Olympus M.Zuiko Digital 12mm F2,0

0

Bemutatás

Az Olympus komoly erőfeszítéseket tesz a retro küllemű fényképezőgépek gyártására, egyfajta védjegye ez a cégnek. Ez azt is jelenti, hogy az objektívek terén sem maradhat el ettől az iránytól. Kínálata felsőbb kategóriás termékei valóban úgy festenek mintha egy 50-60-as évekbeli távmérős gépről pattintottuk volna le. Ilyen az M.Zuiko Digital 12mm F2,0 optika is gyönyörű ezüstös-fekete külsejével és az évtizedekkel ezelőtti trendeket idéző fókuszgyűrűjével és mélységélesség skálájával.

A Mikro Négyharmados fényképezőgépekre csatlakoztatható objektív fix 12mm-es gyújtótávolsággal rendelkezik, mely az ilyen szenzoros gépeken 24mm-esnek megfelelő látószöget biztosít (teljes képkockára vetítve). Mindehhez kiváló, 1:2-es fényerő társul. A gyártónak sikerült ezen két tulajdonságot egy igen apró tubusba sűríteni. Biztosak lehetünk benne, hogy DSLR viszonylatban nem kapjuk meg ugyanezeket a képességeket egy 130 grammos vázban. Méretére jellemző, hogy fő tubusa kisebb átmérőjű, mint amit a bajonett szélessége megkívánna, ezért hátsó része 56 mm-re hízik a könnyebb csatlakoztathatóság érdekében, de az optika fő elemei csak 48 mm átmérőjűek. Mindehhez 43mm-es hossz társul. A frontlencse előtti menetre 46mm-es szűrők csavarhatók.

Az M.Zuiko Digital 12mm F2,0 11 lencsetagot kapott 8 csoportba rendezve. Közülük egy aszférikus, egy DSA (dupla szuper aszférikus), egy ED (extra alacsony szórású), és egy Super-HR (rendkívül magas törésmutatójú) elem, így optikailag jól korrigált termékre számíthatunk.

Az optika fémházáról csupa nagybetűvel illene írni, mert kiváló építési minőségű, emellett masszív és könnyed, még ha ez utóbbi két jelző látszólag ellentmondásosnak tűnik is. Ahol kell, vagyis a gyűrű mechanizmusok terén rendkívül finoman jár. Egyszóval kidolgozásában és minden porcikájában érezteti, hogy felső kategóriás terméket használunk. A vázhoz hasonlóan természetesen a bajonett is fémből készült.

Az elülső lencse védelmére egy hasonlóan igényesen kidolgozott fém objektívsapkát is használhatunk, melyet egyszerűen csak rá kell húznunk a külső karimára. Hasonlóan csatlakoztatható az LH-48 típusszámú fém napellenző is. Nagy kár, hogy a csomagban mindezeket nem találjuk. Az objektív mellé egy sima, felpattintható műanyagsapkát és hátsó védőkupakot mellékelnek.

Az objektív a termékfotóinkon látható, fémszínű változatban kapható.

Használati tapasztalatok

Az objektíven egy szintén fémből készült fókuszgyűrű az egyetlen kezelőszerv. Egyébkapcsolót, gombot és gyűrűt nem találunk rajta. Az élességállító gyűrű előretolásával aktiválhatjuk az autofókusz meghajtást, melyet egy MCS AF rendszer végez, rendkívül hangtalanul, ezért nem csak állóképeknél, de videónál is jó használatot tehet.

Kézi élességállításhoz hátra kell húznunk a gyűrűt, melyen így egy távolságskála is előtűnik méter és láb beosztásokkal. Előtte a már említett mélységélesség skálán ellenőrizhetjük le a beállított távolsághoz tartozó élességi tartományt. A gyűrűnek a távolságskálához képest egy nagyon pici, alig érezhető holtjátéka van. Csúszásmentes forgatását a retro stílushoz jól illeszkedő, fémbe mart rovátkák biztosítják.

A 12mm-es Olympus objektív frontlencséje nem forog élességállítás közben, köszönhetően a csavarhajtású belső élességállításnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy bátran használhatunk rajta például polárszűrőket is.

