Melyik a legjobb UV szűrő? Avagy így vásárolj UV szűrőt!

0

A tesztmezőny

Nem kell megijedni, nem fogunk minden egyes szűrőről egy oldalas elemzést írni és közölni, csupán a leglényegesebb információkat kívánjuk összefoglalni, hogy nagyjából tudjuk, melyik szűrőtől mire is számíthatunk. Már itt az elején kiemelem, hogy némely márkákból UV szűrők mellett egy-egy protector, azaz védőszűrő is került hozzánk, amely nem szűri az UV tartományt, csak védelemre szolgál.
Mindegyik szűrőt 77 mm menetátmérővel kértük, hogy egy Canon 24-105mm-es objektívvel kipróbálhassuk. Az itt megadott árak erre a méretre vonatkoznak, s csak azért adjuk meg, hogy viszonyítási alapot adjanak. Természetesen a szűrők más méretben is kaphatóak.
Az árak alapján igen nagy a szórás, 77 mm méretben 4.000 Ft alatt is kapunk szűrőt, de közel 30.000 Ft-ot is elkölthetünk egy ilyen UV szűrőre. Hogy mégis melyik gyártó milyen ártartományban kínál terméket, azt az alábbi diagram hivatott bemutatni:

B+W F-Pro

ABC sorrendben haladva az első szűrőnk az egyik legnagyobb márka, a B+W termékcsalád tagja. A neves Schneider-Kreuznach szűrője létezik egyszeres és több rétegű felületkezelt változatban is. Ez az egyszeres felületkezelésű típus. E szűrők normál méretű foglalatba kerülnek, amelyek magassága kb. 5 mm. Ami elsőre feltűnt ezekben a szűrőkben az a komoly tömegük. Míg a legtöbb szűrő ebben a méretben 20 gramm körül nyom, a B+W-é 48 grammos. Van tehát anyag benne, jelentsen ez bármit is. A B+W F-Pro 77 mm-es UV szűrő 15.990 Ft-ba kerül.

B+W F-Pro MRC

Komolyabb darab az F-Pro MRC, amely többrétegű, MRC (Multi Resistant Coating) bevonatot kapott. Ezért a változatért már mélyebben kell zsebbe nyúlni, ára 26.990 Ft.

B+W XS-Pro MRC Nano

A legkomolyabb, XS-Pro B+W modell már nanokristály bevonattal is rendelkezik, így hatékonyabb védelmet nyújt az apró, porlasztott vízcseppekkel, illetve egyéb folyadékokkal szemben, amelyeket könnyebb róla letörölni. Párásodása is elvileg később kezdődik, mint a hagyományos üvegé. A nanokristály bevonat ellenére ára nem sokkal magasabb, mint az F-Pro MRC-é: 29.990 Ft.

Dörr DHG Super Protect védő szűrő

A Dörr márka általában az elérhető árú ügyes kiegészítőkről ismert, de a tesztre benevezett Super Protect modell nem kifejezetten a legolcsóbb darab. Hogy a valóságban miként teljesít, az nemsoká kiderül. Az egyszerű, egyrétegű szűrő 12.990 Ft.

Dörr DHG UV

Ennek a szűrőnek a dobozán nem csillog arany betűkkel a Super Protect felirat, s árából is az sejthető, hogy a Super Protectnél egyszerűbb modellről van szó. Az olcsó szűrő mindössze 6.990 Ft-ba kerül, amely ha nem is a legalacsonyabb ár ebben a méretben, így is olcsónak mondható.

Hama UV

Igen egyszerű tokban kínálja a Hama a belépőszintű, egyszerű UV szűrőjét, amiről nem sok derül ki a dobozáról. A szűrő vélhetően egyszerű üveg, bevonatok nélkül. Ára 77 mm-es szűrőmenettel 4.420 Ft, amely a tesztmezőny olcsóbb darabjai közé sorolja.

Hama UV AR

Komolyabb képességeket várhatunk az AR bevonatos UV szűrőtől, amely kevésbé lesz hajlamos a szellemképesedésre, köszönhetően a mindkét oldalán felvitt 2-2 rétegnek. Ára még így is kedvező, hiszen 7.590 Ft-ért a miénk lehet.

Hoya Fusion

A Hoya Fusion egy új széria, amely antisztatikus tulajdonságot ígér, azaz nem, vagy nem annyira töltődik fel sztatikus elektromossággal, így nem, vagy nem annyira vonzza magához az apró szöszöket, porszemeket, mint a hagyományos szűrők. A szűrő üvege egyébként 9 rétegű Super-Multi bevonatot kapott. A Hoya Fusion UV szűrőt e méretben 19.360 Ft-ért kínálják.

Hoya HD

A Hoya HD a Fusion előtt megjelent felső kategóriás széria, amely 8 rétegű tükröződésmentesítő bevonattal, víz és olaj lepergető hatással, valamint karcálló tulajdonsággal büszkélkedik. 77 mm menetátmérővel 24.180 Ft-ért vásárolhatjuk meg az UV szűrőt.

