Vanguard Quovio 41 válltáska

0

Amikor az ember megveszi élete első DSLR kitjét, még nem igazán szempont a fotóstáska mérete, de ahogy hízik a felszerelés úgy szűkül az elérhető lehetőségek sora, ha pedig nagyra hizlaltuk gépváz és objektív parkunkat és valami fura indíttatásból szeretnénk egyben szállítani, elég nehéz dolgunk lesz méretes és jó oldaltáskát találni.

A Vanguard Quovio 41 a fenti problémára kínál megoldást. Mérete alapján először azt hittem egy nagyobb hátizsákkal van dolgom a becsomagolt hordeszközt látva, aztán ért a meglepetés, hogy ez bizony egy hatalmas oldaltáska. Legalábbis alap funkcióját tekintve.

Hogy mit szállíthatunk benne? Gyakorlatilag bármit, ami a fényképezéshez és videózáshoz köthető és védeni érdemes. Használható nagyobb félprofi videokamerák, mint a Canon XF305 vagy a Sony NX5 hordozására, de belefér akár 2 nagyobb, portrémarkolatos tükörreflexes fényképezőgép váz, 5-6 objektív (akár 70-200mm F2,8 méretben), egy vaku és egy 14″-os kijelzős laptop, nem is beszélve a szokásos kisebb kiegészítőkről, mint a kártyák, szűrők, elemek, kábelek és töltő. Ha bírjuk erős vállal, akkor kívül akár két háromlábú állvány is a táskára szíjazható, mivel tetején és elején is találunk felfogatási lehetőséget. Külső méretei: 460 × 265 × 305 mm, saját tömege pedig 2,67 kg.

Küllemre egy nem túl hivalkodó, inkább átlagos darabbal van dolgunk. Az elején – talán esztétikai céllal – végigfutó gumicsíkot jómagam nem találtam valami szépnek, de ugyebár a fotóstáskák világa elsősorban nem a kinézetről, hanem a funkcióról szól. Mindenesetre az átlagos külsőt a szokásos, erős műanyagszövet (egészen pontosan 1000D*1000D poliészter és 70*200D nejlon, ha ez valakinek mond valamit) alkotja, fekete színben, amit itt-ott narancs színű műanyag betétekkel igyekezett feldobni a gyártó.

A külső jól ellenáll a kisebb viszontagságoknak, pornak, csuszatolásnak és enyhe nedvességnek. Az eső ellen a táskához járó fekete műanyag huzattal védekezhetünk, melyet megtalálunk a hátsó, „rain cover” feliratú zsebben. Az esővédőn apró lyukak találhatók, melyen kibújtathatók az oldalsó állványfelfogató csatok, így rossz időben sem kell feltétlen lemondanunk tripodunk szállításáról.

A táska alját erősebb, vízálló műanyagból alakították ki, rajta három kidudorodó „lábbal”, melyeknek köszönhetően koszba, porba, vagy kisebb sárba is letehetjük anélkül, hogy aggódnunk kéne a tartalmáért – legfeljebb odahaza letörölgetjük, vagy lemossuk.

Bár a Quovio 41 a válltáskák külsejében nem csinál forradalmat, ahogy eddig is láttuk elég sokoldalúan használható. Sokoldalúságát hordhatósága is növeli. Egy méretéhez illő, hatalmas vállpántot mellékelnek hozzá, melyen széles, kényelmes párnázat található, a vállszíjak végein pedig fém karabinerek, melyek szintén fém felfogató gyűrűkhöz csatlakoznak.

A gyártó külön dupla-pántot is kínál hozzá, mellyel könnyedén átalakíthatjuk hátizsákká, vagy inkább hátitáskává. Nem olyan kényelmes mint egy normál hátizsák, de ha sokat kell vele bóklásznunk és nehéz a felszerelés, kényelmesebben eloszlik így a súly, mint egy vállon hordva.

A hátsó rész nem csak négy felfogatógyűrűt tartalmaz, hanem a már említett nagy zsebet is, melyet felül nyitva hozzáférhetünk az esővédő huzathoz, alul is kicipzározva viszont a kerekes kofferek rúdjára húzható nagy zsebet kapunk.

