LED videolámpák

0

A minap épp videokamerához való kiegészítők után kutattam és nagy megdöbbenésemre elég szegényes a hazai választék, legalábbis ami az olcsóbb, hobbi felhasználásra szánt termékeket illeti. A hobbivideózást eddig kicsit úgy kezelték a gyártók és a forgalmazók, hogy legyen elég akkumulátor, kártya/kazetta/memória, a többi nem számít. A „trónörökös” tengerparti fövenyen való tapicskolásához nem is kell más.

Szerencsére a fent vázolt hozzáállás az utóbbi időben kezd megváltozni, amiben talán nem kis szerepe van az egyre igényesebb mozgókép minőséget nyújtó fényképezőgépeknek, különösen a DSLR videózás elterjedésének. Ezekkel az eszközökkel már igencsak kreatív, sokszor a mozifilmek látványvilágát idéző felvételek készülhetnek. A kreatív korlátok szélesítése pedig együtt jár a kiegészítők iránti kereslettel is. Ilyen – korlátokat tágító – kiegészítő például egy videólámpa. Ebből persze a szemfülesebb videós eddig is talált néhányat, de a választék a gyártó által kínált drága daraboktól, egyre inkább az olcsóbb, távol-keleti modellekre tevődik át. Mint amilyenek mai tesztalanyaink is, melyek egytől-egyig a LED-es technológiát használják. Mindannyian a „CN” típus(márka)nevet kapták, amiről ha a gyártójuk nem is, legalább származási helyük könnyen beazonosítható (ti. Kína). A gyártó amúgy valóban kínai cég, mégpedig a Shantou Nanguang Photographic Equipment Co., Ltd, de nem hiszen, hogy ezt olvasva ezrek kapnák fel a fejüket.

CN-76

A viszonylag egyszerű, olcsó kinézetű doboz borítójáról ítélve kisebbnek képzeltem a csapat legkisebbjét, de egy apróbb videokamerára, vagy kompakt fényképezőgépre erősítve elég feltűnő jelenség lesz a tömzsi lámpa, mondjuk egy mini, halogén fényvetőhöz képest. Mérete 110 x 80 x 50 mm, tömege pedig 130 gramm.

A lámpa mellől a következő kiegészítők kerültek elő a dobozból:

 • Rövid (1 oldalas) használati utasítás
 • 1 db diffuzor előtét
 • 2 db színhőmérséklet módosító előtét
 • 1 db műanyag, zsebes előtét tartó

A lámpaház vastag, kemény műanyagból készült. Meglehetősen puritán kinézetű, de itt nem is a külső a fontos. Oldalain hűtőnyílás szerű kialakítást kapott, de LED lámpáról lévén szó a túlzott melegedéstől nem kell tartanunk. A LED technológia másik előnye a hosszú élettartam, ami ennél a készüléknél akár 50 000 órát is jelenthet. Előnye még a folyamatos, állandó színhőmérsékletű fény, mely 76 ledjének köszönhető. Az apró fényforrásokat egy tükörszerű, fém reflexiós réteg elé helyezték.

A lámpa megvilágítási teljesítményét a következő táblázat mutatja:

CN-76 teljesítmény
Távolság Megvilágítás
1 méter
440 lux
2 méter
120 lux
3 méter
60 lux
4 méter
45 lux
5 méter
28 lux

A CN-76 elején hat műanyagkarom képez sínt a hozzá adott előtétek számára. Egy áttetsző, színtelen diffuzor (frost) előtétet kapunk az egyenletesebb fényszórás érdekében, ezen kívül pedig két színhőmérséklet módosító műanyag lap és egy előtét tartó alkotja a készletet. A lámpa alap színhőmérséklete 5400K, a narancs előtéttel ez 3200K-re módosul. A halványlila (ún. green-minus) filter fénycső világításnál lesz hasznos, a bőrszínek élőbbé tételéhez.

