Kipróbáltuk: Sony DSC-F828 teszt

0

Felépítés

A fényképezőgép kialakítása megegyezik a DSC-F707/717-nél megismerttel: a nagy méretű, súlyos optika mögött található az elforgatható géptest, amelyen az elektronikus kereső, az LCD és a kezelőszervek java része található. A gép fogása önmagában véve kényelmes, de az egykezes használatot meg se próbáljuk! Az optika annyira nehéz, hogy a gép teljesen balra húz, így egy kézzel a gépet használni egyrészt nagyon kényelmetlen, másrészt a fókusztávolságot úgyis az optikán elhelyezett gyűrűvel kell beállítanunk.


felvételmód képernyője

A fényképezőgép LCD-je 1,8″ képátlójú, felbontása: 134000 pixel, vagyis a kijelzőn kellően részletgazdag, szép képeket láthatunk. Az LCD előtt tükröződésmentesítő bevonat található, bár ennek ellenére igen erős napsütésben a kijelző nem minden esetben látható tökéletesen. Szerencsére az elektronikus kereső hasonlóan szép felbontású és szép részletességű, ezért ez minden további nélkül használható. Az EVF nagyméretű, 20,5 o-os szög alatt látszó képet ad, ez megegyezik azzal a látószöggel, amit egy 55 cm-es Tv képernyőjének 1,2 m távolságról adódó látványa okoz (ugyanekkora szög alatt látszik a Canon EOS-300D tükörreflexes gép keresője is!). A nagy méretű kép ráadásul 234000 pixelből tevődik össze. Mindkét kijelző lefedettsége 100%-os. Egy nagy piros pont a Sony-nak! Lejátszáskor a megjelenítőkön 5x-ös nagyításban lehet megtekinteni a képeket, 8 Mpixeles felbontás esetén ilyenkor a kép kb. 750 pixel szélességű, amely a pontos élesség ellenőrzésére korlátozottan alkalmas. A kijelzők által megjelenített képen minden fontos információ leolvasható: akkumulátor töltöttsége (hátralévő idő), felbontás, tömörítés, hátralévő képek száma, sorozat mód, vaku mód, program üzemmód, fehéregyensúly, fénymérés, fókuszkeret(ek), érzékenység, fényerő kompenzáció, élő hisztogram, zársebesség, rekesz érték, fényérték. A megjelenített képre háromféle fokozatban kerülhet rá kiegészítő információ.


felvétel információk

lejátszás információk és nagyítás

A felpattanó vaku kis méretű, de ennek ellenére kategóriájában nagy teljesítményű. A nagy fényerejű optikával párosítva még ISO100 esetén is 7-8 méteres hatótávolságot érhetünk el. A vaku teljesítménye két lépésben kompenzálható (+- 1 érték). A villanót a gép is felnyithatja, de a felhasználónak is van lehetősége a felnyitására. Igen kellemes, hogy az elődmodellel szemben a vaku kinyitását nem egy erős rugó végzi, hanem motoros. Talán kicsit túlzásnak tűnik, de mindenesetre jobb megoldás, mint az ijesztő, szó szerint felpattanó vaku. Felnyitott állapotban az optikai tengelytől 6,5 cm-re emelkedik ki, amely egész jó érték, a vörösszem hatás kialakulásának esélyeit csökkenti, legalábbis elméletileg. A gyakorlat azonban sajnos ezt nem igazolta, még vörösszem-hatás csökkentő módban is előfordul, főleg nagy fókusztávolságok esetén. A vaku üzemmódjai a következők: tiltott, derítés, lassú szinkron. A vörösszem-hatás csökkentését szolgáló módot csak a SETUP menüből kapcsolhatjuk ki vagy be. Ez sem szokatlan a Sony gépeknél, de mi továbbra is kényelmetlennek, nem átgondolt és logikátlan megoldásnak tartjuk. A vaku feltöltésének ideje teljesen kisütött állapotból (nagy tele, szűk rekesz) 6,5 mp. Ez elég rémisztőnek tűnhet, normál használatkor 3-4 mp is elegendő lehet a töltéshez, feltéve ha nagy érzékenységet és nyitott rekeszt használunk, valamint a tárgytávolság sem túl nagy. A felpattanó vakutesten nem csak a villanó, de a NightShot és NightFraming módokhoz szükséges infravörös fényt kibocsátó LED is megtalálható. Mind NightShot, mind NightFraming módban az optikán belül IR-szűrő elmozdul, így a CCD az infravörös hullámhosszú fényt is érzékeli. Ez főleg teljes sötétségben hatékony. NightShot módban sem az AF segédfény, sem a vaku nem világíthat, csak az infraLED. NightFraming esetén a fókuszáláshoz az AF segédfény is használható, illetve a vaku is elvillanhat.

