Melyik a legjobb UV szűrő? Avagy így vásárolj UV szűrőt!

0

Teszteredmények

Az UV és védőszűrőkkel többféle tesztet is végeztünk. Egyrészt bevizsgáltattuk őket, hogy milyen fényáteresztő képességgel bírnak különböző hullámhosszokon. Ebből kiderül, hogy mennyire hatékonyan szűrik ki az UV fényt, de az is, hogy a látható fényt mennyire képesek átengedni. Másrészt valós fotózási körülmények között is bevetettük őket, ahol arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire tükröződnek, azaz a szellemkép kialakulását mennyiben erősítik. S ha már az egyes gyártóknak vannak vízlepergető, nano bevonatos darabjaik is, azt is megnéztük, hogy egy ködös időben mennyire csapódik le rajtuk a pára.

Az optikai vizsgálat során elég szerteágazó eredményeket kaptunk. Akadt olyan UV szűrő, amely igen erősen szűrt (Hoya Fusion), ez gyakorlatilag 380 nm alatt olyan hirtelen vág, ami eleve ritkaság számba megy. Akadt persze olyan is, ami szinte mindent átengedett, pedig UV szűrőnek mondta magát (Phottix PMC, Dörr UV). Mindezek persze csak akkor fontosak, ha az UV szűrőt valóban az ultraibolya fények kiszűrésére kívánjuk használni és nem védőszűrő gyanánt.

Az is érdekes kérdés, hogy a látható tartományban mennyi fény jut át a szűrőn. Itt a legkevésbé jól teljesítő darab a Polaroid UV szűrője volt, amely kb. 95-96%-os fényáteresztő képességű. A legtöbb UV és védőszűrő egyébként 97-98% között teljesített, a magát 99,96% fényáteresztő képességűként reklámozó W-Tianya Super DMC azonban 98,5%-nál nem igen jutott tovább. A legjobban e téren a Sigma Protector és UV szűrők teljesítettek (a Sigma WR UV 99,21%-ot is elért 680 nm-en).

Persze ettől sem kell megijedni, JPEG-nél egy hajszállal lesz kevésbé világos a kép, RAW-nál pedig úgyis ki lehet húzni az expót, ilyen apró mértéknél még a zajosodás sem probléma.

(Ha nem jelenne meg a grafikon, vagy nagyobb méretben (NAGY KÉP ITT) interaktív módon szeretnéd megtekinteni, kattints IDE, majd használd a böngésző nagyító funkcióját (CTRL és numerikus + gomb)!
A mért értékek táblázata INNEN letölthető.

Ennél talán jóval gyakorlatiasabb és érdekesebb kérdés, hogy a hangzatos vízlepergető, olaj álló, stb. nano bevonat mit is tud. A reklámokban általában filctollal kenik össze a szűrőt, amely hatására a nano bevonatnál összeugrik a festék, míg a hagyományos szűrőnél szétterül. Ez azonban elég ritka a fotózás során, így inkább azt vizsgáltuk, hogy a valóságban csökken-e a páralecsapódás. Ehhez egy ködös februrári éjszakára kint hagytuk a szűrőket fedett teraszon (kivéve a Hama és Sigma szűrőit, mivel ezek ekkor még nem voltak nálunk). Reggel pedig megnéztük, van-e különbség a kontrollnak szánt egyszerű Dörr UV szűrője és a B+W XS Pro nano, a Hoya Fusion és a Phottix HR Pro felületén. Íme az eredmények:

Páralecsapódás a különböző UV szűrőkön

Az egyszerű szűrő felületére hamar elkezdett lecsapódni a pára, amely az egész éjszaka alatt dundi kis vízcseppekre duzzadtak. Ezzel szemben a három különleges bevonatú szűrőkön csak egy igen vékony, nagyon apró vízcseppekből álló felület képződött.

Végül következzen a tükröződés teszt, amelynél arra számítunk, hogy az olcsó, egyszerű üveg szűrők jelentős plusz tükröződést hoznak a képbe, míg a többrétegű szűrők hatékonyan előzik meg a szellemkép kialakulását.

Mivel a Hama és Sigma szűrőket csak később kaptuk meg, így ezekkel újra elkészítettük a tesztfotókat. Igaz, így nem ugyanakkor készültek a képek, mint a többi szűrő esetében, ami miatt ezek a képek kissé párásabbak, mint a korábbiak. Emiatt a második tesztkép sorozatnál is meghagytuk a kontroll, azaz szűrő nélküli képet.

