Kipróbáltuk: Sony DSC-F828 teszt

0

Menürendszer

A Sony DSC-F828 menürendszere természetesen igen hasonló az eddigi Sony gépek menüjéhez. A felvétel és lejátszás menüt a megjelenített kép alsó részén egy sávban láthatjuk.

Ha felvétel módban megnyomjuk a Menu gombot, a fényképezőgép felvétel-menüje jelenik meg a kép alsó részén. A használható menüpontok fehérrel, az inaktív menüpontok szürkével látszanak. A téma-mód beállítás csak SCN állásban látszik. A felvétel-menüben állíthatjuk be tehát a téma-módot, az érzékenységet, a felbontást, a tömörítési fokot, a képrögzítési módot (RAW, TIFF, hang, e-mail méret, normál), az automatikus expozíció-sorozat lépésközét, a többszörös sorozat sebességét, a vaku-teljesítményt, kép-effekt, szín, színtelítettség, kontraszt, élesítés.

Lejátszáskor jelentősen egyszerűbb menüt kapunk. Természetesen itt nincs is szükség nagyobbra, hiszen csak a képekkel való néhány művelet elvégzésére van szükség. Viszont a lehetőségek között találunk olyanokat is, amelyeket más gépeken ritkán fordulnak elő. Ilyen például a leméretezés lehetősége és a videófájl utólagos megvágása. A lejátszás menüben a következő lehetőségeink vannak: mappa kiválasztása, törlés elleni védelem beállítása, nyomtatásra kijelölés (DPOF), nyomtatás, diavetítés (képek közötti idő 3 mp és 1 perc közötti lehet), leméretezés, elforgatás, videóvágás.

Ha az üzemmódtárcsát SetUp állásba forgatjuk, elvégezhetjük a fényképezőgép alapbeállítását. Itt Camera1, Camera2, CF Card/MS Tool, Setup1 és Setup 2 oldalakat találunk, a következő beállítási lehetőségekkel: AF mód (egyszeres, fél-folyamatos [monitor], folyamatos), digitális zoom (interpolált vagy képkivágás), dátumozás (détum, vagy dátum és idő), vörösszem-hatás csökkentés (ki/be), Hologram AF (auto/ki), automatikus gyorsnézeti kép felvétel után (ki/be), kiterjesztett fókusz (makrónál is teljes tartomány, vagy nem), vakupapucs (ki/aktív), vaku felpattintása (automatikus/kézi), kártyaformázás, mappa létrehozás, mappa kiválasztás, LCD fényerő (világos, normál, sötét), LCD háttérvilágítás (világos, normál, sötét), EVF háttérvilágítás (világos, normál, sötét), csipogás (be, exponáláskor, ki), nyelv (portugál, olasz, francia, spanyol, német, angol), fájl sorszámozás (folyamatos, törlés), USB kapcsolat (PictBridge, PTP, Normal), videószabvány (PAL, NTSC), óra és dátum beállítás.