Az optika tetején vakupapucs is található, amelyre a Sony rendszervakuját, vagy középpontos érintkezőjű külső vakut helyezhetünk. Ha külső vakut használunk, a vakukezelést engedélyeztetni kell a SETUP-ban. Mi középpontos érintkezőjű vakuval próbáltuk ki és érdekes dolgot tapasztaltunk: a külső vaku csak akkor villant el, ha a beépített vaku is felnyitott állapotban volt (félreértések elkerülése végett: a külső vaku nem slave vaku volt és a beépített vaku nem villant).A fém állványcsavar pontosan az optikai tengely alatt található, ez a pont a súlyelosztás szempontjából is jó elosztás, az állványra helyezett gép nem billeg, a súlyelosztása kiegyensúlyozott. Mivel az akkumulátort és a kártyát az elfordítható gépvázban lehet cserélni, ezért állványra helyezett gép esetén is minden további nélkül elvégezhető. A fém állványcsavar környékén, a gép alján két gumi talpacska található, ezek a fényképezőgép asztalra helyezésekor csökkentik az ütődést. Sajnos a gumilapocskák nem túl mélyen vannak beágyazva, ezért könnyen leválhatnak, tesztünk ideje alatt az egyik gumilap sajnos le is vált.

A csatlakozók túlnyomó része az elforgatható géptest bal oldalára kerültek, egy viszonylag merev és jól kihajtható gumilap mögé. Ennek a gumilapnak a kialakítása nagyon jó, nem lötyög, könnyen a helyére pattan és kellő mértékben kinyitható. A gumilap mögött találjuk az A/V és USB 2.0 kimenetet és az adapter bemenetet. Ezen kívül még egy csatlakozót helyeztek el a gépen, az optika bal alsó részén a vaku ACC kimenet.
A CompactFlash kártya nyílása a géptest jobb oldalán, egy rugós ajtó mögött helyezkedik el, az akkumulátor és a MemoryStick foglalat a géptest alsó részén, a markolatban található. Kinyitott akkufedél esetén az akkumulátort még egy retesz tartja, így MemoryStick csere esetén nem kell tartanunk az akkumulátor kiesésétől.
A géptest tetején, az üzemmód váltó tárcsa mellet egy státusz LCD található, amely ki- és bekapcsolható háttérvilágítással rendelkezik. A háttérvilágítás sötétzöld színű. Sajnos a kijelzőt azzal merőlegesen nézve már alig látszik a tartalma, leginkább kicsit hátulról nézve látszik, ilyenkor viszont a kijelző alsó része már takarásban van. A státusz LCD-n látható az akkumulátor állapota, a hátralévő képek száma, a zársebesség, a fénymérés módja, a sorozat-mód, a rekeszérték és a vakumód. Ezen kívül beállításkor megjelenik az expozíció-kompenzáció értéke.Ha kevés fény áll rendelkezésre a fókusz beállításakor, a Sony remek Hologram AF elnevezésű, lézeres segédfény-mintája biztosítja a megfelelő megvilágítást. Ennek előnye, hogy nem csak egyszerűen fényt ad, hanem egy erős kontrasztú mintát rajzol a témára. A segédfény hatótávolsága világos téma esetén akár 10 méter is lehet!