UV szűrők tükröződéseSzűrő nélkül


B+W F-pro


B+W F-Pro MRC


B+W F-Pro MRC


Dörr DHG védő


Dörr DHG UV


Hoya HMC


Hoya HD


Hoya Pro1


Hoya Fusion


Phottix UV


Phottix PMC


Phottix HRPro


Polaroid UV


W-Tianya Super DMC


W-Tianya Professional


Szűrő nélkül #2


Hama UV


Hama AR UV


Sigma MC védő


Sigma WR védő


Sigma WR UV


Szűrő nélkül


B+W F-pro


B+W F-Pro MRC


B+W F-Pro MRC


Dörr DHG védő


Dörr DHG UV


Hoya HMC


Hoya HD


Hoya Pro1


Hoya Fusion


Phottix UV


Phottix PMC


Phottix HRPro


Polaroid UV


W-Tianya Super DMC


W-Tianya Professional


Szűrő nélkül #2


Hama UV


Hama AR UV


Sigma MC védő


Sigma WR védő


Sigma WR UV

A fenti dobozban gyártó szerint, ABC sorrendben tekinthetők meg a szűrők, de érdekes lehet úgy végignézni a képeket, ha ár szerint rendezünk növekvő sorrendet. Ilyet is mutatunk:

UV szűrők tükröződése, ár szerint rendezve

Nézzük a tapasztalatok kiértékelését. Azon nem csodálkozunk, hogy az ultra olcsó Phottix UV szűrő erősen tükröz, s az sem meglepő, hogy a nem sokkal drágább, egyszerű Hama UV szűrő is hasonlóképp tesz. Az már kicsit fanyalgásra adhat okot, hogy a Polaroid Multi Coated szűrője pontosan annyira tükröz, mint egy sima üveglapból készült olcsó Phottix. Igaz, árban is a Polaroid a legolcsóbb, tehát ami itt meglepő, az inkább csak a több réteg hazugsága. A nála csupán 100 Ft-tal drágább W-Tianya Professional már jóval kevésbé tükrözött, igaz, a profi jelző itt is barokkos túlzás.

Felfelé haladva az árakkal látványosan javul a kép, a Dörr DHG védő szűrőig, amely szintén erősen tükrözött. Érdekes azonban, hogy a Dörr DHG UV nem volt problémás, pedig olcsóbb a védő üvegnél (vélhetően a jobb fizikai védelem kerül többe a drágább változatnál).

Kicsit többet vártunk a B+W belépő F-Pro szűrőjétől, amely csak a B+W-ben számít belépőnek, ára alapján erősen a felsőházban toporog. A 16 ezer Ft-os szűrő sajnos úgy tükröz, mint egy 5 ezer Ft-os Phottix, vagy Hama. Azért a B+W odatette magát a drágább termékeinél, hiszen az F-Pro MRC már elfogadható tükröződést mutatott csak, míg az XS-Pro MRC nano a mezőny legkevésbé tükrőző modellje.

A konklúzió a következő: a drága B+W szűrőből nem szabad megvenni a legolcsóbbat, ugyanis nagyjából annyira gyengén fog dolgozni, mint egy ötöd annyiba kerülő kínai darab. Viszont ha a legjobbat keressük, akkor a B+W-nél kell kikötnünk. Az XS-Pro MRC nano igen szépen szerepelt. Hasonló remek eredményt kaptunk a Sigma MC védő szűrőjétől is, amely árban is egész elfogadható. Igaz, a Sigma WR-ek az MC-knél jobbak, de nem biztos, hogy a közel 80%-kal magasabb árat itt még érdemes kifizetni.

Ha nem akarunk sokat rászánni a szűrővásárlásra, mert tudjuk, hogy ködben nem akarunk sokat fotózni, vagy nem tervezünk hosszú expós csillagjárós képeket objektív melegítő nélkül, akkor nem létfontosságú a lecsapódás gátló bevonat, így a Hama AR UV szűrője jó kompromisszum lehet. Nappal történő fotózásnál azonban nem nyúlunk nagyon mellé a pár ezer Ft-os szűrőkkel sem, maximum a szűrés a valóságban nem fog kiterjedni az UV tartományra, így inkább csak védelemre lesz jó a szűrőnk.

Végezetül egy jó tanács: ha éjszakai fotózást tervezünk, érdemes levenni a szűrőt!

A terméket az alábbi forgalmazók kölcsönözték számunkra a tesztünkhöz:

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!