Az élességállítás közelpontja 20 cm, mely a kapott 84 fokos látószöggel 0,16x-os maximális nagyítást ad, legalábbis kisfilmes méretben. A Mikro Négyharmad világban ez 0,08x-os nagyítást jelent.

Az Olympus ügyelt a háttérelmosás esztétikájára is, ezért az objektív 7 db rekeszlamelláját lekerekítették a mind természetesebb bokeh elérése érdekében. A rekeszt a fényképezőgépen állíthatjuk F2,0 és F22 értékek között, az objektív csak az expozíció pillanatában szűkíti a rekeszt (ún. munkarekesz).

Színhiba

Az optikát ED lencsetaggal is ellátták a kromatikus aberráció csökkentése érdekében, de a színhibát nem sikerült teljesen eltüntetni. Nyitott rekesznél és ahhoz közeli értékeken számíthatunk rá (a szokásokhoz híven erősebben jelentkezik a képsarkokon). A rekesz szűkítésével valamelyest csökkenhetjük az erősségét, de még F8,0 rekeszértéknél sem tűnik el.

A való életben készült fotókon ennyire sem vészes a helyzet. Nagy rekesznyílásoknál halványan látható elszínezés a kontrasztos élek mentén, de közel sem zavaró mértékben.

Geometriai torzítás

12mm-es (24mm ekv.) gyújtótávolságához képest a geometriai torzítás elég szépen korrigált. Mindössze 0,4%-os hordótorzítást tapasztaltunk, ami egy ilyen objektívnél jónak minősül. Legfeljebb a sasszeműek veszik majd észre nagyon pontos geometriai alakzatoknál, párhuzamosoknál a képek szélein.

Geometriai torzítás0,4% hordótorzítás

Peremsötétedés

A nagy fényerő, kombinálva a nagy látószöggel rendszerint a képek sarkainak komolyabb sötétedését jelenti. Itt is így indul a dolog, 24,5%-os eltéréssel a képközép és a sarkok világossági átlaga között. Viszont ez csak teljesen nyitva (F2,0 rekeszértéknél) jellemző az objektívre. Egy fényértékkel szűkítve a blendét már nem számottevő mértékű a sötétedés, mely még homogén felületeken sem lesz szembetűnő. F5,6 rekeszérték felé közeledve leheletnyit tovább csökkenthető, de az a helyzet, hogy már F2,8-on elfelejtettük.

Peremsötétedés


24,5%

8%

7%

5%

5%

Makró, közelfényképezés


20 cm közelpont,
167 mm széles lefedés

Egy nagylátószögű objektívnél nem elsődleges elvárás a makró képesség. A 12mm-es Olympus nem is hoz kiemelkedő teljesítményt ezen a téren. 20 cm-es közelpontja mellé 167×125 mm-es lefedett terület társul, ami kisebb/közepes tárgyak fényképezésére még alkalmassá teszi. A közelkép élessége a kép sarkaiban már kicsit lágy, de még jónak mondható.

Képminőség

A képmező közepén akár nyitott blendével is éles, részletgazdag képet kapunk, F2,0 értéknél azonban a sarkok még kissé életlenek. Ez akár egy rekeszérték szűkítéssel is szépen javul. A 12mm-es Olympus optika F4,0-nél rajzol a legszebben, afölött lassan romlik, de szinte minden rekeszállásban kiegyensúlyozottan jól teljesít, nagyon kis anomáliákkal.

F2,8-tól már közel kompromisszummentes, minőséget kapunk jó részlet visszaadással, kontraszttal, élénk színekkel, és a legtöbb optikai hibától mentesen.

Értékelés

A rendszerkompaktok világában alap elvárás, hogy egy objektív lehetőleg kicsi is legyen. Ezt a szabályt egy masszív, fémből készült, nagy fényerejű és látószögű optikának is illik betartania. Az Olympus 12mm-es nagylátószöge mindezeknek az elvárásoknak megfelel és amellett, hogy apró, még kiemelkedő optikai minőséggel is megörvendezteti gazdáját. Mindezt persze meg kell fizetnünk, hiszen az ára jelenleg valahol 235 ezer forint körül kezdődik, ami képességeit és a konkurencia hasonló kínálatát tekintve bizony reális.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!