Nanlite Pavotube II 6C

0

Fotósként és videósként is kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor valamilyen effekthez színes, vagy éppen villódzó fényre van szükségünk, esetleg valamilyen fényhatást kellene szimulálni.

A fotós boltokban már egy ideje lehet kapni különféle LED-es fényrudakat, amelyek vagy csak állandó fényt, vagy jobb esetben valamilyen villogó, vagy színváltós fényt tudnak kiadni magukból.

A Nanlite Pavotube II 6C azonban jóval többet tud ennél.

Külső

A 25 cm hosszúságú, 260 grammot nyomó eszközt egyértelműen a könnyű hordozhatóság jegyében készítették. Ennek elősegítésére még egy csinos textil szütyőt is kapunk, amely megóvja a lámpát a szállításkor esetleg előidézett karcolódástól.

A Nanlite Pavotube II 6C fényrudat úgy alakították ki, hogy ha vízszintes felületre szeretnénk azt lerakni, akkor ezt több féle irányultsággal tehessük, azaz felállíthatjuk függőlegesen, de lerakhatjuk hátlappal lefelé, illetve 45 valamint 90 fokban döntve is.

Arra is van lehetőség, hogy rögzítve fogassuk fel valahová, ehhez mindkét végén egy-egy 1/4″ menetet (szokásos állványmenet) alakítottak ki. Ide akár vakupapucsba illeszthető adaptert is becsavarhatunk (nem a csomag része), de a hordozást könnyítő mellékelt csuklópántot is felfogathatjuk. Természetesen a csavarmenet segítségével bármilyen fotós állványra is rögzíthetjük (opcionálisan fénytechnikában használt spigotot is használhatunk, így pedig lámpaállványra is helyezhető a fényforrás).

De még itt sincs vége a felfogatási lehetőségeknek, hiszen a cső mindkét végén egy-egy erős mágnes található, amellyel ferromágnesekhez is odatapaszthatjuk az eszközt. Ha nem ferromágneses anyagra szeretnénk rögzíteni, akkor ehhez a gyártó mellékel három acél lapkát, amelyhez szintén rögzíthető így a fényrúd (a fém lapok akár ragasztószalaggal is felfogathatók a kívánt helyre).

Bár alapvetően beltérre készült, ha szeretnénk, terepen is használhatjuk, de vegyük figyelembe, hogy ehhez időjárásálló szigetelésekkel nem rendelkezik, így esőben már nem ajánlott kint tartani.

Használat

A működtetéshez beépített lítium akkumulátort kínál a Nanlite Pavotube II 6C, amely 3,7V feszültségű, 2200 mAh kapacitású, vagyis 8,1 Wh energiát képes tárolni.
Ez folyamatos fénynél max. teljesítményen 0,7-0,9 órára elegendő, kisebb teljesítményen arányosan hosszabb ideig, míg effekt fénynél a kitöltési tényezőtől függően még tovább bírja szusszal az akksi.

Az akkumulátor töltését USB Type-C csatlakozón keresztül végezhetjük a mellékelt kábel segítségével, a töltőáram maximum 2 Amper lehet. A lámpához USB adaptert nem adnak, de ilyen valószínűleg már mindenkinek van, még a fiók mélyén is. Az akkutöltéshez természetesen nem csak hálózati adaptert, de hordozható USB kimenetes külső akkumulátort (alias PowerBank) is használhatunk.
Az USB Type-C csatlakozó egyébként firmware frissítésre is használható (a gyártó illusztrációja alapján pendrive-ról).

A lámpa kezeléséhez összesen öt nyomógombot és egy mátrix OLED panelt alakítottak ki az eszközön.
A bekapcsolás a szokásostól eltérően nem egy kapcsolóval történik, hanem a bekapcsológombot kell 2 mp-ig nyomva tartani, amíg a kijelzőn végig nem fut a „nanlite” felirat. Ha ez megtörtént, akkor elengedve a gombot bekapcsol az eszköz. A kikapcsolás hasonlóképpen történik.

A vezérléshez egy üzemmód gomb (Mode), egy menüpont váltó gomb (Switch) és egy paraméter állító gombpár (+/-) áll rendelkezésünkre.

Emellett a készülékbe egy 2,4 GHz-es vevőt is építettek, amely lehetővé teszi a Nanlite RC-1 távvezérlővel, vagy a NanLink Wi-Fi vezérlővel való használatot is.