A lámpa hátlapján mindössze egy ki- és bekapcsoló gomb, valamint az elemtartó kapott helyet. A felpattintható műanyagajtót eltávolítva 4 db AA-méretű elem, vagy akkumulátor számára találunk helyet. A lámpa maximális teljesítménye 4,6W, és egy készlet elemmel kb. 1,5 óra üzemidővel számolhatunk.

Alsó részén egy műanyag, vakupapucsba illeszkedő csatlakozó kapott helyet, melyet a fölötte lévő szorítócsavarral rögzíthetünk. Meglehetősen kényes része ez a készüléknek, mivel a csavar elég kicsi és gyenge ahhoz hogy igazán erősen megszoríthassuk. A lámpa felerősítve stabilan áll a vakusaruban, de néhány apró mozgatással könnyen lehúzható róla, bármilyen erősen is szorítottuk oda. Nem árt egy csúszásmentes alátéttel kísérletezni.

A CN-76 ezt leszámítva korrekt darab, tökéletesen ellátja a feladatát. Teljesítményét ugyan nem szabályozhatjuk, de szép egyenletes és néhány méterig hatásos fényt kapunk. A színhőmérséklet módosító szűrők pedig még tovább bővítik felhasználási lehetőségeit.

A lámpa ára bruttó 10 500 Ft.

CN-126

Aki egy kicsit többet akar, nem sokkal több pénzért, annak érdemes megnéznie a CN-126-ot is. Valamivel nagyobb méretű (140 x 95 x 55mm ), de ugyanolyan kivitelű, mattfekete műanyagházat kapunk, melynek kissé érdes felületét enyhe fémes csillogás teszi érdekesebbé. Tömege viszont csaknem kétszerese az előbbinek, ami negyed kilót jelent. Nem sok, de kisebb gépen hosszútávra jelentős többlet.

A készülék mellé adott tartozékok:

 • Rövid (1 oldalas) használati utasítás
 • 1 db diffuzor előtét
 • 2 db színhőmérséklet módosító előtét
 • 1 db műanyag, zsebes előtét tartó
 • 1 db akkumulátor adapter

A lámpatest oldalait ezúttal is bordák törik meg, elején pedig a kisebb modellhez hasonló hat műanyagkarom fogad. Az így kialakított sínbe ugyanolyan módon, felülről csúsztathatjuk be a három előtét valamelyikét. Fontos szempont lehet, hogy az előtétek viszonylag pontosan illeszkednek a sínbe, így a videokamera/fényképezőgép (és vele együtt a lámpa) mozgatásakor csak abban az esetben zörögnek, ha vadul rázzuk a készüléket, esetleg futunk, de ekkor is elég csendes tud maradni az apparátus.

A CN-126, ahogy neve is mutatja, 126 db LED-et kapott, ami az előző modellhez hasonlóan 5400K, vagyis napfény színhőmérsékletű fényt biztosít. Ehhez is egy 3200K-re konvertáló narancs, és a fénycsövek zöldes árnyalatát csökkentő lila/pink előtét illeszthető. A fényáramot a harmadik, frost előtéttel tompíthatjuk.

A lámpa 7,6W teljesítményű, megvilágítási erősségei, a távolság függvényében változnak az alábbiak szerint:

CN-126 teljesítmény
Távolság Megvilágítás
1 méter
650 lux
2 méter
170 lux
3 méter
80 lux
4 méter
50 lux
5 méter
30 lux

A kezeléséhez most sem kell külön tanfolyamot végezni. Bal oldalán egy régi táskarádiókhoz hasonló bekapcsolókerék található, melyet tovább forgatva fokozatmentesen növelhető a fényteljesítmény. Hátulján egy tesztgomb és négy apró LED kapott helyet. A gombot nyomva tartva az akku(k) töltöttségi szintje ellenőrizhető.

Az áramforrás(ok) szintén ide, egy félig nyitott, lepattintható ajtó mögötti foglalatba helyezhetők. 6 db AA elem/akku számára van is hely, de közvetlenül csatlakoztathatók a Sony NP-szériás, valamint a mellékelt adapterrel a Panasonic CGR-D16S lítium-ion akkumulátora is. A gyártó egy feltöltéshez kb. 70-90 perces üzemidőt ad meg.

