Visszapillantó: 2010 mérföldkövei a digitális fényképezésben

0

Nyomasek Bobó stílusában íródott versecske zsibbasztó hatása után remélem kellőképpen székben, vagy – ünnepi pihenés közben – ágyban maradnak Olvasóink, s velünk együtt tekintenek vissza 2010. legfontosabb újdonságaira.

Canon PowerShot G12

Kezdjük elsőként a talán ma már nem annyira érdekes szegmenssel, a kompakt fényképezőgépek világával. Rengeteg új modell jelent meg, ám újdonságaikban szinte egymást másolták. Jellemző volt az idén bejelentett új kompakt fényképezőgépekre a 12-14 Mpixeles felbontás, néhány kivételtől eltekintve, a Canon frissített prémium szuperkompaktja, a PowerShot G12 örökölte az előd 10 Mpixeles szenzorát. A részletes tesztben bemutatott 5×-ös zoomos, optikai keresővel és kihajtható LCD-vel is ellátott Canon PowerShot G12 méltón lehetne az idei kompakt király, hacsak nem lennének mellette mások, amelyek bizonyos téren bizony megszorongatják.

Ott van például a Nikon Coolpix P7000, amelyet szintén 10 Mpixeles szenzorral szereltek, optikája viszont 7×-es átfogású: 28-200 mm közötti. A részletesen kipróbált fényképezőgép SDXC memóriakártyákat is támogat, s HD videófelvételre is alkalmas, a komponálásra pedig optikai keresőjén kívül 3″-os képátlójú, VGA felbontású LCD-je is használható.

Samsung EX1

Maradva a prémium kompaktok között, idén a Samsung robbant be ebbe a szegmensbe, az EX1 annyira jól sikerült, hogy a konkurenseket bizonyos tulajdonságokban le is körözte. További részleteket tesztünkben írtunk.

Olympus SP-800UZ

Idén is folytatódott a zoom őrület, az Olympus SP-800UZ 30×-os zoomátfogást kínál, mely 28 mm-es nagylátószögtől egészen 800 mm-ig terjed. Képességei szerint viszont az egyszerűbb ultrazoomok közé kell sorolnunk, hiszen rekesz-, illetve zársebesség előválasztásra nem alkalmas.

Ennél komolyabb babérokra tör a Canon PowerShot SX30 IS, hiszen idén ő lett a zoomrekorder a maga 35×-ös átfogásával. Az Olympus gépével szemben az SX30 IS 24 mm-es nagylátószöget kínál, míg tele állásban 840 mm-ig megy el. A gép tetejére vakupapucs is került, a rekesz és zársebesség beállítása pedig félautomata és teljes kézi módban is lehetséges. Videókat HD felbontásban rögzíthetünk, sztereó hanggal, H.264 kodekkel.

Fujifilm FinePix HS10

Megelégszik 30×-os zoomátfogással, de komolyabb tulajdonságokkal is felvértezték a Fujifilm FinePix HS10-et, amely 24 mm-nek megfelelő nagylátószögtől 720 mm-ig jut el. A részletes tesztben is bemutatott készülék mechanikus zoomgyűrűt és elektronikus keresőt is kínál az SLR szerű fotózáshoz hasonló élményért. A képeket akár RAW formátumban is elmenthetjük. Az idei csúcsbridge? Könnyen lehet.

Pentax Optio X90

Egy fokkal kisebb képességekkel is beérte a Pentax az
Optio X90
fejlesztésekor. A 26-676 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú objektív 26×-os zoomátfogású. A manuális beállításokat is kínáló, HD videózásra képes X90 azonban nem támogatja a RAW formátumot. Van viszont 11 kép/mp-es sorozat, mely a kategóriájában egyedülálló.

Nikon Coolpix S8000

Nem az óriási zoomátfogásával arat a Nikon Coolpix S8000. Bár a 10×-es átfogás egész jó, a nagy durranás inkább az, hogy mindezt egy 27 mm vékony vázba rejtette a Nikon, ezzel ismét komolyan szerepelteti magát az utazózoomok között, mely kategóriát az utóbbi időben egy kicsit elhanyagolt. A 14 Mpixeles CCD-vel szerelt gép HD videózást kínál.

