Kipróbáltuk: Sony DSC-H1 teszt

0

Képminőség

A Sony DSC-H1 – ahogy kategóriatársai is – csak JPEG tömörítéssel képes a fotókat elmenteni. Veszteségmentes RAW vagy TIFF formátumot nem támogat. A JPEG tömörítésnél kétféle tömörítési fok közül választhatunk: a kevésbé veszteséges Fine és az erősebb tömörítésű Standard áll rendelkezésünkre. A Fine módot választva a JPEG képek 97%-os minőségűek lesznek, amely általános esetekre elegendő is. Standard módban kb. 60%-kal kisebb fájlméreteket kapunk, a minőség ekkor 88%-os. Mint a lenti képeken is látszik, még ez a tömörítési fok is jól használható, a blokkosodás még 3x-os nagyításkor is alig vehető észrevehető.

Ahogy azt már a Sony gépeinél megszokhattuk, a 640×480 pixeles képeket nem élesíti, azokat érdemes kis mértékű UnSharp maszkolásos élesítéssel korrigálni.

Felbontás és tömörítés
2592×1944

Fine
97%-os minőség

Standard
88%-os minőség
2048×1536

Fine
97%-os minőség

Standard
88%-os minőség

*A képek 300%-os nagyításban láthatóak!

A fényképezőgép 32 MByte belső memóriával rendelkezik, ahová akkor kerülnek a képek, ha nincs behelyezve MemoryStick. Bár ez a megoldás jobb, mint ha külön kapnánk egy kis kapacitású memóriakártyát, ez sem elegendő hosszabb távra. A DSC-H1 felbontását figyelembe véve mi legalább 256, de inkább 512 MB kapacitású MemoryStick Pro kártyát javasolunk (ne felejtsük el, hogy az MPEG VX Fine videók készítéséhez mindenképpen MemoryStick Pro-ra van szükségünk).

Az egyes felbontásokhoz és tömörítési fokokhoz tartozó fájlméreteket a következő táblázat mutatja:
*JPEG esetén a tényleges fájlméret, illetve a kártyán tárolható fotók száma erőteljesen függ a használt érzékenységtől, illetve a fotózott témától!