Mikrosat oktobox és rendszervaku tartó

0

Szemre megsaccolva fogalmam sem volt mit rejthet a hosszúkás fekete táska. Alakjából elsőre csak a „valamiféle állvány” volt megsaccolható. A gyöngyvászon szövetből készült cipzáras alkalmatosságot kinyitva kiderült, hogy nem is tévedtem akkorát, de azért mégsem sikerült pontosan beletrafálnom.

A táskából a következők kerültek elő:

  • 1 db kb. 75 cm átmérőjű, nyolcszögletű szoftbox
  • 2 db műanyag diffuzor (vászon)
  • 1 db állvány
  • 1 db ernyőtartó adapter
  • 1 db vaku-, és ernyőtartó

Egyszóval a vakun kívül minden egy csomagban, ami egy korrekt portréstúdió elindulásához kell. És milyen világító eszközökkel építsük ki házi műtermünket? Hát persze, hogy rendszervakukkal, ha már úgy is kéznél van pár darab. A most tesztelt felszerelés lényege pont az, hogy akár három kisvakut is felfogathatunk rá. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük át egyenként mit kapunk!

Állvány

A táska teljes, 80 centis hosszát kitöltő állvány meglehetősen gyengécske darabnak tűnik, de faladatát ettől függetlenül tisztességesen ellátja. A pipaszár lábaknak is megvan az az előny, hogy legalább könnyűek. Szállításnál nem is lesz vele gondunk, csak arra kell ügyelnünk nehogy felborítsuk a felszerelést.

Az állvány teljesen fémből készült, kivéve a szorítócsavarok végeit. Ilyen csavarok kerültek a lábak végcsonkjába, és a két teleszkópos szekció szorítógyűrűihez. Az állványt teljesen kihúzva nagyjából két méteres magasságot kapunk.

Felső végén egy szabványos, műtermi vaku felfogató csonkot találunk, így akár kisebb stúdióvaku alá is használható.

Ernyőtartó

A táska zsebeiből egy rendkívül masszív, teljesen fém ernyőtartó is előkerült, mely az imént említett állványcsonkra csatlakoztatható. Jár hozzá egy szintén fém átalakító is, melyet a csonkvégbe dugva sima fényképezőgép állványokon lévő menetre is felcsavarhatjuk.

Középső részén egy ernyő felfogatására alkalmas lyukat találunk. Mellette egy nagyobb rögzítőkar kapott helyet, melynek segítségével dönteni tudjuk a tartót és vele a befogott ernyőt. A kart kihúzva bármilyen pozícióba kényelmesen elfordítható, anélkül, hogy rögzítené, vagy kioldaná az adaptert.

A felső részen egy újabb fém kar fogad, mellyel az ide illeszkedő újabb állványmenet adaptert szoríthatjuk be.

Ernyő-, és vakutartó

A szettben egy másik ernyőtartó is található, melynek azonban csak másodlagos feladata ez. Elsősorban rendszervakuk felfogatására használhatjuk. A négyzetes alakú, masszív fémadapter az előbb leírt tartó felső állványmenetére csavarható, az ernyőt pedig közepén rögzíthetjük egy nagyobb csavarral.

Kisebb rögzítőcsavarokat láthatunk a tetején és két oldalán is. Ezek az itt elhelyezett sínek kioldására szolgálnak, melyekre bármely szabványos vakutalppal rendelkező kisvaku felhúzható. A gombbal ezután stabilan rögzíthető a felhelyezett vaku. Egyszerre akár három is, ami nem csekély fényteljesítményt jelent.

Oktobox

A szett lelke az ernyő, vagy pontosabban ernyős nyitású oktobox, ugyanis egy komplett szoftboxszal van dolgunk. Nyitási mechanizmusának köszönhetően nagyon gyorsan összeállítható, majd a fotózás után egy pillanat alatt elbontható, és kis helyen tárolható.

Külső felülete fekete műanyagszövet, belül pedig a szokásos ezüstös verőfelületet kapjuk. Elég nagyot, hiszen a kb. 50 cm mély nyolcszög alakú szoftbox 75 cm átmérőjű. Az ernyővéget a fent említett két felfogatóhely bármelyikén használhatjuk.

Az ernyőhöz két diffúz műanyaghuzat réteg jár, egy belső és egy külső. Belső részén, nagyjából középtájt körben gumiszalagokat fedezhetünk fel. Ezekre feszíthető ki – némi kézügyességgel – a kisebb fehér réteg, melynek széleire kis karabinereket varrtak. A szoftbox külső lágyító előtétjével már könnyebb dolgunk lesz, mivel ezt a külső peremén futó tépőzárakhoz tapaszthatjuk.

Összefoglalás

Akár egy ilyen szettel és egy olcsó – mondjuk korábbi cikkeinkben bemutatott kínai – kisvakuval felvértezve is életképes portré felszerelést kapunk. Aki viszont nem sajnálja a pénzt néhány plusz vakura, és esetleg egy-két további fényformáló szettre, profi mobil stúdiót hozhat létre, mely ezután szinte bárhol felállítható.

A rendszervaku oktobox szettet a Mikrosat webáruháztól kaptuk, ahol a hozzávaló hordtáskával együtt, bruttó 34 900 forintért megvásárolható.