A kisebb modelltől eltérően a lámpa alján egy kéttengelyű, dönthető felfogatóláb kapott helyet. Alja ugyanaz az olcsó, vakupapucsba illeszkedő talp, mint a CN-26-on, és sajnos ugyanazokkal a problémákkal küszködik. Az állítható lábrészre ugyanez jellemző. Bár műanyagból készült, elég masszív, hogy sokszorosan megtartsa a lámpát, de a két fém szorítócsavart kézzel nem lehet olyan erősen meghúzni, hogy a lámpa ne maradjon mozgatható. Itt sem árt egy kis házi barkáccsal, alátéttel erősíteni a szorításon.

A CN-126 csaknem 50%-kal erősebb, nagyobb felületének köszönhetően pedig egyenletesebb megvilágítást ad, mint kisebb társa. Fix rögzítés helyett ezt a lámpát már tetszőlegesen dönthetjük vagy billenthetjük, és a fokozatmentes teljesítmény szabályozás is hasznos lehet, ha nincs mindig szükségünk a legnagyobb fényteljesítményre. További előnye, hogy többféle lítium-ion akkumulátort is támogat.

A CN-126 LED lámpa bruttó 14 900 Ft-ért vásárolható meg.

CN-240CH

A CN-240CH nem csak nevében, de doboza kivitelében is jelzi, hogy komolyabb képességű lámpa az előbbieknél. A puritán világos doboz helyett, itt igényes fotóval ellátott, fekete tartót kapunk, belül pedig ahol csak lehet szivaccsal kipárnázott rekeszeket.

A doboz a következő kiegészítőket rejti:

 • Használati utasítás
 • 1 db diffuzor előtét
 • 1 db színhőmérséklet módosító előtét
 • 1 db műanyag, zsebes előtét tartó
 • 1 db akkumulátor adapter
 • 1 db fém gömbcsuklós állványtalp

A lámpa borítása és kivitele megegyezik az előzőekkel. Itt is ugyanolyan műanyagházat kapunk, valamivel nagyobb méretben, mint a CN-126, és persze nagyobb tömeggel, mely ezúttal 420 gramm.

Leginkább szélességében különbözik a lámpa az előbbitől, ami nem is csoda hiszen 120 különböző színű LED pár (összesen 240 db) kapott helyet a frontpanelen. A színpárok segítségével fokozatmentes színhőmérséklet beállításra képes a készülék, a hátulján lévő kereket elforgatva. A színhőmérséklet 3200K és 5400K között változtatható. Éppen ezért narancs színű előtétre nincs is szükség, csak egy lágyítót és a lila/pink zöld-csökkentő műanyag lapot kapjuk, melyek a fent leírt módszerrel csúsztathatók a lámpa előtt lévő karmokba.

Hátul találunk még egy ugyanilyen szabályozókereket, mellyel 5-100% között, szintén fokozatmentesen állítható a fényteljesítmény, magyarán dimmelhető a lámpa. Ezen kívül egy bekapcsoló gomb és a CN-126-nál írt, akkuteljesítmény visszajelző gomb/ledsor kapott helyet a lámpán.

CN-240CH teljesítmény
Távolság Megvilágítás
1 méter
1350 lux
2 méter
320 lux
3 méter
170 lux

A CN-240CH csak lítium-ion akkumulátorról üzemeltethető. Adapter nélkül a Sony NP sorozat számos típusát használhatjuk, míg a mellékelt átalakítóval a Panasonic CGR-D akkumulátorok közül is jópárat csatlakoztathatunk. Külön megvásárolható adapterrel felhelyezhetők a Canon LP-E6 és LP-E8, valamint a Nikon EN-EL3E, fényképezőgép akkumulátorok is. A CN-240CH kb. 1,5 óra üzemidőt biztosít egy akkutöltéssel.

