Olympus Zuiko Digital ED 35-100mm F2,0

0

Bemutatás

Az Olympus Zuiko Digital ED 35-100 mm-es telezoom a kisfilmes rendszer igen elterjedt 70-200mm-es telezoomjaihoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a FourThirds rendszer előnyét kihasználva az Olympus optikája 1 Fé-kel fényerősebb. A felső „top pro” kategória tagjaként sajnos ára elég borsos, bruttó 625.200 Ft (2199 USD).

Az időjárásálló kivitelben készült Zuiko Digital objektív 35-100 mm gyújtótávolságához tartozó látószög megfelel a kisfilmes rendszer 70-200 mm-es objektívének látószögével. A fényerő igen jó, a teljes zoomtartományban f/2,0.

A 18 csoportba rendezett 21 lencsetag között egy Super ED és 4 (!) ED lencsetagot is alkalmaztak, hogy a készített képeken minél kisebb mértékben jelentkezzen a kromatikus aberráció.

Az élességállítást hagyományos mikromotor végzi, amely sajnos viszonylag hangosan dolgozik. A fókuszálás sebessége viszont megfelelő, nem mondhatjuk rá hogy villámgyors, de azért lomhának sem tűnik.
A belső élességállításnak köszönhetően a frontlencse nem fordul el és nem mozdul előrébb, a belső zoom pedig a gyújtótávolság változtatáskor teszi lehetővé, hogy az objektív hossza ne változzon. Ennek igen nagy szerepe van a porállóságban is, hiszen ha nem változik az objektív hossza, akkor a térfogata sem, vagyis nem fog levegő átáramlani a tubuson.

A becsillanások és kontrasztvesztések ellen gyári szirom formájú napellenzőt használhatunk, melyen szűrőállító nyílást is kialakítottak. Ennek köszönhetően akkor is könnyedén állíthatunk pl. a polarizációs szűrőn, ha a napellenző is fent van. Az objektív frontlencséje elé 77 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, ez a méret még a megfizethető kategóriába tartozik.

Használati tapasztalatok

A masszív felépítésű, jól kidolgozott objektív bajonett csatlakozóját fémből készítették, körülötte az időjárás állóság biztosítása érdekében vékony gumigyűrű található.

A Zuiko Digital 35-100mm/f2 objektív gépvázhoz közeli részére került a kb. 3,5 cm széles, rabcsos felületű zoomgyűrű. A teljes zoomtartomány kb. 40 fokos elforgatással bejárható, amely gyors zoomolást tesz lehetővé. A zoomgyűrű a teljes tartományban azonos erővel tudjuk forgatni, profi szériás optikához méltó módón nincs szorulás és nincs lötyögés.

A zoomgyűrű elé helyezték a távolságskálát, valamint tőle jobbra és balra az objektív gyújtótávolságát és fényerejét jelző kis lapocskákat.

35 mm

100 mm

Ez előtt foglal helyet a sűrűn bordázott, 3 cm széles, elektronikus vezérlést megvalósító élességállító gyűrű. A kézi élességállítás finoman és precízen használható, a lencsetagok mozgását apró rezdülések jelzik vissza a fotósnak.

AF lock az objektív végén

AF tartomány kapcsoló elöl

Az autofókusz munkatartományát három érték valamelyikére állíthatjuk: 3 métertől végtelenig, 1,4 métertől 3 méterig, illetve 1,4 métertől végtelenig. A kapcsoló kialakítása viszont nem túl szerencsés, egyrészt túl kicsi méretű, másrészt a bevágások nem biztosítanak elég kényelmet a kapcsoló elfordításához.

Az objektívhez állványadapter is jár, amelyet elforgathatunk a tubus körül, de akár le is szerelhetjük róla.

Az optika elején, körben négy nyomógombot is találunk, ez a fókusz rögzítésére használható. Így a gépvázon nem kell folyamatosan félig lenyomott állapotban tartanunk az exponáló gombot, elég, ha a bal kezünkkel az objektíven lévő kis nyomógombot használjuk. S mivel négy oldalon is találunk egy-egy ilyen gombot, így minden állásban megtalálhatjuk azt a gombot, amelyet kényelmesen elérünk.

