Pentax smc DA 12-24mm f/4 ED AL [IF]

0

Bemutatás

A Pentax smc DA 12-24mm f/4 ED AL [IF] objektívet azok számára fejlesztették ki, akik APS-C szenzoros Pentax digitális tükörreflexes fényképezőgépen szeretnének igazán nagy látószöget használni. A középkategóriás ultranagylátószögű zoom ára régebben kedvező volt, a mostani forint árfolyam azonban kicsit betett neki, így jelenleg bruttó 230 ezer Ft.

Az optika fizikai gyújtótávolsága 12 és 24 mm között változtatható, amely a Pentax APS-C szenzorának 1,5×-es képkivágás faktora miatt 18-36 mm-nek megfelelő látószöget biztosít- A fényerő a teljes zoomtartományban f/4 értékű, amely 12 mm-nél kissé átlag alatti, viszont 24 mm-nél kissé átlag feletti teljesítményt mutat.
A kromatikus aberráció mértékét ED lencsetag felhasználásával minimalizálták.

Az élességállításért mikromotor felelős. Élességállítás során a motor hangja jól hallható, már-már hangosnak is nevezhető. Az AF sebesség közepes.
A Pentax smc DA 12-24mm f/4 ED AL [IF] belső élességállítású, így a fókuszálás során sem az optika hossza nem változik, sem a frontlencse nem fordul el. Bár belső zoomról nem beszélhetünk, mivel a gyújtótávolság változtatásával a tubus hossza is változik, azt mégis érdemes megemlíteni, hogy ez a hosszváltozás igen minimális, mindössze néhány milliméter.

A frontlencse elé 77 mm-es szűrőket helyezhetünk.
Az objektív dobozában puha tokot és PH-RBI 77mm jelű, szirom formájú napellenzőt is kapunk, melyet bajonettes módszerrel tekerhetünk fel az optikára.

Használati tapasztalatok

Az objektív masszív felépítésű, tervezése és anyagválasztása kiváló. Sem a zoom, sem az élességállító gyűrűnél nem tapasztalható szorulás, vagy túl nagy lazaság. A bajonett csatlakozóját fémből készítették.

Az optika legkülső szélén található a kb. 1 cm szélességű élességállító gyűrű, melyen távolságskálát is feltüntettek. Autofókusz használatakor a gyűrű elfordul.
E mögött a 4 cm széles zoomgyűrű helyezkedik el, melyen közel 3 cm szélességben bordázott gumiborítást alakítottak ki. A zoomgyűrűn a 12, 15, 18, 20 és 24 mm-es gyújtótávolságokat tüntették fel.

Az objektívre semmilyen kapcsoló nem került.

Színhiba

Bár az APS-C-s ultranagy látószögű objektíveknél elő-előfordul kromatikus aberráció, arra ritkán van példa, hogy a teljes zoomtartományban jelen legyen, ráadásul rekeszeléssel sem csökkenthető módon. Sajnos a Pentax 12-24 mm-es optikája ilyen. Függetlenül attól, hogy milyen gyújtótávolsággal dolgozunk, s szinte attól is függetlenül, hogy milyen rekesszel, a kromatikus aberráció ott van a sarkokban.
Persze itt is igaz, hogy a lenti tesztképek a legrosszabb esetet mutatják, ennél azért jobb helyzetünk lesz terepen, a valós körülmények között.

A legrosszabb esetben, 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 10-12 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 45×30 cm-es papírképen 1,4 mm, 10×15 cm-es fotón 0,5 mm méretben fog látszani.

Geometriai torzítás

Az igen komoly látószög sajnos a torzításoknál is tetten érhető, hiszen 12 mm-es gyújtótávolságnál bőven 1% feletti értéket mérhetünk. A hordótorzítás egyébként a teljes zoomtartományban megmarad, ám a zoom felétől már alig mérhető (0,1 % körüli, ami igazából szabad szemmel nem vehető észre).

Összességében átlagos teljesítményről beszélhetünk, hiszen van (közel) torzításmentes állása az optikának, de a teljes nagylátószögnél kissé erősebb torzítást kell elviselnünk.

Geometriai torzítás1,1% hordótorzítás


0,4% hordótorzítás


0,1% hordótorzítás


< 0,1% hordótorzítás

Peremsötétedés

Bár értékét tekintve jelentős a sarkok sötétedése, mégis azt kell mondjuk, hogy a Pentax DA 12-24mm-es APS-C objektív átlagon felül teljesít e téren. 20% feletti értékkel csak teljes nagylátószögnél, maximális blendenyílásnál találkozunk, nagyobb gyújtótávolságoknál már csak 10% körüli, F8-ra szűkített blendével pedig maximum 10% körüli értékek adódnak. A vignettálás hatása tehát érezhető, de viszonylag visszafogott, az APS-C objektívek között jónak mondható.

Peremsötétedés


23%

10%

Makró, közelfényképezés


30 cm közelpont,
216 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 30 cm, amely gyári adatok alapján 0,12×-es leképezési arányt eredményez. Tesztképünkön látható módon a legnagyobb nagyításnál (maximális gyújtótávolság, közelponton dolgozva) 216 mm szélességű téma tölti ki a teljes képet. Ez nagyjából megegyezik a gyártó által megadott értékkel (36mm/1,5/0,12=200 mm).
Legnagyobb nagyításnál sincs komoly torzítás, mindössze 0,1% hordótorzítást kell elfogadjunk.

Képminőség

Az objektív terepen nagyjából azt hozta, mint amit a műtermi tesztek eredményéül kaptunk. A torzítással nem volt komoly problémánk, de a színi hiba azért elő-előfordult. Ezen kívül teljesen nyitott blendével fotózáskor enyhe lágyságot tapasztaltunk, amely azonban 1 blendével szűkebb rekesznél már nem mondható el.
Az ellenfényt nem igen szereti az optika, ilyenkor hajlamos erős kontrasztvesztésre.

Értékelés

Összességében jó objektívet ismertünk meg a Pentax DA 12-24mm f/4-ben, használata könnyed, bár egy gyorsabb fókuszrendszer jól jönne. A vignettálása elfogadható, sarkokban az élesség nagyjából megfelelő, tekintettel arra, hogy APS-C szenzormérethez tervezett objektívről van szó, most nem lehetünk túlzottan kritikusak.
Az ár is elfogadható, legalábbis más gyártók saját objektívjei is hasonló áron kaphatóak, ráadásul azok nem fix fényerejűek.