A lámpa alján egy szabvány 1/4”-os, fém állványmenet kapott helyet, így közvetlenül állványra is felerősíthető. Ezen kívül a csomag része egy apró, fém gömbfej is, alján a fenti lámpákból megismert, műanyag vakutalppal. E lámpának is ez a gyengéje, a gömbcsuklós rész viszont jól sikerült. Egy csavart oldva és szorítva nagyon gyorsan elforgatható vagy dönthető a világító test.

Hasznos extrákat kínál a CN-240CH, hiszen a fokozatmentes színhőmérséklet módosítás bizonyos esetekben jól jöhet, ahogy a nagyobb teljesítmény és a többféle csatlakozási lehetőség is. Nyilvánvaló, hogy ezekért többet kell fizetnünk, de a 34 900 forintos ár a többiekkel összevetve elég borsosnak tűnik mindezekért.

CN-600H

A CN-600H egy más világ. Előző tesztalanyaink a fényképezőgépre, vagy videokamerára rögzíthető lámpák voltak, míg ez a készülék belső használatra, műterembe, szobába való. 410 x 52 x 450 mm-es méretével és csaknem 2,5 kilós tömegével nehéz is lenne egy fényképezőgép vakupapucsán egyensúlyoznunk, főleg, hogy ilyen felfogatást nem is találunk rajta. Az egyszerű, csavarral rögzíthető felfogatórészt hagyományos lámpaállványokhoz használhatjuk. A lámpát egy fém U-alakú kar tartja, melynek oldalain két csavar található. Ezekkel lazítható ki, majd tetszés szerinti állásba dönthető a világító rész.

Fémből készült a lámpatest is, meglehetősen vékony, feketére fújt alumíniumból, melyet a kisebb tömeg miatt a hátsó részen ki is lyuggattak. Elülső részén négy, szintén feketére festett, belül reflexiós felület kialakítású fényterelő lap található, melyek behajtva kellő védelmet is nyújtanak a lámpának. Elég vékony, szinte kézzel is meghajlítható alulapoknak tűnnek, bár ezt -érthető okokból – nem próbáltuk ki.

A terelőket tartó keret egyben a mellékelt, műanyag színhőmérséklet módosító lapok tartója is. Ezek ugyanolyan előtétek, mint a kisebb lámpákhoz mellékeltek, narancs és lila/pink színben. A készülékhez egy diffúz lapot és egy zsebes tartót is mellékeltek. A lámpa könnyebb szállításához külön táska is vásárolható.

A lámpát 600 db LED-del szerelik, mely 36W maximális teljesítményt, és ugyanúgy 50 000 üzemórát jelent, mint a kisebb társak esetében. Áramellátása a mellékelt hálózati tápegységgel lehetséges, melynek csatlakozóhelyét a hátlapon találjuk. Megvilágítási erőssége az alábbiak szerint alakul:

CN-600H teljesítmény
Távolság Megvilágítás
1 méter
5900 lux
2 méter
1700 lux
3 méter
720 lux
4 méter
430 lux
5 méter
290 lux

A lámpa fényteljesítménye elsősorban tárgyak fotózásához, esetleg portrékhoz lesz elég, főleg, ha több ugyanilyen darabbal is kiegészítjük. Mivel elhanyagolható a hőtermelése videostúdiók, mozgókép snittek bevilágítására is alkalmas és a résztvevők csak a lámpaláz, nem pedig a lámpák melege miatt izzadhatnak.

A készülék hátlapján egy kis panelen kapott helyet minden csatlakóaljzat és kezelőszerv. A már említett tápaljzat mellett mindössze egy bekapcsoló gomb, egy fokozatmentes teljesítmény szabályozó (5-100%), valamint egy kábeles távvezérlő csatlakozóhely található. Néhány weblap szerint a lámpához nem csak kábeles, de vezeték nélküli teljesítmény szabályzó is beszerezhető.

A CN-600H bruttó fogyasztói ára 95 900 Ft, de aki kevesli a teljesítményét megvásárolhatja 900 és 1200 LED-es változatokban is. A legnagyobb modellnek fokozatmentes színhőmérséklet állítással felszerelt változata is létezik.

A lámpákat a Mikrosat Kft-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!