Kipróbáltuk: Sony DSC-F828 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgépre sok gomb került, ezek egy része az optika bal szélére, egy része a géptest hátuljára, a maradék a markolat felső részére került. A kezelőszervek ismertetését az optika bal oldalán kezdjük:


(1) A vakufelpattintó kapcsoló elhúzásának hatására a vakut motor nyitja ki.

(2) Vakuüzemmód választó: a gomb nyomvatartása mellett a vezérlőtárcsa elforgatásával választhatjuk ki a megfelelő üzemmódot.

(3) Fénymérést kiválasztó gomb: kiértékelő, középpontosan súlyozott átlagolt, spot fénymérés között választhatunk, szintén a vezérlőtárcsa segítségével.

(4) Makró mód be- és kikapcsoló gombja.

(5) Sorozat mód választó nyomógomb: gyors, minőségi, többszörös, automatikus expozíció sorozat választható a vezérlőtárcsa segítségével.

(6) Fókusz mód kapcsoló. Ezzel a két állású kapcsolóval aktiválhatjuk az autofókuszt, vagy térhetünk át kézi élességállításra.

(7) Éjszakai mód választó gomb: a vezérlőtárcsa segítségével választhatunk a NightShot, NightFraming és Normál módok között.


A fényképezőgép felső részén találhatók a bekapcsolást, az üzemmód választást és magát a fényképezést elősegítő gombok. Ezek a következők:


(1) Ki- és bekapcsoló kar. A kar nyíl irányába történő eltolásával a fényképezőgép be- vagy kikapcsolható.

(2) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 9 állás közül választhatunk:

– zöld mód: ilyenkor minden automatikus, csak a képméret és a tömörítetlen fileformátumok változtathatók, megadható a makró mód, a sorozat mód és a vaku üzemmód, valamint az éjszakai módok. A kézi élességállítás kapcsolója – bár mechanikus – inaktív. Semmi mást nem enged állítani a gép.

– P mód (programautomatika): ebben az üzemmódban a legtöbb beállítás használható, csak a rekeszméret és a zársebesség kiszámítása lesz automatikus.

– S mód (zársebesség előválasztás): megadhatjuk a használni kívánt záridőt a vezérlőtárcsa segítségével. A következő értékek közül választhatunk: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 7; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki.

– A mód (rekesz előválasztás): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2; F2,2; F2,5; F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legkisebb érték természetesen F2,8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.

– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a felhasználóra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke kiválasztható.

– SCM mód (téma automatika): ezt kiválasztva a menü kiegészül a témaválasztás lehetőségével. A 4 lehetséges téma a következő: éjszakai, éjszakai portré, tájkép, csoportkép.

– SETUP: itt a fényképezőgép működésére vonatkozó alapbeállításokat végezhetjük el. Részletesebben a menürendszer oldalon foglalkozunk ezzel.

– Videó felvétel: ezt kiválasztva használhatjuk a gépet egyszerű videokameraként is.

– Lejátszás mód: az elkészített képeket tekinthetjük meg, a lejátszáskor használható menüről szintén a következő oldalon számolunk be.

(3) Státusz LCD háttérvilágítását ki- és bekapcsoló gomb. A bekapcsolást követően a háttérvilágítás 7 mp múlva automatikusan kikapcsol. Kivéve, ha éppen valamilyen beállítást végzünk el.

(4) Expozíció kompenzációt beállító gomb. A vezérlőtárcsa segítségével +- 2Fé tartományban állíthatunk be korrekciót, a lépésköz 1/3-ad Fé.

(5) Fehéregyensúlyt beállító gomb. A vezérlőtárcsa forgatásával a következő lehetőségek közül választhatunk: automatikus, napfény, felhő, fénycső, izzó, vaku, saját, valamint a saját fehéregyensúly kézi beszabályozása. Ez utóbbi esetben az LCD felett található joystick-ot kell benyomnunk. Sajnos a fehéregyensúly mérése tapasztalataink szerint nem minden esetben történik meg. Sokszor előfordult, hogy a kézi beszabályozás után ugyanolyan rossz maradt a fehéregyensúly, erről azonban a gép tájékoztatást ad, igaz csak a kijelző bal felső sarkában villogtatja a fehéregyensúly jelet. Kezdő felhasználók számára vélhetően ez néha kevés lehet. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a fehéregyensúly beállításával nagyobb záridők esetén van probléma, 1/5-öd mp vagy rövidebb expozíció esetén a fehéregyensúly jól beállítható.

(6) Exponáló gomb. Az exponáló gomb elég lágyra sikerült, nincs túl nagy átmenet a félig lenyomott és a teljesen lenyomott állapot között. Legalábbis viszonylag könnyű teljesen benyomni a gombot. Egy kis gyakorlás után természetesen ez nem jelent problémát.


A géptest hátsó oldalán a következő kezelőszerveket találjuk:

(1) Menü gomb: segítségével felvételkor a felvétel menübe, lejátszáskor a lejátszás menübe juthatunk. A menükről részletesebben a következő oldalon írunk.

(2) Navigáló joystick: más gépekkel ellentétben a DSC-F828-ra nem 4 irányú nyíl, hanem egy könnyen kezelhető joystick került. A joystick segítségével mozgathatjuk pl. a fókuszkeretet, vagy navigálhatunk a menüben. A joystick megnyomására a különböző fókuszkereteket váltogathatjuk: széles területű, középre koncentrált, szpot fókusz (ez utóbbi akár mozgatható is, szinte pixelenként).

(3) AE LOCK : felvétel módban a fénymérés rögzítésére szolgál, lejátszáskor a képek törlése érhető el a segítségével.

(4) Vezérlőtárcsa: a beállítási lehetőségek általában egy gomb megnyomása és ennek a tárcsának az elforgatása révén érhetők el. Lejátszás esetén a képbe való belenagyítás mértékét is ezzel változtathatjuk.


fénymérés állítása vezérlőtárcsával

fehér-egyensúly kiválasztása vezérlőtárcsával

(5) EVF dioptria korrekciót végző kar.

(6) CompactFlash kártyanyílás ajtaját kioldó retesz.

(7) CompactFlash és MemoryStick kártyaválasztó kapcsoló. Akár bekapcsolt állapotban, menet közben is válthatunk.

(8) EVF/LCD megjelenítést választó kapcsoló. Vagy az elektronikus keresőben, vagy az LCD-n láthatunk képet.

(9) Kijelzőn megjelenített információ mennyisége. 3 állás közül választhatunk. Felvételkor az első állásban csak az alapvető információk láthatók, a második állásban már az érzékenység, a hátralévő képek száma, a felbontás és tömörítés, az üzemmód és az akkumulátor állapot is láthatóvá válik, még egyszer megnyomva a gombot az élő hisztogram is megjeleníthető. Lejátszáskor szintén 3 szintű az információk megjelenítése, az első állapotban semmilyen információ nem látható, csak a kép maga, a második állásban az alapvető információk, harmadik állásban a hisztogram és az expozíciós adatok is megjelennek.

(10) Önkioldó és lejátszáskor indexkép megjelenítése. Az önkioldó 10 mp-es késleltetést biztosít.

(11) Felvétel módban a digitális zoom-ot, lejátszás módban a képbe nagyítást kapcsolja be ill. ki.

(12) Felvétel készítés utáni gyorsnézet. Tulajdonképpen megfelel egy egyszerűsített lejátszás módnak azzal a különbséggel, hogy itt nem lépkedhetünk a file-ok között, csak az utolsót nézhetjük meg.