Samsung WB2000

Szintén kis méretű vázba zsúfolták a koreai gyártó új okos zsebgépét, Samsung WB2000-et. Az ultragyors CMOS szenzorral szerelt masina 10 Mpixel felbontású, sorozat sebessége 10 kép/mp teljes felbontásban, videókat pedig FullHD felbontásban is képes rögzíteni. Emellett azonban nagy képfrissítésű mozgóképrögzítés is lehetséges, akár 1000 kép/mp-cel is. Igaz, ez esetben a felbontás csupán 138×78 pixel. Az AMOLED-es Samsung gépet részletesen is kipróbáltuk.

Pentax Optio RS1000

Színes hírként érkezett a Photokina előtt a Pentax Optio RS1000 bejelentése. A 14 Mpixeles, 4×-es zoomos masina különösképpen nem tartogat technikai különlegességeket, érdekessége inkább a saját magunk által nyomtatható cserélhető előlapjában keresendő. Divatos? Különc? Feltűnő? Akár mindhárom egyben.

Jelentősen bővült a piaca a Mikro NégyHarmados gépeknek. Mind az Olympus, mint a Panasonic új MFT gépekkel jelentkezett.

Az Olympus E-PL1 az első, kedvezőbb áru mikro négyharmados gépként jelent meg. Ennek ellenére az E-P1-nél olcsóbb modell részletes tesztjénél nem csalódtunk, bizonyos funkciókban még az E-P1 előtt is van az E-PL1.

Olympus E-PL1

De nem csak az Olympus, a Panasonic is készült új mikro négyharmados gépekkel, a kis méretű Panasonic Lumix DMC-GF2-vel, és a komolyabb tudású DMC-GH2-vel, amely széles formátumú érintésérzékeny LCD-jével új mérföldkő a cserélhető objektíves tükör nélküli (MILC) gépek között. Hamarosan a DMC-GH2 részletes bemutatója is olvasható lesz oldalainkon.

Panasonic Lumix DMC-GH2

Panasonic Lumix DMC-GF2

Samsung NX10

A Samsung nem csak a prémium kompaktok, de a MILC-ek szegmensébe is ügyesen lépett be. A részletes tesztünkön is átesett Samsung NX10 a gyártó első cserélhető objektíves tükör nélküli gépe, de az biztos, hogy nem az utolsó, hiszen szintén idéne bejelentették az NX100-at is, amelyet szintén részletesen bemutattunk.
Persze hiába a jó váz, ha nincs hozzá kellő számú objektív. A Samsung idén két NX objektívet dobott piacra, az NX 18-55mm f/3,5-5,6 OISalapzoomot és az NX 50-200mm f/4-5.6 OIS telezoomot. Ezen felül még három objektív fejlesztését jelentették be, egy stabilizátor nélküli alapzoomét, egy 18-200 mm-es stabilizált utazózoomét és egy 20-50 mm-es standard zoomét.

Sony Alpha NEX-5

De nem csak a Samsung, a Sony is új belépő a MILC-ek világában. Az Alpha NEX-3 és Alpha NEX-5 gépek valóban a kis méret és kis tömeg jegyében készültek. Olyannyira igaz ez, hogy a hozzájuk készült 18-200mm f/3,5-6,3 OSS
utazózoomhoz képest már bután kicsinek tűnik a váz. E mellett egyébként még egy 18-55mm f/3,5-5,6 OSS alapzoom és egy 16mm f/2,8 fix objektív képezi a rendszer kínálatát. Nos igen, egyelőre elég szerény, de jövőre biztosan bővülni fog.
Viszont ezen négy gyártón (Olympus, Panasonic, Samsung, Sony) kívül még más nincs a MILC piacon. Sem a nagy múltú Nikon és Canon, sem a merész lépéseiről híres Pentax. Bár ezek közül a Nikon és Pentax egy-egy képviselője már nyilatkozott úgy, amiből az sejthető, hogy terveznek valamit. De nagyon titkolják.

Fujifilm FinePix X100

Maradva a kis méretű, de nagy szenzoros gépeknél, most kell megemlítenünk a Fujifilm Photokinán tett bejelentését, amely szerint jelenleg folyik egy új gép, a FinePix X100 fejlesztése. A gép érdekessége, hogy APS-C szenzora ellenére nem cserélhető az objektíve. Ennek alapján talán nem is a MILC-ek mellett száll versenybe, közvetlen vetélytársa inkább a Sigma DP1 és DP2.
Mindenesetre érdeklődve várjuk a fejleményeket, ki tudja, talán a gép ára majd kellően alacsony lesz ahhoz, hogy képbe kerülhessen a MILC-ek mellett.

