Olympus Zuiko Digital ED 14-42mm F3,5-5,6

0

Bemutatás

Az Olympus Zuiko Digital ED 14-42 mm-es optikája a FourThirds rendszer standard kategóriájú tagja. Ezt a modellt egyes Olympus D-SLR vázakhoz kit objektívként mellékelték, de külön is megvásárolhatjuk általános célú zoomobjektívnek. Bruttó 62.000 Ft-os (234 USD) ára a NégyHarmados objektívek között alacsonynak tekinthető, más gyártók hasonló objektívjeihez hasonlítva átlagos.
Az alap szériába való besorolása miatt időjárás állóságról ez esetben nem beszélhetünk.

A 14-42mm-es gyújtótávolságú FourThirds objektív látószöge hasonló egy kisfilmes 28-84 mm-es optikáéhoz. A fényerő ennél a modellnél átlagos: nagylátószögnél f/3,5, míg tele állásban f/5,6.
A lencsetagok között 2 db aszférikus és 1 db alacsony szórású ED tag is megtalálható, előbbi a geometriai torzításokat, utóbbi a kromatikus aberrációt csökkenti.

Az élességállítást mikromotor végzi, amely meglepően csendes és finom járású. Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra a fókuszálás során. A gyújtótávolság beállításakor (tehát zoomoláskor) viszont néhány cm-re megváltozik az objektív hossza.

Az objektív elé 58 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, valamint a becsillanások és az ellenfénynél fellépő kontrasztvesztés elkerülésére felhelyezhetünk bajonettes szirom formájú napellenzőt is.

Használati tapasztalatok

Alsó kategóriás objektívről lévén szó, bajonett csatlakozóját műanyagból készítették. Ebből gyenge felépítésre gondolhatnánk, ezzel szemben jól összerakott, könnyed objektívről van szó, amely nem recseg, ropog. Az alsóbb kategóriába sorolását csak a műanyag bajonettje és műanyag borítása miatt érezhetjük.

A zoom gyűrű se nem túl laza, se nem szorul, elforgatása könnyű, de mégsem lötyögős. A gyűrű szélessége pont megfelelő, 2 cm-es, bordázata viszonylag ritka. Peremén a 14, 18, 25, 35 és 42 mm-es gyújtótávolság értékeket tüntették fel.

Az objektív elején elhelyezett élességállító gyűrű sűrű bordázatú, így tapintásra nem keverhető össze a zoomgyűrűvel. A kézi élességállítás során ezzel vezérelhetjük elektronikusan a belső lencsetagok mozgatását. Némelyik nagyobb, komolyabb Zuiko Digital objektívnél az élességállító gyűrű elmozgatásakor érezni a belső lencsetagok mozgását, amely egyfajta visszacsatolást, visszajelzést jelent az élesség módosításának megtörténtéről, de a 14-42 mm-es modellnél ilyet nem éreztünk.

14mm

42mm

A Zuiko Digital ED 14-42mm F3,5-5,6 tubusán semmilyen kapcsolót nem helyeztek el, nincs blende gyűrű, sem AF/MF, vagy fókusz tartomány kapcsoló.
Szintén nincs távolság skála, amely inkább a magasabb kategóriájú termékekre jellemző.
Összességében tehát az objektív felépítése jó, minőségi kialakítása megfelelő, leszámítva a műanyag bajonettet (ha a Canonnak ilyen felépítésű kit objektíve lenne…).

Színhiba

Az ED lencsetagnak köszönhetően az optika színi hibája valóban minimális. 14-23 mm közötti nagylátószögnél még valamelyest láthatunk lilás elszíneződést a képek sarkain, ez rekeszeléssel ugyan csökkenthető kis mértékben, de teljesen sem szüntethető meg.

32 mm-től kromatikus aberrációval viszont nem találkozunk, sem fényerőn használva az objektívet, sem F8-ra leszűkítve a rekeszt.

