Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro

1

Bemutatás

A tükör nélküli cserélhető objektíves gépeket tartalmazó mikro NégyHarmad rendszer ezidáig nem tartalmazott igazán megfizethető makró objektívet. Az egyetlen makróobjektív eddig a Leica DG Macro-Elmarit 45mm f/2,8 Asph OIS volt, amely azonban 800 eurós (900 dolláros) árával inkább ijesztő volt, mint csábító. Persze ha valaki alább adta, akkor a 2011 végén megjelent Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm f/3,5-6,3 EZ 0,36×-os nagyításával már alkalmas volt valamiféle makrózásra, s ára is egész elfogadható: 500 euró. Persze egy igazi, 1×-es nagyítású objektívvel ez összes sem vethető.

Az Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro tehát a rendszer első igazán megfizethető makróobjektíve, melynek ára 500 euró (500 USD).

Az objektív 60 mm gyújtótávolságú, amely Micro FourThirds rendszerben hasonló látószöget eredményez, mint egy kisfilmes 120 mm-es teleobjektív. Fényereje az efféle makróobjektívek között átlagosnak számító, de egyébként remek f/2,8 értékű.
Persze mivel makró objektívről van szó, ez a fényerő csak végtelen tárgytávolságnál érvényes, ahogy haladunk a közelpont felé, egyre kisebbé válik a fényerőnk. Tapasztalati úton a következőket mondhatjuk:

Az Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro fényerő értékei
Tárgytávolság Fényerő (tapasztalati)
Végtelen f/2,8
34 cm (1:4) f/3,2
23 cm (1:2) f/4
20 cm (1:1,3) f/4,5
19 cm (1:1) f/5

A kromatikus aberráció minimális szinten tartása érdekében egy ED tagot, a kis méret tartásához pedig két HR (High Refractive – nagy törési mutatójú) és egy E-HR (Extra High Refractive – extra nagy törési mutatójú) tagot alkalmaztak. A lencsetagokat tükröződésmentesítő ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) bevonattal látták el.

Az MSC, azaz Movie&Still Compatible élességállítás csendesen teszi a dolgát, mely gyorsnak éppen nem mondható, de persze mindez visszavezethető a kontraszt alapú élességállításra is.
Az objektív belső élességállítású, így fókuszálás során nem változik meg a hossza, illetve a frontlencse sem fordul el.

Az objektív elé 46 mm-es szűrőket, valamint opcionálisan napellenzőt tekerhetünk fel.

Használati tapasztalatok

Az objetkív külső tubusa és bajonettje is fémből készül. Műanyagot csak imitt-amott találunk. A bajonett körül időjárásállóságot adó szigetelő csík fut körbe.

A M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro objektívre egyetlen gyűrű került, méghozzá a méretes, 2 cm széles élességállító gyűrű. A focus-by-wire megoldás miatt az élességállítás során nem közvetlenül a lencsetagokra hatunk, csak a fókuszmotor vezérlésére. Egyébként a kézi élességállítás során nagyon finoman és precízen dolgozhatunk, így az Olympus Micro FourThirds gépek 14×-es képnagyításával együtt valóban tökéletes élességállítást valósíthatunk meg.

Az optikát gépre helyezve, annak felső részén kisebb távolságskálát láthatunk, amelyen a főbb leképezési arányokat is feltüntették.

Az objektív tubusának bal oldalára egy fókusz-határoló kapcsolót helyeztek el, amely alapvetően három állású:

  • 0,4m-végtelenig
  • 0,19m-végtelenig (teljes tartomány)
  • 0,19-0,4m (csak makró tartomány)

Ezen kívül a negyedik állásba fordítva az objetkívet arra utasíthatjuk, hogy álljon a legkisebb tárgytávolságra, vagyis 1:1 leképezésre. Ez az állás azonban rugós jelleggel visszatér a csak makró tartományba.

Színhiba

Az objektívbe egy ED tagot építettek, amely már így is elengedő a színi hiba kordában tartásához. Már a legnagyobb blendenyíláson is csak enyhe színi hibával találkozunk, F4-es rekesznél pedig alig észrevehető a kromatikus aberráció.
A legrosszabb esetben, teljes nyitott blendénél 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 4-5 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 45×30 cm-es nyomaton 0,5 mm, 10×13 cm-es fotón 0,15 mm méretben fog látszani.

Geometriai torzítás

Fix gyújtótávolságú, enyhe teleobjektívről lévén szó geometriai torzításra nem számítottunk, s így is történt. Az objektív kiválóan korrigált, így tökéletesen torzításmentes. Példaszerű!

Geometriai torzításnincs torzítás

Peremsötétedés

Nem csak a nagy fényerejű, de a makró objektíveknél is előfordul peremsötétedés, főként a maximális nagyítás környékén. Mivel makró objektívről van szó, esetünkben a végtelen tárgytávolságnál tapasztalható peremsötétedésnek kevésbé van jelentősége, inkább az 1:1 leképezési aránynál érezhető hatás a fontosabb. Mi megvizsgáltuk mindkettőt, s kijelenthetjük: teljes nyitott blendén és végtelen tárgytávolságon kívül csak méréssel mutatható ki valamicske vignettálás, de a legrosszabb eset is alig haladja meg a 10%-ot, mely éppen csak látható.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


18 cm közelpont,
34 mm széles lefedés (1:1,9)

Az igazi makróobjektívek 1:1 leképezést kínálnak, amely azt jelenti, hogy amekkora a tárgy a valóságban, akkora a képe a képérzékelőn. Ez a FourThirds rendszer szenzormérete alapján azt jelenti, hogy az 1:1 leképezési aránynál 17,3 mm széles tárggyal lefedhetjük a teljes képmezőt. Tesztképünk ezt igazolta is.
Fontos még hozzátenni, hogy kis tárgytávolságnál sincs jelentős torzítás, így valóban remek makróobjektívről van szó.

A jó leképezési arány és a torzítás mentességen kívül fontos feltétel még, hogy kellő távolságból tudjunk fotózni, főként az élőlények miatt, amelyek esetleg megijedhetnek, ha túl közel megyünk. Az Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro adatlapja szerint 19 cm a legkisebb tárgytávolság. Tudnunk kell azonban, hogy ebből még le kell számolnunk a tubus hosszát, hogy megkapjuk a valós munkatávolságot (téma-frontlecse távolsága). A gyakorlatban nekünk 1:1 leképezési aránynál 8 cm-es munkatávolság adódott. Nem a legjobb, de azért nem rossz.

Képminőség

A készített képek szerint kijelenthetjük, hogy igazán jó makróobjetkívet sikerült alkotnia az Olympusnak. Mind a homogenitás, mind a rajzolat megfelelő, színi hiba nem zavarja a fotók élvezetét, s szférikus hiba, illetve kóma sem jellemzi az optikát.

Értékelés

Az Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED Macro optikája remekül dolgozik, kiváló rajzú, zéró torzítású. A fókuszrendszere lehetne egy kissé gyorsabb, de ezért a képminőség és a kedvező ár kárpótolhat minket.