Sony Alpha SLT-A55

Lépjünk tovább a tükör nélküli rendszerekről, de még ne ugorjunk fejest a tükörreflexesekbe. Ugyanis itt az év tagadhatatlanul legnagyobb innovációja a Sony műhelyéből, amely nem más, mint a féligáteresztő tükrös Alpha SLT széria, mely rögtön két taggal indított. A Sony Alpha SLT-A33 és a részletesen is kipróbált Alpha SLT-A55 előnye magából a fixen elhelyezett félig áteresztő tükörből következik, amely igen gyors sorozatfelvételt, FullHD videó közben is elérhető fáziskülönbségen alapuló élességállítást tesz lehetővé. Hátránya persze az optikai kereső hiánya, ezt azonban elektronikus keresővel pótolta a gyártó.
Az biztos, hogy az SLT gépek igen különlegesek, s nem mindenkinek nyújtanak annyi előnyt, mint amennyi hátrányuk a nem megszokott működésükből adódik. De a természet-, sport- és riportfotósok számára triviális előnyei vitathatatlanok, emellett pedig hobbi- és amatőr fotósok is élvezhetik a gép jó tulajdonságait.
Érdemes megemlíteni ismét, hogy a Sony úgy tervezi, tükörreflexes gépből csak a profi kategóriában kíván megmaradni, az alsóbb és középkategóriás gépei ezentúl csak az SLT rendszerű modellek közül kerülnek majd ki.

De ne hagyjuk ki a tükörreflexes gépeket sem, hiszen idén került piacra az első 18 Mpixel felbontású, FullHD videófelvételre képes belépőszintű Canon DSLR, a részletesen is bemutatott Canon EOS-550D. A gép elődjénél gyorsabb sorozatot, jobb fénymérést és széles formátumú LCD-t kínál. Persze képességei alapján már nem is annyira nevezhető belépőszintűnek, inkább egy alsóbb középkategória járna ki neki.

Canon EOS-550D

Canon EOS-60D

Canonéknál az igazi középkategória is bővült, igaz, kicsi csalódással végződött a buli, hiszen a legtöbbünk valami komolyabbat szeretett volna. Az egyelőre csak rövid bemutatón nálunk járt Canon EOS-60D ugyanis némely tulajdonságában az EOS-50D alá került, ezzel gyakorlatilag kettévágva a középkategóriát az 50D-nél okosabb 7D-re és a nála butább 60D-re. Egy biztos: amennyiben lesz rá időnk és lehetőségünk, ki fogjuk próbálni, mit tud a 60D.

A Nikonnál sem múlt el az év tükrös gépek frissítése nélkül, hiszen itt a részletesen bemutatott Nikon D3100 a belépőszintre és a középkategória ígéretes gépe, a szintén nálunk járt Nikon D7000.

A 14 és 16 Mpixeles vázakba 11 illetve 39 pontos AF szenzor került, s mindkét gép támogatja a LiveView élőkép módot, illetve FullHD videórögzítést kínál.

Nikon D3100

Nikon D7000

Olympus E-5

Az Olympusnál csak egy új gépet hozott 2010., de azt már régóta vártuk. A profi kategóriába szánt Olympus E-5 bár még mindig rendelkezik néhány apróbb hiányossággal, így is igazán komoly darab lett. Egyetlen komoly negatívum maradt csak meg bennünk a részletes teszt után, az pedig a váz relatív magas ára.

Pentax K-r

Pentax K-7

A Pentax háza táján nem csak a belépőszinten, de a középkategóriában is megtörtént a frissítés. Az egyszerűbb, olcsóbb K-m után idén jelent meg a Pentax K-r, amely kategóriájában kiemelkedő, 6 kép/mp-es sorozatsebességet kínál. Emellett 11 pontos fókuszrendszere is figyelemre méltó.
A komolyabb Pentax K-7-et részletesen is sikerült kipróbálnunk. A nem mindennapi masina elfordítható szenzort tartalmaz (stabilizáláshoz és vízszintezéshez), ezen felül kiemelkedő még a 100% lefedettségű, 0,92×-es nagyítású TTL kereső, a 3 képes HDR mód, a remekül testreszabható automatikus érzékenységállítás, a LED-es AF segédfény, a különleges sorozat módok illetve az időjárásálló váz kialakítás. Jó hír, hogy a felső státusz LCD nem maradt le a gépről.