A legrosszabb esetben, 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 6-7 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 40×30 cm-es papírképen 0,8 mm, 10×13 cm-es fotón 0,25 mm méretben fog látszani.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítás elsősorban teljes nagylátószögnél jelentkezik, mértéke itt az átlagos 1% körüli, jellege hordótorzítás. Ahogy a gyújtótávolságot növeljük, a torzítás egyre csökken, 23 mm-nél már csak 0,3% mértékű, amely már csak méréssel ellenőrizhető, szemre a képeken akkor sem lesz feltűnő, ha a kép szélén fut végig valamilyen egyenes vonalú motívum. Tovább növelve a gyújtótávolságot 0,1% alá csökken a torzítás, amely már méréssel sem igazán mutatható ki.

Geometriai torzítás1% hordótorzítás


0,3% hordótorzítás


< 0,1%


< 0,1%

Peremsötétedés

Vignettálás is elsődlegesen a teljes nagylátószögű állásra jellemező, ott is csak nyitott rekesznél. A 20%-os érték már jól látható a képeken is, ez jelentősen sötétebb sarkokat eredményez (ami esetenként még jól is mutathat), de ha F8-ra szűkítjük a blendét a peremsötétedés értéke bőven 10% alá esik, amely alig lesz észrevehető. 23 mm-től nyitott blendénél is 10% alatti marad a peremsötétedés.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


25 cm közelpont,
100 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 25 cm, amely gyári adatok alapján 0,19×-es leképezési arányt eredményez. Tesztképünkön látható módon a legnagyobb nagyításnál (maximális gyújtótávolság, közelponton dolgozva) közelítőleg 100 mm téma tölti ki a teljes képet. Ez 0,18×-os leképezési arányt jelent.
Legnagyobb nagyításnál a torzítás minimális, 0,3% hordótorzítás jelentkezik.

Képminőség

A Zuiko Digital ED 14-42mm F3,5-5,6 képminősége a kategóriájának megfelelő. Nem túl részletgazdag, érezhetően elkülöníthető a professzionális objektívek által nyújtott teljesítménytől, de az általa készített képek a kategóriában teljesen elfogadhatók. Leginkább 14 mm-es gyújtótávolságnál érezhető, hogy a képek szélei lágyak, főként fényerőn fotózva. F5,6 illetve F8-ra szűkítve a blendét hajszálnyival jobb eredményeket kapunk. Nagyobb gyújtótávolságoknál viszont nincs jelentős különbség a fényerőn és a szűkebb rekesszel készített képek között. Az objektív feloldóképessége tehát nem túl jó, de kategórájában megfelelő.
Sarkok homályosodásával nem találkoztunk.

Értékelés

Az Olympus Zuiko Digital ED 14-42mm f/3,5-5,6 optikája árának megfelelő teljesítményt nyújt. Fizikai felépítése kategóriájához mérten jó, képminősége viszont kompromisszumok megkötését igényli a felbontás oltárán. A színhiba-mentesség viszont mindenképpen előnyként hozható fel.

Ajánlható kezdő objektívnek bármely FourThirds rendszerű digitális fényképezőgéphez, általános célokra, tájkép, városban épületek, vagy családi események fotózásához.

Annak, aki komolyabb minőséget szeretne, a Pro kategóriás Zuiko Digital ED 14-54mm f/2,8-3,5 vagy a 12-60mm f/2,8-4 SWD ajánlható, illetve a még igényesebbeknek a TopPro széirás Zuiko Digital ED 14-35mm f/2,0 SWD, illetve a Leica D Vario-Elmarit 14-50mm f/2,8-3,5 APSH.

Kicsit gyengébb látószöggel de még ehhez a gyújtótávolság tartományhoz közel találjuk az igen olcsó Sigma 18-50mm f/3,5-5,6 DC-t, illetve a komolyabb Sigma 18-50mm f/2,8 EX DC Macro-t is.