Kipróbáltuk: Sony Xperia 1 teszt

0

Öt évvel ezelőtt egy Sony Xperia Z2-es mobiltelefon nagy kedvencem volt! Aztán két évvel később volt szerencsém kipróbálni egy Sony Xperia X Performance-t, ami óriási csalódást okozott. Ezek után nagyon kíváncsi voltam, mit tud a legendás márka aktuális zászlóshajója – természetesen főleg a fényképezés terén.

Első benyomások

Tudom, unalmas már: csúszós üvegborítás – nem is írom le többször –; viszont ami a legfeltűnőbb, és ami miatt mégis jobban kézre áll: a keskenysége. Ám cserébe oly magas a 21:9 képarányú CinemaWide kijelzőt magába foglaló test, hogy összességében mégse kényelmes a használata, a gombok pedig különösen nem állnak kézre – bár nyilván minden megszokható. (Hogy fogom majd begyömöszölni futáskor a karpántom tokjába?) Sebaj, legalább egyedi, nincs notch és sík a kijelző – mindig is szimpatizáltam a Sony mobil üzletágának konzervativizmusával. És grafikusi szemeimnek külön ajándék, ami a kijelzőn megjelenik: szintén egyedi, és igényesen kivitelezett animációk fokozzák a felhasználói élményt! Úgy tűnik, jó útra tért a Sony, lássuk a kamerákat – vagyis konkrétan a 16, 26 és 52 mm (35 mm ekvivalens) gyújtótávolságú 3 db 12 megapixelest, melyek közül az alapoptika 1,6-os fényerejű, míg a másik kettő 2,4-es!

1. Hétköznapok

Nálam ez a szó az Xperia 1 tesztelésekor egyet jelentett a hajópadlózással, így adta magát a téma: a kertemben rögtönzött asztalos műhely, nagy fény-árnyék ellentéttel. Lőttem egyet-egyet mindhárom kamerával (a látószögek közötti váltás finoman fogalmazva nem túl gyors):

A napsütötte részek mindhárom esetben kiégtek, míg a sötétben nincs sok részlet – ám dicséretes módon a színek mindhárom kameránál konzisztensek.

2. Fotózás kevés fénynél

A frissen hajópadlózott szobát fel is kell avatni – és vele együtt az Xperia 1-est kevés fényben.

Még mindig elfogult vagyok a Sonyval, ezért próbálom rábeszélni magam, hogy végül is ezt látom, hisz kevés a fény – de a napnyugta után 19 perccel, a szabadban készült felvétel meggyőzően mutatja, hogy a Sony Xperia 1-nek a kevés fénynél fotózás nem az erőssége.

3. Látogatás a Háromkaptár Kertműhelyben

Örömömre minden hónap utolsó szombatját a Háromkaptár Kertműhelyben töltöm – és a biokertész tanfolyam számomra nem mellékesen a fotózásról is szól. Reggel 9-től délután 5-ig bőven gyűlnek az Xperia 1-gyel kapcsolatos tapasztalatok – sajnos többnyire negatívak:

  • A legbosszantóbb kamera „fícsör”: fél perc inaktivitás után kikapcsol. Inaktivitásnak számít az is, ha épp a zoomot állítgatom.
  • Mikor sokat fotóznék (mint például most) nagyon frusztráló a kamerák közötti lassú váltás…
  • …és tessék: lefagyott. Csak az újraindítás segít.
  • „Túlmelegedés miatt bizonyos funkciók letiltva” – és a telefon valóban kellemetlenül meleg…

Azért az 501 expozícióból maradt jó néhány, melyekkel valószínűleg nem okozok majd csalódást a csoporttársaimnak – és külön örömömre szolgál, hogy a képek alig igényelnek utómunkát, a színek kifejezetten szépek; csupán néhány alulexponált fotó, és a nagylátószögnél esetenként előforduló tetemes kromatikus aberráció igényel korrekciót.

4. Egy futó kaland (helyett)

Korábbi tesztalanyaimat kivétel nélkül mind elvittem egy-egy körre. Ez volt a tervem az Xperia-val is, de az előző napi fotós élményeim ismeretében átértékeltem a helyzetet: maradok inkább a OnePlus 7-esemnél. (Kár volt aggódnom rajta, hogy befér-e a tokba…)

A kamera szoftvere

A fentiek után el is felejtettem képernyőképet készíteni a kamera felhasználói felületéről, de arra határozottan emlékszem, hogy mikor megkaptam a készüléket, a kamerák közötti váltásra három önálló „gomb” (0,6x, 1x, 2x) állt rendelkezésre – ahogy az általában lenni szokott. Aztán jött egy szoftverfrissítés, és csak egy maradt: így sikerült két bökésnyire távolítani azt, ami korábban egyetlen érintésre volt… Biztató, hogy tesztünk után a Sony kiadott egy a kamerát is érintő szoftver frissítést – ezt azonban már nem volt alkalmam kipróbálni.

Összegzés

Ami tetszett:

  • A felhasználói felület szépen kidolgozott animációi.
  • Szép, és mindhárom kameránál konzisztens színek.
  • Sorozatfelvétel 10 képkocka/másodperces sebességgel, AF/AE funkcióval.

Ami nem tetszett:

  • A kamera fentebb részletezett bosszantó hiányosságai.

Érthetetlen, hogy mikor a DxOMark listáján 117 pont a csúcs, a Sony hogyan tudott piacra dobni 2019-ben egy csúcskategóriába pozicionált telefont, ami ezen a listán 94 pontjával a 2017-es Samsung Galaxy Note 8-cal és az iPhone 8 Plus-szal van egy szinten. Határozottan csalódott vagyok, mert biztosra veszem, hogy a Sony ennél többre képes – bízom benne, hogy korábbi önmagához hűen ezt még a jövőben is be fogja bizonyítani!