Színhiba

A négy ED és a Super ED lencsék igen hatékonyan küzdenek a színhibák ellen. Az objektív színhibája csak a zoomtartomány elején észlelhető, 50 mm-től (kisfilmes ekvivalens érték 100 mm) kromatikus aberráció már nem látható, még teljesen nyitott blendével sem. 35 mm-nél nyitott fényrekesszel közepes mértékű színi hiba figyelhető meg, amely F8-ra lerekeszeléssel szinte teljes egészében eltüntethető.

A legrosszabb esetre vonatkoztatva (35 mm, F2), 15 cm-es papírképre kidolgozva a színhiba mindössze 0,2 mm szélességű lesz.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítás olyan kicsi, hogy alig mérhető. 35 mm-nél (ekv. 70 mm) 0,1%-nál kisebb mértékű a torzítás, jellege párnatorzítás. Nagyobb gyújtótávolságok felé haladva a torzítás mértéke nő, de 100 mm-nél (ekv. 200 mm) sem éri el a 0,25%-ot.
Az objektív tehát elhanyagolható mértékű torzítással rendelkezik.

Geometriai torzítás<0,1% párnatorzítás


0,1% párnatorzítás


0,2% párnatorzítás


0,2% párnatorzítás

Peremsötétedés

A sarkok sötétedésére csak teljesen nyitott blendénél kell számítanunk, de jelentősebb mértékű peremsötétedéssel ez esetben is csak 35 mm-nél (70 mm ekv.) találkozunk. Az ekkor tapasztalható 27%-os érték már jól észlelhető, de F8-ra szűkítve a hatás szinte teljesen megszüntethető, alig 2%-nyi eltérés lesz mérhető a sarkok és a kép közepének világossága között.
Nagyobb gyújtótávolságoknál 15% körüli értékeket mértünk nyitott fényrekesz mellett, míg F8-ra szűkítve a blendét 1%-ra csökkent a peremsötétedés, amely elhanyagolható.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


140 cm közelpont,
141 mm széles lefedés

Bár a teleobjektívek között találkozhatunk olyanokkal, amelyek 1:3 vagy akár 1:2 leképezési arányra is képesek, az Olympus Zuiko Digital ED 35-100mm F2,0-es objektíve sajnos kivétel. Gyári adatok szerint a közelpontja 140 cm, amely a legnagyobb gyújtótávolságot választva 0,09×-es leképezési arányt eredményez.

Mérésünk alapján a teljes képet 141 mm széles témával tudjuk kitölteni, ami 0,13×-es leképezési aránynak felel meg.
Ez korlátozott képességeket jelent, közeli portrékat még készíthetünk, de kisebb állatokról, bogarakról, lepkékről nem tudunk megfelelő képkivágással felvételt készíteni.

Képminőség

A 35-100mm-es F2-es Zuiko Digital optika remek képminőséggel büszkélkedhet. Már F2 blendenyílástól szépen rajzol, ezen a fényerőn sem túl lágyak a képek. A kontrasztok is jók, szférikus hiba nyomait nem találtuk a képeken még F2 rekesznél sem.
Az egyetlen negatívum amit fel lehetne róni, az a teljes fényerőnél tapasztalható közepes mértékű peremsötétedés, amely azonban rekeszeléssel tökéletesen megszüntethető.

Értékelés

Az Olympus Zuiko Digital ED 35-100mm F2,0 kiváló objektív lett. Nyugodt szívvel ajánlható minden profi sportfotósnak, akár teremben, akár kültéren szeretné használni az objektívét. A nagy rekesznyílásnak köszönhetően portrék készítéséhez is remekül használható, de a természetfotósok is jó hasznát vehetik.
Ára miatt viszont sajnos csak a tehetősebbek juthatnak hozzá. Nem lenne rossz, ha az Olympus kínálna ebben a zoomtartományban egy kevésbé fényerős, de még jó fényerejű, olcsóbb modellt is. Ilyen azonban egyelőre nincs, s a cég tervei között sem szerepel.

Legközelebb ehhez az objektívhez a Zuiko Digital ED 50-200mm f/2,8-3,5 SWD található, amely jó fényerejű, s már a középtele tartományba is bőven benyúlik, ráadásul ára is kedvezőbb.