Cipzárral zárt zsebeket találunk még a táska elején és oldalán is. Az oldalsó csak nagy, az elülső viszont hatalmas, így ha a laptop mellett netán egy bármilyen méretű tabletet is gyorsan be akarunk dobni, annak is lesz hely, de nyugodtan tarthatunk itt szűrőket, mobiltelefont, vagy nagyobb méretű iratokat, netán kedvenc fotósmagazinunkat gyűrődés nélkül. A zsebek belsejében kisebb rekeszeket, író- és tisztítótoll tartókat alakítottak ki. A táska egyik rövidebb oldalán is körben cipzárral nyitható zsebet találunk, benne hálós rekesszel. A töltőnek és a kábeleknek ideális. A zsebek általában dupla cipzárt kaptak, melyek húzóira is műanyagszövet végek kerültek, hogy használatuk kényelmesebb legyen és könnyebben megtaláljuk őket.

A külső után nézzük a belsőt!

A Quovio 41 tartalmához csak a gyorsnyitóval ellátott fedélen keresztül jutunk hozzá. A műanyag fogantyúval összekötött dupla cipzárral egy mozdulattal nyitható a kétoldali cipzár, amit így már csak a végén lévő tépőzár tart helyén. A fedél nem magunk felé, vagy előre, hanem oldalra, hosszanti irányában nyílik, így általában nem kell vele a hónunk alatt viaskodni ha a táskában kotorászunk.

A fedél fölött tépőzárral összekapcsolható markolatú fogantyúpárt kapunk, mely így összekötve a táska illetéktelen vagy véletlen nyitását is megakadályozza. A fedlap külsején és belsején is zsebek találhatók. Kívül csupán az állvány felfogatására szánt szíjak elbújtatására, belül viszont két szűk zsebet is találunk a laposabb kiegészítők számára. A fedlap külső szélén egy névjegytartót is elhelyeztek.

A táskához egy külön memóriakártya-tartó tárcát is mellékelnek, mely egy gumiszalaggal fogatható össze, és a megfelelő karabinerrel kívülre vagy belülre is felcsíptethető. Alaptartozék továbbá két hálós, cipzárral nyitható tasak, kisebb kiegészítők együtt tartására. Ezeket csak simán bedobhatjuk a táska egyik rekeszébe.

A tágas belső teret (410 × 250 × 260 mm) sötétszürke poliészter és bársonyhatású anyaggal burkolják és minden oldalról legalább 1 cm vastag párnázatot kapott. A belső tárolórekesz – körben egy cipzárat nyitva – egyben kivehető, így a Quovio-t normál táskává is átalakíthatjuk.

Ahogy egy fotóstáskához illik a belső részt tépőzáras párnákkal szinte tetszőlegesen alakíthatjuk igényeinkhez és felszerelésünkhöz. Kapunk 2 vastag szűkítőpárnát, és 2 óriási, valamint 3 kisebb elválasztót, de ezen utóbbiak nagynak minősülnek egy átlagos méretű táskában. A tárolórész körben végig bársonyhatású felület, tehát a tépőzárak bárhol megtapadnak.

A rekeszek egyik felületét narancs színű huzattal látták el, így a nagy szürkeségben egy kicsit könnyebb lesz megtalálni a táska aljára került dolgokat.

A belsőhöz tartozik még egy nagyobb, félkemény laptop rekesz elválasztó. A számítógép rekesze külön párnázatot kapott de önállóan nem zárható és nem vehető ki. A laptopot egy tépőzáras pánttal tarthatjuk biztosan a helyén.

A Vanguard Quovio 41 sorozatának csúcsmodellje, mely nagyobb felszerelés számára komfortos, jól variálható és biztonságos szállítást nyújt. Ez az a táska (illetve felszerelés méret), amihez nem árt fittnek, jó állóképességűnek lenni. A többit rábízhatjuk a Quovio 41-re.