Különleges fényképezőgép- és kiegészítőtartók

0

Cullmann CS33 tapadókorong, gömbfejjel

Sok esetben jelenthet nehezen megoldható problémát a fényképezőgép, videókamera, vagy éppen egy-egy vaku elhelyezése. Szűk helyeken ugyanis nem a legidálisabb megoldás a háromlábú állvány, vagy más néven tripod alkalmazása. Ennek kiváltására szolgál a CS33 jelű tapadókorong is, amelyet bármilyen tükörsima felületre felfogathatunk, legyen az üveg, fém, kemény műanyag, vagy akár kerámia (pl. csempe). Egyetlen kikötés van csak: a felület tökéletesen karcmentes legyen.

Bízom benne, hogy senkinek nem kell elmagyarázni a tapadókorong fizikai működését (jelszó: csökkentett nyomás, illetve vákuum hatás), így elegendő, ha konkrétan csak a terméknél maradunk.

A CS33 lelke egy viszonylag méretes, 98 mm átmérőjű tapadókorong. Erre fekszik rá a felépítmény, amely egy állványcsavarban végződik. A feltapasztáskor egy kart kell magunk felé húznunk, ez hozza létre a megnövelt belső térfogatot, s alakítja ki a kisebb nyomású kamrát.

A CS33-hoz gyárilag a CB3.1 gömbfejet mellékelik, amely egy 2,5 kg terhelhetőségű egyszerű fej, tányér formájú fix talppal.

A CS33-ra a gyártó 3 kg terhelhetőséget ad meg, melynél a fej láthatóan egy picit kevesebbet tud. Ez itt annyira nem probléma, hiszen a tapadókorong miatt eleve érdemes túlméretezni a tartót. Én nem biztos, hogy nyugodt szívvel rá mernék helyezni hosszú időre egy 3 kg tömegű drága felszerelést. Egy vakuhoz, vagy kis tömegű kamkorderhez viszont elegendő ez a teherbíró képesség is.