Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-7 teszt

0

Különlegességek

Képi effektek

Ma már szinte kötelező valamiféle effekt lehetőségét építeni a fényképezőgépbe, hiszen ha valaki nem járatos a digitális képfeldolgozás világában, akkor is tud készíteni egyedi(nek ható) fotókat. A Sony Alpha NEX-7 a NEX-5N-nel megegyező módokat kínál.
A választék a következő:

 • Miniatűr (tilt objektív hatása, választható, hogy az érintetlenrész fent, középen, lent legyen, vagy automatikusan kerüljön meghatározásra a fókuszpont és a gép tartása szerint)
 • Gazdag tónusú fekete-fehér
 • HDR effekt (közepes, gyenge, erős)
 • Lágy fókusz
 • Nagy kontrasztú monokróm
 • Részleges szín (vörös, zöld, kék vagy sárga meghagyása, többi szín deszaturálása)
 • Lágy high-key
 • Retro (szépia kis kontraszttal)
 • Poszterizált
 • Élénk színű, Pop Art
 • Játékfényképezőgép (vignettált, lágy kép)

A NEX-5N képei:

Képi effektek (Picture effects)Miniature


Rich Tone Mono


HDR Painting


Soft Focus


High Contrast Mono


Partial Color


Soft Highkey


Retro


Posterized


Pop


Toycamera

Dinamika-tartomány optimalizáció és HDR mód

A NEX-7-ben is megtalálható a Sony gépeiben előszeretettel használt DRO mód (Dynamic Range Optimizer), mely elsősorban az árnyékosabb, túl sötét képterületeket világosítja. A komolyabb DSLR modellekhez hasonlóan ebben a gépben is elég széleskörű beállítási lehetőségeket kapunk. Használhatjuk automatikus módban, de az erősségi 1-5 szintek bármelyikét is használhatjuk. Mivel egy képet készít és ebből húzza elő az árnyékok részleteit, bátran használhatjuk mozgó téma fotózásánál is.

Az ugyanitt kiválasztható és beállítható HDR mód nem egy képet készít, hanem hármat, s nem csak az árnyékos területeket, de a csúcsfényeket is kezeli. Az automatikus beállítással a gépre bízhatjuk a világosítást, az 1-6 EV értékekkel pedig fix, egész fényértékenként megadott lépésekben növelhetjük az átfogást.

Az üzemmód hátránya, hogy több képet készít sorozatban, vagyis kézből, illetve mozgó témák fotózására csak korlátozottan alkalmas.

Pásztázott panoráma

Nem újdonság a pásztázott panoráma sem, hiszen a Sony volt az első, aki ezt bevezette. Azóta már más gyártók is alkalmazzák ezt a módszert, amellyel tényleg gyerekjáték egyszerű panorámák fotózása.

A Sweep Panorama lényege, hogy az egymás után elkészült panorámafotókat nem utólag kell összefűznünk egy széles képpé; megteszi helyettünk a gép, rögtön a fotók elkészülte után. Nekünk csak a képméretet kell kiválasztanunk (Normál, vagy Széles), valamint a pásztázás irányát (Fel, Le, Jobbra, Balra). A NEX-7-ben 3D panorámák készítésére is van lehetőség. A beállítást követően az exponáló gombot folyamatosan nyomva és a géppel a meghatározott irányba pásztázva (svenkelve) elkészül a sorozat, melyből egy összefűzött fotó kerül mentésre.

Normál panoráma (shift+kattintás: teljes méret!)

A képek illesztése meglehetősen pontos, még kézből készített panorámáknál is. Tesztfotóinkat most állványról készítettük. A fotózás közben az LCD-n egy mozgó sáv jelzi a pásztázás aktuális pozícióját.

Széles panoráma (shift+kattintás: teljes méret!)

A panorámák felbontása normál módban 8192×1856, széles módban 12416×1856 pixeles, ha tájkép állásban dolgozunk. A gépet függőlegesen tartva 3872×2160 pixeles vagy széles módnál 5536×2160 pixeles panorámákat kapunk.

Normál panoráma függőleges gépállással
(shift+kattintás: teljes méret!)

Széles panoráma függőleges gépállással
(shift+kattintás: teljes méret!)