Könyvajánló: Adobe Lightroom – digitális képkidolgozás fotósoknak

0

A hosszú évek vagy akár évtizedek óta velünk lévő szoftverekkel az a legnagyobb gond, hogy olyan tempóban fejlődnek, amit néha nehéz követni. Ha ritkán használjuk az alkalmazást, akkor azért, ha azzal kelünk-fekszünk, akkor meg azért. A mindennapokban egyszerűen nincs arra idő, hogy folyamatosan az új funkciók után kutakodjunk. Gyakran egy-egy új képesség megjelenése nem is egyértelmű, a napi rutin során nem is biztos, hogy észrevesszük. A szoftverfejlesztők pedig egyre gyakrabban jönnek ki újabb és újabb fejlesztésekkel, hogy mégy univerzálisabb, még modernebb szoftverrel segítsék a munkánkat.

A legáltalánosabb példát erre az irodai szoftvercsomagok adják, amelyek tudásának mi átlagemberek alig néhány százalékát használjuk ki. Pedig ha tisztában lennénk a valós képességeikkel, és lenne rutinunk a használatukban, akkor egy csomó feladattal gyorsabban és egyszerűbben is végezhetnénk. De valószínűleg akadna olyan része is az életünknek vagy a munkánknak, aminél eddig nem is gondoltunk az irodai alkalmazásokra, pedig egy-egy speciális funkciójukkal sokat segíthetnek.

Az Adobe képfeldolgozó szoftverei is hasonló utat jártak be. Szerény képszerkesztő vagy képkidolgozó szoftverként kezdték a pályafutásukat, mára azonban felfoghatatlan tudásúvá duzzadtak, amikben a különböző funkciók okos kombinálásával olyan trükköket is meg lehet csinálni, amire a fejlesztők sem gondoltak. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy jól ismerjük, és készségszinten használjuk az adott szoftver funkcióit.

Az Adobe Photoshop Lightroom esetén ehhez biztosít már egy évtizede segítséget a magyar fotósoknak Baráth Gábor a Lightroom használatát bemutató könyvén keresztül, aminek a napokban készült el a negyedik, átdolgozott kiadása. Ahogy a szoftver bővül és okosodik, úgy követi azt ez a könyv is. A Perfact Pro kiadó gondozásában megjelent kötet elsősorban nem egy funkcióról funkcióra haladó kézikönyv, hanem egy tipikus munkafolyamatokat bemutató gyakorlati útmutató. Így nem a fotósnak kell kitalálnia, hogy mi a legpraktikusabb megoldás egy adott szituációban, hanem kész, a későbbiekben újra felhasználható mintát kínál.

A könyv egyszerre nyújt segítséget és támpontot a kezdő, a digitális fotózással illetve a Lightroom használatával még csak most ismerkedő fotósoknak, és a szoftvert akár már 10 éve használó veteránoknak. A kezdőket nem csak az alapbeállítások tengerén vezeti át, de segít kialakítani az egyedi munkafolyamatokat is. Ezek rendkívül fontosak a hatékony munkához, hiszen ha nincsenek jól kitalálva, begyakorolva, akkor rengeteg idő és energia megy veszendőbe minden egyes kép vagy fotósorozat kidolgozásakor. A rutinos Lightroom felhasználóknak ugyan már ezek zsigerből jönnek, de én azt mondom, hogy nekik is érdemes átnézniük ezeket a részeket, hátha tudnak egyszerűsíteni, ésszerűsíteni a megszokott lépéseken egy-egy korábban alulértékelt vagy éppenséggel új funkció megismerésével.

A könyv alapvetően a Lightroom Classic szoftver tudására épül, de egy külön fejezet foglalkozik a Lightroom CC-vel is, ha netán az lenne a kiválasztott. Az új belépőknek a két verzió közötti döntésben is segít a könyv, rögtön az elején.