Kipróbáltuk: Sony DSC-H1 teszt

0

Menürendszer


felvétel menü

Felvétel módban a menü gomb megnyomására a képernyő alsó részén megjelenik a felvétel-menü, miközben e felett az élőkép továbbra is látható. Az egyes almenükben elegendő csak a mozgató nyilakat használni, a menüből való kilépéskor a kiválasztott menüpont aktivizálódik, nincs szükség a navigáló nyilak között elhelyezett gomb használatára. Itt a következőket találjuk: fénymérés (mátrix, középre-súlyozott, szpot), a fehér-egyensúly (automatikus, napfény, felhős, fénycső, izzó, vaku, kézi és ennek beszabályozó állása), az érzékenység (automatikus, ISO64/100/200/400), a tömörítési fok (Fine, Standard), az automatikus exp. sorozat lépésköze (0,3, 0,7, 1 Fé), a MultiBurst sorozat sebessége (1/7,5; 1/15; 1/30 mp), a vaku teljesítmény-kompenzáció (+-1 érték), a fotoeffektek (fekete-fehér vagy szépia), a színtelítettség, a kontraszt és az élesítés (+-1 értékkel). Ettől a ponttól jobbra továbbhaladva jeleníthető meg a SetUp menü.

A szpot fénymérést sajnos csak a kép középső részén tudjuk megtenni, nincs az AF ponthoz rögzítve (amely egyébként mint említettük, szabadon mozgatható).


lejátszás menü

Ha lejátszás közben nyomjuk meg a Menu gombot, a lejátszás-menü jelenik meg, szintén a kijelző alsó részén egy sávban. Ebben beállítható, hogy melyik mappa képeit nézzük meg, a képeket törlés elleni védelemmel láthatjuk el, nyomtatásra előjegyezhetjük őket (DPOF), nyomtathatjuk (PictBridge), diavetítést kezdeményezhetünk (képek közötti idő 3 mp és 1 perc között, aktuális mappa képei vagy összes mappa képei), átméretezhetünk (bármilyen méretre), elforgathatunk, illetve videófájlokat két részbe vághatunk. Lehetőség van a képek egy részének kivágására is, ezt úgy érhetjük el, ha előbb belenagyítunk a képbe, ekkor a menu gomb megnyomásakor a Trimming menüpontot kell kiválasztani.


Camera1 menü

Camera2 menü

A Sony DSC-H1 SetUp menüjében igen sok beállítást találhatunk. Itt tulajdonképpen 5 képernyőnyi funkciónak adhatunk értéket, melyeket külön fülekre rendeztek. Ennek megfelelően haladunk mi is, kezdjük elsőként a Camera1 menüvel

AF mód (egyszeri, monitor, folyamatos), digitális zoom fajtája (Smart:képkivágás, Precision:interpolálás, kikapcsolt), dátumozás (dátum és idő, csak dátum, kikapcsolt), vörösszem-hatás csökkentés (ki/be), AF segédfény (auto/ki), automatikus képvisszajátszás felvétel után (ki/be).

A folyamatos és monitor AF közötti különbség elvileg az lenne, hogy utóbbi esetén az exponáló gomb félig lenyomott állapotában is folyamatosan állít élességet a gép, míg monitor módban csak addig, amíg az exponáló gombot félig lenyomjuk. Ezt sajnos nem sikerült nekünk előidézni, akárhogy próbáltuk makró módban, makró nélkül tele állásban, egyik üzemmódban sem állított élességet a félig lenyomott állapotban. Folyamatos AF-nél viszont csak a középső fókuszkeret használható, ez esetben nincs széles illetve mozgatható fókuszkeret.

A Camera2 menüben található a nagyított élességállítás (ki/be), kinagyított ikonok aktivizáláskor (pl. makró jel), stabilizátor üzemmódja (exponáláskor, folyamatos), előtétlencsék (ki, nagylátószögű, tele, makró).

A nagyított élességállítást kézi fókuszáláskor használhatjuk ki, ez a funkció nagyítja ki a kép középső részét.


eszköz menü

Ebben a menüben a belső memóriával és a MemoryStick memóriakártyával kapcsolatos tevékenységek végezhetők el. Ezek a következők: formázás, könyvtár létrehozása, aktuális könyvtár kiválasztása, másolás belső memória és MemoryStick között.

A könyvtárlétrehozás sajnos csak számozott könyvtárakat jelent, nem adhatunk meg saját magunk mappanevet. Ettől függetlenül így is hasznos, hiszen egy hosszabb nyaralás alkalmával az egyes helyszíneken új könyvtárakat hozhatunk létre. A képmásolás itt csak egy irányban működik, csak a belső memóriából MemoryStickre tudunk másolni, pedig néha jó volna a másik irányba is, pl. ha két kártya között kellene másolni. Ha az akkumulátor már merülőfélben van (kevesebb mint fél töltöttség), akkor a másolást a gép el sem indítja.


Setup1 menü

Setup2 menü

Az igazi SetUp menüt is két részre bontották, az elsőben az LCD és EVF háttérvilágítása (normál és fényes), a hangjelzés (exponálás, mind, ki), nyelv (angol, német, spanyol, francia, olasz, holland, portugál, orosz, svéd), alapállapotba hozás.

A SetUp2 tartalmazza a fájlsorszámozást (sorozatos, nullázás), az USB módot (normál, PTP, PictBridge), videorendszer (PAL/NTSC), óra/dátum beállítás.