Könyvajánló: A digitális fotózás műhelytitkai II. – Tájak és Városok

0


A digitális fotózás műhelytitkai II. című könyv egy nagyszerű könyvsorozat legújabb tagja. Az alig fél éve megjelent első rész főleg a digitális fényképezőgépekkel és a fotózással általánosságban foglalkozik. Olyan ismereteket biztosít, amelyek szinte minden alkalommal sikerrel használhatók. A második kötet, követve a színvonalas első részt, két gyakran fotózott témára, a táj- és városfotózásra koncentrál. A könyv három részre osztható, amelyek mindegyikének az a célja, hogy az olvasó a lehető legjobb fotókat készítse ebben a témában. Az első 50 oldal a digitális fényképezőgépek legfrissebb képviselőit, az aktuális trendeket és a kiválasztáshoz szükséges fontos tudnivalókat és a digitális gépek legfontosabb beállításait mutatja be, míg a következő kb. 30 oldalon a digitális fotózás speciális fogásaival, illetve a táj- és városfotó kompozíció jellemzőivel ismerkedhet meg az olvasó. Az utolsó „fejezet”, amely a könyv második felét teszi ki, foglalkozik táj- és épületfotózással.


A tájfotózás első látásra egyszerű műfajnak tűnik, de mint ahogy az a könyvből is kiderül, sokszor nem a fotózás technikai oldala, hanem a téma- illetve a megfelelő pillanat kiválasztása kínálja a legtöbb kihívást. A megfelelő pillanat ugyanis nem minden témánál azonos, de így van ez az alkalmazott technikákkal is. A könyv bevezeti az olvasót a hegyvidékek, erdők, mezők, tengerpartok és még sok más táj fotózásának rejtelmeibe, miközben folyamatosan a digitális fényképezőgéppel rendelkező fotóst tartja szem előtt. A szerzők olyan speciális, de általánosan használható technikákat is bemutatnak, mint például a panorámafotó készítés, ami a digitális fényképezőgépek megjelenésével lett igazán népszerű.


Az épületfotózás az utazó fotós másik népszerű témája, ami nem véletlen, hiszen az építészeti stílusok, megoldások országról országra, de tájegységről tájegységre is nagyon eltérőek és megkapóak lehetnek. Bőven kínál tehát fotóznivalót ez a téma is. Persze nem mindegy, hogy mit hogyan, milyen megvilágításban és milyen kompozícióban rögzítünk. A könyv miután bemutatja a helyes megvilágítás kiválasztásának fontosságát, néhány olyan témára és fotózásuknál használandó technikára hívja fel a figyelmet, amelyekkel szinte minden nyaralás vagy városlátogatás során találkozhatunk.


Az utolsó néhány oldal új, ­ a táj- és városfotókhoz kötôdô­ Photoshop-os trükköket mutat be, illetve a poszternyomtatás témakörével foglalkozik.

A digitális fotózás műhelytitkai II. rész - Tájak és Városok

Itt a tavasz és nyakunkon a nyár, kizöldül a természet és sokan kerekedünk fel megismerni egy-egy újabb várost. A karácsonyra kapott vagy a Sulinet Expressz keretében beszerzett fényképezőgépek többségének az idei nyár lesz az első igazi megmérettetés. A gépeket a gyártók felkészítették a gyönyörű látvány rögzítésére. Ön hogy áll a saját fotós ismeretivel?

Kivitel: kb. A5-ös, puha borító, 160 színes oldal

Kiadó: Rainbow – Slide Kiadó

Ár: 2890 Ft (a DigitCam-nél 2100 Ft, és a kiadónál 2100 Ft + postaköltség)

Kapható: könyvesboltokban, a DigitCam üzletében kedvezményesen és megrendelhető a kiadónál e-mail-ben.