Üzemmódok

A Nanlite Pavotube II 6C legalapvetőbb üzemmódja a folyamatos fényt adó, színhőmérséklet és színezet beállítást lehetővé tevő CCT mód.
A teljesítmény 0%-tól 100%-ig állíthatjuk 1% lépésekben, a színhőmérsékletet 2700-7500 Kelvin között módosíthatjuk 100K lépésekben, míg a színezetet a bíbor-zöld tengelyen ±50 lépésben adhatjuk meg.

Szintén folymatos, de színes fényt ad a HSI mód, ahol a teljesítmény állítás szintén 0-100% közötti, a színt pedig a grafikai munkáknál megszokott Hue-Saturation beállításokkal adhatjuk meg (Hue a szín, Saturation pedig a színtelítettség).

A gyártó adatai szerint a színvisszaadási index remek, a CRI átlagos értéke 95, míg a TLCI 97.
Arra azért figyeljünk, hogy ez az adat 100%-os teljesítményre vonatkozik, s bár a fényerőállításnál nem villódzik a fény (ha ez nem így lenne, az gyors mozgásoknál kellemetlenül hatna fotózáskor, de videózásnál is okozhatna interferenciás vibrálást), a színstabilitás 20%-os teljesítmény alatt kezd romlani, 10% alatt pedig már jelentősen eltér a kívánt szín a megadottól (leginkább a melegebb tónusok felé tolódik el, azaz a színhőmérséklete csökken).

Ezen kívül 15 effekt érhető még el az alábbiak szerint:

 • ismétlődő szín ciklus: végigmegy egy megadott színskálán (állítható a fényerő, a kezdő és befejező szín (hue), valamint a sebesség 2-30mp között)
 • ismétlődő színhőmérséklet ciklus: végigmegy egy megadott színhőmérséklet tartományon (állítható a fényerő, a kezdő és befejező színhőmérséklet, valamint a sebesség 2-30 mp között)
 • ismétlődő fényerő ciklus: növeli majd csökkenti a fényerőt a két beállított érték között (állítható a kezdő és záró fényerő %-ban, választható színhőmérséklet, vagy szín (hue))
 • fehér villogás: ki/bekapcsolva villogtatja a fényt (állítható a fényerő, a színhőmérséklet és színezet, valamint a periódusidő 0,1-10 mp között 0,1mp lépésben)
 • színes villogás: ki/bekapcsolva villogtatja a fényt (állítható a fényerő, a szín (hue), a színtelítettség, valamint a periódusidő 0,1-10 mp között 0,1mp lépésben)
 • pulzálás: felerősíti, majd legyengíti a fényerőt (állítható a fényerő, a színhőmérséklet és színezet, valamint a frekvencia 1-240 impulzus/perc között)
 • színes pulzálás: felerősíti, majd legyengíti a fényerőt (állítható a fényerő, szín (hue), a színtelítettség, valamint a frekvencia 1-240 impulzus/perc között)
 • vihar: villámlást szimulál (állítható a fényerő, a színhőmérséklet, a villámlások közötti véletlenszerű időköz 1 és 60 mp között)
 • rendőrségi autó: rendőrautó villogását szimulálja (állítható a fényerő, a szín (csak kék, kék-piros, kék-fehér, kék-piros-fehér), valamint a sebesség 1-100 között)
 • TV: bekapcsolt, filmlejátszást szimuláló mód (állítható a minimum és maximum fényerő, a színhőmérséklet és színezet, valamint a sebesség 1-100 között)
 • paparazzi: vakut használó fotósokat szimuláló mód (állítható a fényerő, a színhőmérséklet és színezet, valamint a sebesség 1-100 között)
 • tűz: égő tűz fényét szimulálja (állítható a minimum és maximum fényerő, a színhőmérséklet és színezet, valamint a sebesség 1-100 között)
 • diszkó: diszkófényeket szimulál (állítható a fényerő, a használt színek száma 3-24 között 3 lépésekben, valamint a sebesség 1-100 között)
 • rossz fénycső: hibás gyújtóval rendelkező fénycsöves világítást szimulál (állítható a fényerő, a színhőmérséklet és színezet, valamint a sebesség 1-100 között)
 • tűzijáték: fellobbanó tűzijátékot szimuláló mód (állítható a fényerő, a használt színek száma 3-24 között 3 lépésekben, valamint a felvillanás időtartama és a sebesség 1-100 között)
 • robbanás: hirtelen felvillanást produkálva robbanást szimulál (állítható a fényerő, a színhőmérséklet és színezet, valamint a felvillanás időtartama és a sebesség 1-100 között)
 • hegesztés: a hegesztés szikrázó fényét hivatott szimulálni (állítható a minimum és maximum fényerő, a színhőmérséklet és színezet, valamint a sebesség, illetve itt az effektet is megállíthatjuk igény esetén – kikapcsolt fény)

