Leica Vario-Elmar-T 18-56mm F3,5-5,6 ASPH

0

Képminőség

A Leica T (Typ 701) fényképezőgép automatikus optikai hibakorrekcióval dolgozik, így JPEG képek készítésénél az optikának megfelelően korrigálja a színhibát, és torzítást. A végső képek ebből a szempontból szinte tökéletesek. Mivel ezúttal az objektív valódi teljesítményére voltunk kíváncsiak, az alábbiakban ezt kikerülve RAW formátumban készült képeket használtunk, ahol a hibakorrekció nem érvényesül

(Természetesen a megfelelő RAW konverterrel ezek a hibák is szűrhetők, de ezeket a lehetőségeket – mint általában – nem használtuk.

Színhiba

Ha nincs szoftveres korrekció az objektív némileg szenved a színhibától. A színi eltérés egyáltalán nem nagy,legrosszabb esetben is 10 megapixelre vonatkoztatva 3-4 pixel széles. Zavaró lehet viszont az erősebb színtelítettsége. Emiatt extrém esetekben (kis rekeszérték, nagy kontrasztkülönbségű területek) egyszerűen fogalmazva, „kiszól” a képből. Mindez különösen a két végére (főleg a nagylátószögre) igaz, bár nem drámai mértékben. A problémán a rekeszelés nem sokat segít, de azért némileg csökkenthetjük a láthatóságát. Tovább javul a helyzet a gyújtótávolság tartomány közepén, 30-40mm körül, ahol még mindig látható a kromatikus aberráció, de mértéke elfogadható.

Úgy tűnik e téren valóban jobban járunk a gép által használt automatikus, vagy a RAW képeken alkalmazott utólagos szoftveres javítással.

Bokeh

A lekerekített lamellák megteszik hatásukat, az optika által nyújtott háttérelmosás szép kerek, kellemes életlenségi foltot rajzol. A széleken határozottabb gyűrű látható, ami picit ront a végeredményen. A 18-56mm, bár a nagy fényerejű portréoptikákkal nem veszi fel a versenyt, saját kategóriájában jól teljesít a háttérelmosást illetően.

Geometriai torzítás

Azt hiszem a torzítás miatt nem kell aggódnunk. Bármely gyújtótávolságon 0,1-0,2% körüli hordótorzítással számolhatunk, ami az esetek nagy részében észrevehetetlen. Sasszemű fotósok erősen geometrikus témáknál kiszúrhatják, de nem lesz zavaró. Kiválóan teljesít ezen a téren a Leica 18-56mm.

Geometriai torzítás0,15% hordótorzítás


0,2% hordótorzítás


0,25% hordótorzítás


0,15% hordótorzítás

Peremsötétedés

Szintén egy alig létező probléma ennél az optikánál. Azért csak alig, mert nyitott rekesznél, 18mm-es gyújtótáv mellett közepes mértékben jelen van a sarki sötétedés, de ez némi rekeszeléssel szinte észrevétlenné szelídíthető. Nagylátószögnél például F5,6-ra rekeszelve felére csökkenthető. A többi gyújtótávolságon még nyitva sem igazán vészes a helyzet.

Különösen jól teljesít a tele végen, ahol még F5,6 rekesszel is elhanyagolható mértékű a peremsötétedés.

Peremsötétedés


18%

9%

7%

7%

6%

5%

4%

4%

3%

3%

3%

2,5%

Makró, közelfényképezés

Elsősorban nem a makró a fő terepe ennek az objektívnek. A gyártó adatlapja 1:7,5 leképezési arányt ad meg, melyet a témától 30 cm-es közelségben érhetünk el. Ez nem a szenzortól mért közelpont, hanem a frontlencsétől számított munkatávolság.

Tesztünkben ~155 mm szélességű területet tudtunk befogni ebből a távolságból, 56mm-es gyújtótáv mellett. Közepes tárgyak fotózására alkalmas teljesítmény. A képminőség viszont nagyszerű. Torzítás és a szélek elsötétedése nem zavarja a képet és a sarkok is csak módjával lágyabbak a képközéphez mérten.

Képminőség

A kép közepén folyamatosan jól teljesít az objektív, akár nyitott rekesznél is jó részletvisszaadást kapunk. A sarkok nyitva némileg lágyak, de nem zavaró mértékben. Többnyire eggyel szűkebb rekeszt használva javíthatunk rajtuk. Az objektív többnyire F8 rekesz környékén nyújtja a legjobb minőséget, F11-nél már (kisebb mértékben) a diffrakció képminőség ellen való munkájával kell számolnunk.

Nagyon jó kontrasztot, természetes, elszínezésmentes képet kapunk a 18-56mm-es optikától. Összességében a képminőség valamivel a hasonló típusú objektívek átlaga fölött van. Az objektív különösen a torzítás és a képsarki sötétedés vonatkozásában teljesít jól, de háttérelmosása is kellemes.

Értékelés

A Leica T tesztjénél megfogadtam, hogy nem puffogok az ár miatt, és nem is teszem, úgy is feltűnik majd mindenkinek, aki utánanéz kicsit ennek az objektívnek, hogy többszörösét kérik érte a 18-55mm-es kitoptikákra jellemző átlagárnak. Mindezért egy valóban jó minőségű, és a hasonló optikák átlagánál jobb képű, masszív objektívet kapunk, melyre láthatóan odafigyelt a gyártó.

A vásárló mindezeket figyelembe véve eldöntheti, hogy megér-e neki bruttó 460 ezer forintot ez az objektív, viszont most, a Leica T rendszer indulásakor abban a kényszerhelyzetben van, hogy sajnos nincs sok válogatnivalója. Jelenleg ez az egyetlen autofókuszos zoom a T-hez, de reméljük a jövőben színesebb kínálatot és szolgáltatáskészletet (például optikai stabilizátort), valamint jobb fényerőt is kapunk majd a T-rendszer leendő optikáitól. Addig itt ez a jó kis drágaság.

A Leica Vario-Elmar-T 18–56 mm F3,5–5,6 ASPH objektívet a Leica márka hazai forgalmazójától, a Leitz Hungaria Kft-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!