Hoya HMC

Általános jellegű, kedvező árú, de a belépőszintű, egyszerű üveg szűrőknél mégis jobb minőséget kínál a Hoya HMC. A többrétegű bevonattal ellátott szűrő ára mindössze 7.690 Ft, amely a nálunk járt változatok között olcsónak számít. Vajon minőségben is a gyengébbek között lesz?

Hoya Pro1 Digital

Több rétegű bevonattal készül a Pro1 Digital is, amelynél érdekes módon azt is kihangsúlyozzák, hogy a doboz is UV álló. A Pro1-ről sok mást nem árul el a Hoya, csak a szokásosakat írják, amik minden másra is igazak lehetnek (alacsony profilú keret, recés szél, stb.). Ára alapján a középkategóriába kell tartozzon, hiszen ebben a méretben 15.270 Ft-ért jutunk hozzá az UV szűrőhöz.

Phottix HRPro

ABC sorrendben tovább haladva a Phottix komolyabb modellje következik, a HR Pro. Az oldalanként 8-8 nano bevonattal rendelkező szűrő a gyártó szerint hatékonyan csökkenti a tükröződést. Ár szempontjából egyébként a középkategória alján járunk, ez a szűrő ugyanis 77 mm-es méretben csupán 7.290 Ft. Képességeire így jogosan lehetünk kíváncsiak.

Phottix PMC Pro Grade

Még kedvezőbb áron kínálja a Phottix a PMC jelű, szintén több rétegű bevonattal ellátott szűrőjét. A bevonatok száma itt összesen 5 és nem nano kristályos. Az UV szűrő ára ebben a méretben 5.390 Ft, ami igen kedvezőnek számít.

Phottix UV

A Phottix 77 mm-es UV és védőszűrői között a legegyszerűbb változat nem tartalmaz különleges bevonatokat, így várhatóan a tükröződésre is hajlamosabb lesz. Ára viszont igen alacsony, csupán 4.490 Ft.

Polaroid Multi-coated UV

A tesztmezőny legolcsóbb szűrője a Polaroid márkanév alól került ki, ebből egy több rétegű bevonattal ellátott, Multi-coated változatot kaptunk. A napszemüvegek és polarizációs technika terén úttörőnek számító gyártót a fotótechnikában nem mondhatjuk kifejezetten nagy márkának, hiszen ma már e márkanév is egy kínai befektető kezében van, s még akciókamerát is találunk tőlük. Mindenesetre a Polaroid Multi-coated UV a maga 3.890 Ft-os árával a legolcsóbb a teljes tesztmezőnyben, mégis rendelkezik többrétegű bevonattal is, így jobb eredményt várunk tőle, mint a Phottix egyszerű üveg szűrőjétől.

Sigma Multi Coating Protector

A Sigma, mint jeles objektív gyártó is készít szűrőket. A márkanév persze nem elég, az is fontos, hogy jó minőségű és megfizethető árú legyen a termék. A többrétegű bevonattal is rendelkező Multi Coating védőszűrő 77 mm-es méretben bruttó 11.125 Ft-ért vásárolható meg.

Sigma WR Protector

Továbbfejlesztett WR többrétegű bevonattal is kínál a Sigma védőszűrőt, amelynek felülete víz- és olajlepergető hatású. Ez már magasabb kategória, mint a hagyományos többrétegű szűrők, amely az árban is jelentkezik. Ebből a típusból a 77 mm-es méretű szűrő 18.136 Ft-ba kerül.

Sigma WR UV

Nem sokkal drágább az UV szűrőként is használható WR szűrő, amelynek ára 20.269 Ft.

W-Tianya Professional XS-Pro1

Aki rendszeresen olvassa a Pixinfot, már biztosan találkozott a W-Tianya névvel. Ez is kínai termék, de ettől még nem feltétlenül gyenge minőségű. Majd a tesztünk megmutatja, hogy miként is állunk a minőséggel. A Professional címszó alatt kínált UV szűrő mindenesetre igényes fa dobozban kerül forgalomba. A szűrőt 16 rétegű bevonattal látták el, így a tükröződések elviekben jól kordában tartottak. Ára ennek ellenére igen alacsony, 77 mm-es méretben is csak 3.990 Ft.

W-Tianya Super DMC

A csomagolás és a név alapján arra gondolhatnánk, hogy a Super DMC szűrő a Professional XS-Pro1 alatt található, pedig épp fordítva. Szintén 16 rétegű bevonattal rendelkezik ez a szűrő, de 2 nano rétegének köszönhetően a vízlepergetés is jobban megy neki, mint az XS-Pro1-nek. Fényáteresztő képességére a gyártó 99,96%-ot adott meg, ami igencsak jól hangzik. Ára ennek megfelelően magasabb, mint az XS-Pro1-é, de még így is csak a mezőny alsó szegmensébe merészkedik a maga 7.990 Ft-os árával.