interpolálja a lejátszó). Ezen kívül AVCHD formátum is használható, mely 1920×1080 képpontos felbontást kínál, H.264 tömörítéssel és maximum 28 Mbps sávszélességgel. A képfrissítés interlace módban 50 kép/mp, progresszív módban 50 vagy 25 kép/mp lehet. Egyszerre legfeljebb 29 percnyi mozgókép készíthető.
Normál HD felbontásban (1280×720 pixel) nem készíthetők videófelvételek.

1920×1080 pixel, 50i fps, AVCHD, 21 mp, 37 MB, ~15100 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1440×1080 pixel, 50p fps, H.264, 20 mp, 29 MB, ~12300 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mozgóképek mellé hangot is rögzít a készülék sztereóban, köszönhetően az előlap felső részén lévő két kis beépített mikrofonnak. Ha elégedetlenek vagyunk ezek teljesítményével, külső sztereó mikrofon is vásárolható, mely az oldalsó 3,5″-os jack-dugóba csatlakozik. A beépített mikrofonnál szélzajszűrést is bekapcsolhatunk.

Tesztvideó kék órában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel a gép hátulján lévő külön videó gombbal indítható és állítható meg, így tehát nem kapunk külön videó módot, bármikor elindíthatjuk. Ebben az esetben az exponáló gomb a gyors élességállítás indítására használható, de enélkül is van folyamatos fókuszálásunk, csak finomabb, lassabb. Videó rögzítés alatt természetesen használhatjuk a zoomot, működik a fénymérés, az optikai stabilizátor, az autofókusz, sőt a kézi élességállítás is, bár nagyított nézetet nem kapunk, csak a kontúrokat kiemelő MF segédet. Az expozíciós értékek manuálisan is befolyásolhatók, de nem csak teljes manuális módot, hanem félautomata rekesz-előválasztást is használhatunk, s az értékeket felvétel közben is módosíthatjuk. Az érzékenységet is megadhatjuk, de választhatunk itt is automatikus beállítást.

Rekesz állítás felvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Autofókusz felvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videó megkezdése előtt állítható be a fehéregyensúly, az exp. kompenzáció, sőt, némely képi effektus is, lásd lenti példák, melyek még a NEX-5N-nel készültek.

Nagy kontrasztú fekete-fehér mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Részleges szín mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Pop élénk színű mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Poszterizált mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Retró mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Lágy high-key mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Játékfényképező mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók minősége a NEX-5-éhez hasonló, nem rossz, de láttunk már részletezőbbet is. A videófelvétel során minimálisan lesz kisebb a látószögünk, ahogy a lenti képek is mutatják. Nézzük hát a képeket (a teljes méretű képek shift+kattintással érhetők el):

1920×1080 pixeles fotó és videó képkocka