Monopodként is használható állvány utazáshoz: Vanguard VEO 2 S 235AB

0

A Vanguardtól már korábban bemutattuk a Vanguard VEO 2 235AB háromlábú állványt, amelyet a gyártó kis tömegű fényképezőgépekhez ajánl, és főképp utazásnál vesszük jó hasznát ki mérete miatt.

Ennek az állványcsaládnak nemrég megjelent egy új, továbbfejlesztett változata, amelyet a VEO 2 S jelöléssel láttak el. Itt is létezik többféle méret, a legkisebb 204-es, a középső 235-ös és az előző 5 szekciós állványokkal szemben a legnagyobb 265-ös, amely négy szekciós.

A legkisebb 204-es típus után tehát a 235-ös a következő méret, amely gömbfejjel (B végződés), illetve videófejjel is elérhető (P végződés). Anyagát tekintve létezik belőle alumínium (A), illetve szénszálas kompozit (C) csöveket tartalmazó modell is. Így áll össze a terméknév: Vanguard VEO 2 S 235AB, azaz a VEO 2 S széria 235-ös állványa alumínium lábakkal és gömbfejjel.

A korábbi VEO 2 235 modellhez képest az új, S jelzésű változatba az alábbi újítások és kiegészítők kerültek:

  • kicsavarozható láb, amelyet monopodként használhatunk
  • a gumi lábvégeken kívül a csomagban mellékelt fém tüskék is használhatók
  • a gyári csomagolásban mobiltelefon tartó adapter is helyet kapott

Egy átlagos három lábú állványnál nincs semmi különleges, amitől kisebb méretben lehetne szállítani. A lábakat a középoszlophoz hajtjuk össze, a mérethez még hozzájön a fej mérete.

Nem úgy a Vanguard korábbi VEO 2 szériája és az új VEO 2 S is, amelyben mindegyik típusnál kisebb az összecsukott hossz, mint a lábak+fej hossza. Ezt úgy érik el, hogy a középoszlopot a hagyományos függőleges felfelé állásából le lehet hajtani függőleges lefelé irányuló állásba, majd ehhez zárhatjuk hozzá a lábakat, azaz így megspórolható a fej hossza. Ehhez persze az kell, hogy a fej se legyen túl nagy méretű és elférjen az összecsukott lábak között.

A Vanguard VEO 2 S 235AB így mindössze 40,5 cm hosszúságú összecsukott állapotban, amely lehetővé teszi, hogy akár egy repülőgépre felvitt kézipoggyászban is kényelmesen elférjen.

Túrázás, kirándulás közben egyébként a mellékelt táskát használhatjuk a hordozás megkönnyítésére, amelybe nem csak lehajtott középoszloppal, de normál állásban is behelyezhetjük.
Szintén a kényelmet szolgálja az egyik lábra helyezett puha gumi borítás, amely részben az állvány vállon hordásakor (bár ehhez igazából legalább két lábra kellene ilyen borítás), részben pedig a téli hidegben tesz jó szolgálatot. Utóbbi esetben akkor sem „fagyunk oda” cudar időben az állványhoz, ha azt kesztyű nélkül fogjuk meg a borítással rendelkező részénél.

Ezt a lábat egyébként ki is csavarhatjuk, amelyet így monopodként használhatunk. a láb végén lévő 1/4″-os csavar közvetlenül lehetővé teszi a fényképezőgép feltekerését, a csomagban lévő adapter segítségével viszont 3/8″-ossá is alakíthatjuk a menetet, így a gömbfejet is felhelyezhetjük erre a lábra is.

Az állvány központi részén egy fület is kialakítottak, ahová egy kampó segítségével fotós hátizsákunkat helyezhetjük a nagyobb tömeg, ezáltal a nagyobb tehetetlenség/stabilitás érdekében.

Az állványlábak öt szekcióját negyed fordulattal záró illetve nyitó gyorsszorítókkal lehet rögzíteni, illetve kioldani, ami gyors felállítást tesz lehetővé. A lábak végén gumitalp található, amely az új S szériánál már a mellékelt fém tüskékre is kicserélhető.

A lábakat a szokásos módon három szög valamelyikére állíthatjuk: 80 fok, 50 fok és 21 fok. A talajhoz közeli fotózáshoz nem csupán a lehajtható középoszlop áll rendelkezésünkre, hanem egy rövid, 5 cm méretű kis középoszlopot is mellékel a gyártó, ami a 80 fokos lábállásnál jön jól. Míg a lehajtott középoszloppal akár 0 cm-ről is fotózhatunk (igaz, a fejjel lefelé álló fényképezőgép miatt egy kicsit kényelmetlenül), a kis középoszloppal kb. 9 cm a minimum magasság.
Mivel a fej leszerelhető, azt akár erre a kis középoszlopra is rácsavarhatjuk (persze a minimum magassághoz így a fej magasságát is hozzá kell adnunk, fejjel együtt 18,5 cm-nél lesz a talp), de tekintettel arra, hogy a középoszlopok hagyományos 1/4″-os csavarmenettel rendelkeznek, akár közvetlen a gépbe is betekerhetjük a rövid oszlopot. Igaz, ekkor elveszítjük a dönthetőséget és billenthetőséget.

A maximális magasságunk középoszlop kihúzása nélkül a mellékelt gömbfejjel 120 cm, míg a középoszlopot kihúzva 145 cm magasságig emelhető ez a kis állvány, ami görnyedés nélkül is lehetővé teszi a fotózást.

Az állványra vízmértéket nem helyeztek, így azt a fejen kell majd keresnünk.

A tripodhoz a VEO 2 BH-50 gömbfejet kapjuk, amelyet igény esetén leszerelhetünk, vagy másikra cserélhetünk. Ha mobillal szeretnénk fotózni, akkor feltehetjük a mellékelt telefon adaptert is. A fej három beállító csavarral rendelkezik, egy a panorámaszerű körbe forgatáshoz vagy rögzítéshez, egy a gömb oldott állapotának minimum szorítóerejét állítja, egy pedig a gömb rögzítését vagy kioldását valósítja meg.

A fej Arca Swiss típusú, a korábbinál kicsit nagyobb, 45×40 mm-es talpat fogad, amelyet a hátulján kialakított fül segítségével könnyedén a gépbe csavarhatunk.

A BH-50-re egyetlen vízmérték került, a talpat fogadó keret mellé, így csak normál állásnál állítható be a vízszint, a gép portré állásánál nem.

A Vanguard Veo 2 S 235AB főbb paraméterei
Összecsukott hossz (fejjel) 40,5 cm
Min. magasság (középoszloppal) 44 cm
Min. magasság (mini középoszloppal, fej nélkül) 9 cm
Min. magasság (mini középoszloppal, fejjel) 18,5 cm
Max. magasság fej nélkül 111 cm
Max. magasság mellékelt fejjel 120 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal (fejjel) 145 cm
Szekciók száma 5
Legnagyobb csőátmérő 21 mm
Legkisebb csőátmérő 10 mm
Terhelhetőség 6 kg
Tömeg 1,38 kg

A Vanguard VEO 2 S 235AB állvány és a kis gömbfej bruttó 60 ezer Ft-ért vásárolható meg.

A tripod kitet a Tripont-tól, a Vanguard termékek hivatalos importőrétől kaptuk tesztünkhöz.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!