Kipróbáltuk: Sony DSC-F828 teszt

0

Mért értékek

Tesztünk során a következő mérési eredményeket kaptuk: A bekapcsolás pillanatától számítva mindössze 1 mp telik el. Ez igen szép érték, bőven kiválónak mondható, sőt az eddig kipróbált gépek között ez számít a legjobbnak! A bekapcsolás után az első kép elkészítése sem sokkal rosszabb, ehhez kb. 1,6 mp kell. Vagyis a bekapcsolás után 1,6 mp-cel már kattan a zár. Ez bizony a digitális tükörreflexes fényképezőgépek világában is remek eredmény, hogy csak két példát említsünk: a Canon EOS-300D ugyanezen adata 3 mp, a Pentax *ist D pedig 1,1 mp (MicroDrive-val 2,5 mp) után készíti el az első képet. Egy szó, mint száz, a Sony nagyon gyorsa csinálta a 828-at. Lejátszás módba állítva az üzemmód-tárcsát, a bekapcsolás 2,3 mp, illetve 3,1 mp alatt történik meg.

A fókuszálás nagylátószög esetén igen gyors, 0,1-0,5 mp alatt sikerül élesre állítani a témát. Persze ez megvilágítás- és témafüggő. Rossz fényviszonyok esetén, ha AF segédfényt használ a gép, 1 mp-ig is eltarthat az élességállítás. Tele állásban már nem ilyen jó a helyzet, bár a 0,8-1,6 mp nem nevezhető azért csigalassúnak. Jól használható marad még itt is a gép. AF segédfény esetén már közel 2 mp-ig állít élességet a 828-as. Makró állásban hasonló értékeket kaptunk, mint tele esetén.

Az expozíció késleltetés igen kicsi, nem is tudtuk kimérni. Kevés ilyen gyors reakciójú géppel találkozhatunk ebben a kategóriában.

A két kép elkészítése között eltelt idő már nem élbolyba tartozó. Ha nem sorozat módban vagyunk, és a fókuszt is rögzítettük kézi élességállítással, közel 2 mp-et kell várnunk két kép elkészítése között még akkor is, ha a képkészítés utáni gyorsnézetet kikapcsoljuk. Ha a gyorsnézet bekapcsolt, természetesen ez az idő hosszabb lesz. Noha ez az érték is nagyon jó, mégsem nevezhető az eddigi legjobbnak, mert már találkoztunk 1,1 mp-es értékkel is. Sajnos az exponáló gombot nem nyomhatjuk meg rögtön képkészítés után, mert akkor nem történik semmi. Meg kell várnunk, míg a képet kiírja a gép. Így ez az érték nagyon elméleti, mert a gyakorlatban ilyet csak ritkán sikerült produkálni.

A vaku feltöltése jó esetben 3,5-4,5 mp alatt megtörténik, de ha teljesen kisül, 6,5 mp szükséges az újratöltéséhez.

Késleltetések
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő 1,6 mp
.
Lexar 8x-os kártya 512 MB-os MicroDrive
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 1 mp 1 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszáskor 2,3 mp 3,1 mp
Zoom teljes ideje nem értelmezhető
.
nagylátószög
tele
makró
fókuszálás ideje
0,1-0,5 mp
(max. 1 mp)
0,8-1,6 mp
(max. 2,3 mp)
0,8-1,4 mp
(max. 2,3 mp)
Expozíció késleltetés <0,1 mp
Két felvétel között szükséges idő 1,5 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő 6,5 mpAz akkumulátor töltését csak a géppel végezhetjük. Ez sajnos nehézzé teszi a pótakku töltését, ha valaki az alapkészlet kiterjesztésén gondolkozna, bár ennek nincs túl nagy jelentősége, hiszen egy akkuval is kb. 3 óráig képes működni a gép. A fényképezőgép a töltés folyamán a státusz LCD-jén jelzi, hogy az aktuális töltöttségi állapotában hány perc működési idő várható. Teljesen lemerült akkut a gép 1 óra 25 perc alatt tölt fel.