Kipróbáltuk: Sony DSC-H1 teszt

0

Kezelőszervek

A Sony DSC-H1 gombjainak elhelyezését jól átgondoltan oldották meg. A gombok nagy része a fényképezőgép hátlapjára került, de jópár kezelőszerv helyéül a gép tetejét választották. A gép tetején a következők találhatók:


elülső kezelőszervek

felső kezelőszervek

(1) Vezérlőtárcsa: a vezérlőtárcsa segítségével különböző értékeket választhatunk ki, pl. rekesz, zársebesség, expozíció-kompenzáció, stb. A vezérlőtárcsa be is nyomható, amellyel a különböző beállítások között (pl. zársebesség vagy rekesz) válthatunk.

(2) Exponáló gomb

(3) FOCUS gomb: a háromféle automatikus és a kézi élességállítás közötti váltást teszi lehetővé. Kézi élességállítás során ennél a modellnél már nem előre definiált értékek közül kell választanunk, hanem bármilyen fókusztávolság kiválasztható a lehetőségekhez képest.

(4) Sorozat gomb: ezzel választhatjuk ki a fényképezőgép sorozat módját, vagy az automatikus expozíció-sorozatot. Az expozíció-sorozat lépésközét a felvétel menüben tudjuk beállítani.

(5) Bekapcsoló gomb


Üzemmód választó tárcsa

(6) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 14 állás közül választhatunk:

– „zöld” mód: ekkor a fényképezőgép teljesen automatikus működésű, csak a képméret, a makró mód ki/bekapcsolása, az önkioldó állapota, a vaku üzemmódja, ill. a sorozat mód változtatható. Sem az érzékenység, sem a fénymérés, sem pedig az expozíció-kompenzáció értéke nem állítható be, sőt a stabilizátort sem tudjuk kikapcsolni.

– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható. Ebben az üzemmódban a maximális zársebesség 1/2000 mp is lehet.

– S mód (zársebesség előválasztás): megadhatjuk a használni kívánt záridőt a vezérlőtárcsa segítségével. A következő értékek közül választhatunk: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 7; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki.

– A mód (rekesz előválasztás): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F3,7, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.

– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítását teljes egészében a fotós végzi el, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható.

Ezt követik a téma módok, amelyek külön pozíciót kaptak a tárcsán, ezek a következők:

– Éjszakai: max. 2 mp-es záridőt engedélyez.

– Éjszakai portré: max. 2 mp-es záridő, vaku lassú szinkronú derítés módban.

– Gyertyafény: max. 1 mp-es záridő, élénk sárga szinek.

– Strand: pozitív értékű expozíció-kompenzáció.

– Sport: min. 1/250-ed mp-es zársebesség.

– Tájkép: a rekeszt lehetőségekhez képest megpróbálja a legközelebb állítani az F5,6-hoz.

– Portré: a lehető legtágabb rekeszt használja, a kisebb mélységélesség elérése érdekében.

A téma módok után következik a:

– Videófelvétel: ekkor készíthetünk mozgóképeket, VGA vagy 160×112 pixeles felbontásban.

– Lejátszás: az elkészült felvételek megtekintését szolgálja.


A váz hátlapján található a legtöbb nyomógomb, ezek részletesen a következők:


hátsó kezelőszervek

(1) Finder/LCD: az elektronikus kereső és a hátsó LCD között válthatunk a segítségével. A beállítás egyaránt érvényes felvétel és lejátszás módokra.

(2) Stabilizátor gombja: a Super Steady Shot optikai képstabilizátor rendszer ki- vagy bekapcsolása végezhető ezzel a gombbal.

(3) Zoom vezérlésére használható kétirányú gomb. A gomb finom lenyomásával lassan, erőteljesebb lenyomásával gyorsabb zoomolást használhatunk.

(4) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a kijelző aljára jeleníthetjük meg a menüt. A menükről részletesebben a következő oldalon írunk.


indexkép és nagyított nézet

(5) Négyirányú vezérlőnyilak: alapvetően a menükben való mozgásra szolgálnak, ill. lejátszáskor a képek közötti léptetésre, de felvétel állásban mind a 4 gombnak saját funkciója van: fel: a vaku üzemmódját változtatja, balra: a legutoljára elkészített képet jeleníti meg (gyors visszajátszás – quick review), jobbra: makró módot kapcsolja be, és lefelé: az önkioldó kapcsolható ki illetve be.

(6) Négyirányú vezérlőnyilak közötti gomb: megfelel az Enter-nek, elsősorban menükben használhatjuk, a kiválasztott értékek elfogadására, de a fókuszkeret mozgatását ill. MF módban a kézi élességállítás kezdeményezését is ez a gomb szolgálja.


felbontás beállítása

(7) Kijelző gomb: felvételkor és lejátszáskor a képernyőre kerülő információk mennyiségét állíthatjuk be a segítségével három lépésben, mindkét üzemmódban hisztogramot is megjeleníthetünk. Az LCD kikapcsolására itt nincs lehetőség, ha energiát szeretnénk megtakarítani, használjuk az elektronikus keresőt.

(8) Felbontás beállítása vagy kép törlése: felvétel módban a fotók vagy videók felbontását választhatjuk ki a segítségével, lejátszáskor a nem szükséges képek törlésére használhatjuk. Egyszerre csak egy kép törölhető.