Az effektek összességében jól használhatók hosszú expozíciós fényfestős fotózásra, illetve videófelvételeknél is. Utóbbiak esetében néhány módnál keveslem a beállítható paraméterek tartományát, így pl. a villámlásnál lehetne rövidebb a felvillanás ideje, a tűz szimulálásnál lehetne több véletlenszerűség a fényekben, a diszkó esetében nem tudunk elég gyors váltást beállítani, de a tázijátéknál sem tudunk valódi hatáshoz közeli értékeket megadni.
Ezt egy firmware frissítéssel akár könnyen orvosolhatja is a gyártó.
A TV, a rendőrségi autó és a rossz fénycső viszont nagyon élethű.

A fényerő beltéri felvételek esetében elegendő, kültéren inkább csak az effektekhez elég ez a méret és fényerő, illetve hosszú expozíciós fotóknál kékórában, vagy éjszaka is alkalmas a fényrúd a használatra.

Néhány példa a Nanolite Pavotube II 6C alkalmazására:

A Nanlite Pavotube II 6C izgalmas lehetőségeket kínál, de még van benne fejlesztési lehetőség. Egyrészt meg kellene oldani, hogy az effekteket egyetlen (dedikált) gombnyomásra le lehessen tiltani, vagy engedélyezni, hiszen jelenleg csak a hegesztésnél van lehetőség az egyik menüponttal kikapcsolni az effektet, a többi effekt végtelen ciklusban fut, amíg ki ne kapcsoljuk az eszközt (de az meg 2 mp-ig tartó nyomvatartást igényel). Ha az effektust ki lehetne kapcsolni, akkor könnyebben választhatnánk utána másik effektust, amit felhasználhatnánk a következő jelenetnél, vagy egy hosszú expozíciós képnél.
A fenti fotónál szívesen használtam volna másik effektust is, konkrétan próbaként rátettem volna néhány színes csíkot (ami persze lehet már sok lett volna), de ezt nem lehetett kivitelezni, mivel ehhez az expozíció közben kellett volna kimenjek a képből, átváltani másik üzemmódra (jól begyakorolva 4-5 mp legalább), levenni a fényerőt, kikapcsolni az eszközt (újabb 2 mp), visszamenni a képbe, majd bekapcsolni (újabb 2 mp), felrajzolni a képre mintát, majd ismét kikapcsolni. Ez konkrétan lehetetlen.

A másik, amin jó lenne finomítani, az effektek beállított paramétereinek megjegyzése. Jelenleg ugyanis nem minden paramétert jegyez meg a készülék (leginkább csak a sebességet), így a fényerő, illetve esetenként a színhőmérséklet/színezet is azonos, így ha az egyik effektnél elállítjuk, akkor másik effektusokra is érvényes lesz.
Másrészt ha már van Wi-Fi-s távvezérlésre lehetőség, az se lenne rossz, ha az okostelefonos alkalmazásban programozhatnánk is a fényeket – ez esetben ugyanis teljes mértékben igényeinkhez szabhatnánk az effektusokat, nem csak a gyári, beépített módokat használhatnánk. Ja és persze nem lenne rossz, ha a Wi-Fi lehetőség nem egy külön eszközzel történhetne, hanem be volna építve a termékbe.

A Nanlite Pavotube II 6C azért így is sok lehetőséget kínál, s ha ügyesek vagyunk, biztosan a fentieknél kreatívabb feladatokra is fel tudjuk használni.

A Nanlite Pavotube II 6C ára bruttó 34.900 Ft.

Az akkumulátoros fényrudat a Tripont-tól kaptuk tesztünkhöz.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!