Új lendületet kap az Olympus – interjú a cég hazai képviseletének vezetőjével

0

A héten egy rövid hírben számoltunk be arról, hogy az Olympus a piaci folyamatokra reagálva átszervezi a működését, aminek eredményeként a fotós üzletág egy új cégbe kerül át. Az üzleti világban nem ritkák az ilyen események, de a fotózás rajongói néhol aggodalommal fogadták a hírt. A bejelentéssel kapcsolatban beszélgettünk Simon Lászlóval, az Olympus fotós üzletágának hazai képviselet-vezetőjével.

Mi történt a héten? Mit kell látni a szűkszavú bejelentés mögött?

Nyilván a piac „felzizzent” a hír hallatán, én most azt látom, hogy túlreagálják a szereplők a helyzetet. Viszonylag egyszerű tulajdonosváltás történik. Igen, kiválunk a nagy Olympus Corporation-ből, így az teljesen tisztán „medtech company” marad, ahogy már évek óta a tokiói tőzsdén szerepel. Azért medtech, mert az árbevétel nagy része az orvosi műszerek gyártásából és forgalmazásából származik. Világszinten az endoszkópok több, mint 70%-át mi gyártjuk.

Az anyavállalat teljesen berendezkedett egy medikai cég irányítására, működtetésére, amely nem a legideálisabb egy konzumer termékcsoport kezelésére. Az Olympus Corporation tulajdonosi szerkezete is azt kívánta, hogy le kell választani a konzumer divíziót azért, hogy még jobban kiaknázható legyen a fejlődési lehetőség mind a medikai, mind pedig a konzumer részleg esetében.

De mégiscsak arról van szó, hogy az Olympus mint vállalat kiszállt a fotóiparból, nem?

Az új anyavállalat, a Japan Industrial Partners a tulajdonjoggal együtt a technológiáinkat, a gyártósorainkat, a szervizt és az egész fejlesztési részleget átveszi azért, hogy egy még magasabb szinten működtesse tovább a fotó-optikai vállalatot. A termékfejlesztések nem állnak le, a 2020-ra tervezett két új váz és két teleobjektív bevezetése is megtörténik.
Mondhatom, hogy a fogyasztók számára minden marad a régi. Olyan ez, mint amikor a Volvo kínai lett, mert épp olyan befektetési csoporthoz került át. Attól még ugyanúgy fejlesztenek és gyártanak, az emberek pedig elégedetten használják az autókat. A mai világban teljesen normális egy ilyen tranzakció, én személy szerint örülök, hogy nem ragadunk egy olyan szinten, ahonnan még van bőven fejlődési lehetőség és ebben az új formában ennek a kiaknázása is könnyebb lesz.

Tehát a felhasználókat nem érinti a változás?

A márka nem szűnik meg, csak egy olyan cégbe és tulajdonoshoz kerül át, ahol nagyobb figyelmet és több lehetőséget kap. Hasonló ez a szituáció az IBM Thinkpad notebookokéhoz. A notebook üzletág a folyamatosan átalakuló IBM-en belül eltűnt volna, de a Lenovonál új lehetőséget kapott, hogy a népszerű gépek még jobbak legyenek. Ma már a Lenovo név is eltűnt a gépekről, csak a Thinkpad maradt, és a márka talán sikeresebb, mint korábban valaha.

Az Olympus fotóeszközök fejlesztése folytatódik, érkeznek az új modellek és természetesen a szervizháttér biztosítása is megmarad. A hazai vevők továbbra is számíthatnak a mintaboltra illetve az ott dolgozók szakértelemére és támogatására.