Phottix állandó fényű lámpa

0

A Phottix márkanév biztosan ismerősen cseng sokak fülében. Azokéban biztos, akik rendszeres olvasónk, hiszen jópár termékét bemutattuk már a távol-keleti gyártónak, igaz, elsődlegesen vakukioldók és távkioldók területén.
Most folytassuk a stúdiótechnikával, s vegyük elő a Phottix állandó megvilágítást adó lámpájával.

Ezeket az eszközöket elsődlegesen akkor célszerű használni, ha valami okból a vakus megvilágítás nem célravezető. Bizonyos termékfotózásoknál ugyanis szükség lehet a pontos fénybeállításokra, amit még a jó modellfénnyel rendelkező vakukkal sem egyszerű megtenni. De említhetnénk a zárt térben történő videófelvétel készítését is példának, s még csak nem is kerülünk túl távol a fényképezőgépektől, hiszen a mai gépek túlnyomó többsége képes HD, sőt, akár FullHD felbontásra is. Egy riportfilm elkészítéséhez pedig még csak a fókuszt sem kell sűrűn változtatni. A jó megvilágítás viszont alapkövetelmény.

A Phottix állandó fényű lámpája öt darab hagyományos foglalatot tartalmaz, melyek mindegyike külön-külön kapcsolható.
A hátlap persze a készülék egyszerűsége miatt nem kifejezetten túlzsúfolt, az öt izzót vezérlő kapcsolókon kívül a biztosíték foglalata, a lámpa forgatására, emelésére szolgáló fogantyú és egy szellőző rács található itt. A hálózati 230V-os betáplálásnak oldalt jutott hely.

A foglalatokba 38W-os spirál kompakt fénycsöveket tekertünk, amelyek oldalán a színhőmérséklet értékének 5500 Kelvint adtak meg. Sajnos csak egyszerű karton dobozban érkeztek ezek a világítótestek, így az nem derült ki, hogy milyen fényáramuk van. Mérőműszer hiányában pedig csak egy fényképezőgép beépített fénymérőjére támaszkodhattunk: ezek szerint az öt darab fénycső felkapcsolt állapotban közelítőleg fele annyi fényt ad, mint egy 500W-os halogén reflektor. Persze tegyük hozzá, hogy sokkal természetesebb színhőmérséklettel (a halogén reflektorok kb. 2800 K színhőmérsékletűek), s jóval alacsonyabb fogyasztás mellett.

A foglalatokba könnyedén tekerhetők be a fénycsövek, de ha a mellékelt reflektor ernyőt is szeretnénk használni, akkor célszerű ennek felhelyezéséhez a lámpatesteket eltávolítani, nehogy a fém rögzítő pálcákkal kárt tegyünk bennük.
A reflektor összerakása egyébként nem túl könnyű, viszonylag nagy erőt kell kifejteni ahhoz, hogy kellő mértékben meghajlítsuk a pálcát, s beillesszük a lámpa burkolaton lévő furatokba és és a reflektor ernyőn kialakított tartó helyekre.

Az ernyő összerakása után felhelyezhetjük a tépőzáras fehér anyagot is, amivel kis méretű szoftboxot hozhatunk létre.

A Phottix állandófényű lámpájába egyébként bármilyen szabvány E27-es izzó betekerhető, de figyeljünk rá, hogy sem a kapcsoló terhelhetősége, sem a mellékelt szoftbox nem alkalmas arra, hogy nagy villamos-, illetve hőteljesítményű eszközöket alkalmazzunk bennük.

A Phottix 5×38W-os lámpája bruttó 41.865 Ft-ért kapható, szoftboxként és reflektorként is használható octobox-szal együtt.

A termék kipróbálását a McGoat tette lehetővé. Köszönjük!