Könyvajánló: Expozíció – Minden, amit fotósként tudnod kell

0

Aki már tisztában van a fotózás alapjaival, és évtizedek óta fotózik, annak az expozíció megértése már nem okoz gondot. De a fényérzékeny felületre jutó fény, illetve a felület érzékenységének összefüggései zavarba ejtőek tudnak lenni a kezdők számára. Viszont ezek ismerete nélkül csak megérzéseinkre és a vak szerencsére támaszkodhatunk, ami rengeteg elszalasztott lehetőséghez és bosszankodáshoz vezethet.

Mikor Bryan Peterson Expozíció című könyvét a kezembe vettem, akkor először azt hittem, hogy a könyv csak jelképesen kapta a fotók elkészültének pillanatáról a címét, és azt inkább átvitt értelemben, a teljes fotózásra kell érteni. De nem. Ez a könyv valóban ennek a fogalomnak a megértésével foglalkozik meglehetős alapossággal. A fotóoktatásban már két évtizedes gyakorlattal rendelkező szerző bő 160 oldalon vezeti végig az ifjú fotósokat a blende, a záridő és az érzékenység fogalmain, azok összefüggésein, és a helyes használatukkal elérhető trükkökön.

Ma, a mesterséges intelligenciával teletűzdelt okostelefonos kamera applikációk világában hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy elég csak az optikát a helyes irányba fordítani, és ha jó pillanatban érintjük meg a képernyőn megjelenő gombot, akkor kész a díjnyertes kép. Pedig ahhoz olyan szintű tudatosság kell, amit a mesterséges intelligencia (egyelőre) nem tud pótolni. Persze a középszerű nagyon sokaknak megfelelő, de aki annál többre vágyik, annak érdemes megérteni a miérteket is.

Ebben segít ez a könyv, bemutatva az élesség változását, a helyes expozíció megtalálását trükkös körülmények között is, de elvezet a szűrők és a különböző fényforrások világába is. Izgalmas kalandozás, aminek a végére érve a jó szemű szerencsés kezdőből (egy kis) gyakorlással tudatos „profi” válhat.

Bryan Peterson Expozíció című könyve kiváló ajándék minden olyan „jó szemű” fiatal számára, aki láthatóan igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a képeiből, de azok is meglephetik magukat vele, akiknek elegük van, hogy a képeik nem úgy kerülnek a memóriakártyára, ahogy azt a gomb megnyomásakor látták.