Mamiya DM40

Leaf Aptus-II 10R

A középformátumnál is történtek új bejelentések, ezek közül talán az egyik legérdekesebb a hazánkban is forgalmazott Mamiya DM40, ami vázon belül redőnyzárat, de objektívjeiben központi zárat is kínál. Ez utóbbival akár 1/1600 mp-es vakuszinron idő is elérhető, amely a jó fényerejű objektívekkel való kültéri, vakus derítésű fotózásnál elengedhetetlen. A könnyű kezeléshez 6×7 cm-es érintésérzékeny LCD is hozzájárul, a gyors munkát pedig a mindössze 0,8 mp-es kép-kép idő teszi lehetővé.
Szintén érdekes újítást tartalmaz a Leaf Aptus-II 10R digitális hátfal.
A termék különlegessége, hogy a belsejében található 56 Mpixeles, 56×36 mm-es képérzékelő szenzort elforgathatjuk, ez lehetővé teszi, hogy a tüköraknás keresővel ellátott középformátumú gépeket minden helyzetben kényelmesen használhassa a fotós. E modell hátuljára is 6×7 cm-es LCD került.

A cserélhető objektíves vázak után nézzük meg, mit hozott 2010. az objektívek terén. Az új MILC belépők optikáit már megtárgyaltuk, de mi a helyzet a MILC úttörőivel, a Panasonic-kal és az Olympus-szal? Nos, nem tétlenkedtek.
Az Olympus egy ultranagy látószögű és egy utazózoomot dobott piacra, valamint nyár végén bejelentette két telezoomját.

M.Zuiko Digital ED 9-18mm F4,0-5,6

A Panasonic sem volt rest, ők halszem, fix nagylátószögű és stabilizált telezoom mellett az első 3D-s objektívüket is bejelentették.

Panasonic Lumix G 8mm f/3,5 Fisheye

A Canonnál sajnos csak néhány prémium kategóriás objektív látott napvilágot, a hobbi- és amatőr fotósok most nem jutottak új, megfizethető lehetőségekhez. A fullframe géppel rendelkezőknek viszont egy remek nagylátószögű halszemmel, két kiváló fényerejű telével és egy telezoommal kedveskedett a gyártó. Ezen felül frissült a 70-200 mm-es telezoom is.

Canon EF 70-300mm f/4-5,6L IS USM

A Nikon viszont idén is nagyon pörgött, nem kevesebb, mint nyolc új objektívet jelentett be. Ezek közül csak egy készült DX formátumú fényképezőgépre, a maradék hét fullframe vázon is használható. Az öt zoomobjektív mellett három kiváló fényerejű prémium fix optika is piacra került.

Nikkor AF-S 16-35mm f/4 G ED VR

A Pentaxnál két új objektívvel bővült a kínálat, mindkettő APS-C szenzorhoz méretezett, vagyis filmes fullframe-es vázzal nem használhatók.

smc Pentax DA 18-135mm F3,5-5,6 WR

A fényképezőgép gyártók közül a Sony három optikával bővített, ezek közül egy Carl Zeiss tervezésű.

Sony Carl Zeiss Distagon T* 24mm F2 ZA SSM

S végül nézzük a 3rd party objektív gyártók újdonságait is. A legnagyobb még mindig a Sigma, aki idén nem kevesebb, mint 7 objektívet dobott piacra, igaz, ezek közül jópár már létezett korábban is, csupán optikai stabilizátor is került a tubusba. A Tokina egy ultra nagylátószögű, remek fényerejű objektívvel, a Tamron egy utazózoommal és egy hobbi telezoommal jött ki.

Sigma APO 120-300mm F2,8 EX DG OS

A kiegészítők közül bár nem idén jelent meg, de idéntől lehet kapni az első SDXC memóriakártyákat. A nagy versenyt természetesen a formátum alapító atyja, a Panasonic nyerte, ő dobta ugyanis piacra az első 64 GB-os SDXC memóriakártyát.
Szintén sok memóriakártyával kapcsolatos hírt adtunk közzé a Sony házatájáról. Ezek közül a legérdekesebb a TransferJet memóriák, melyek vezeték nélküli adatátvitelt tesznek lehetővé, igaz, csak igen rövid távolságokra (néhány centiméter).

Talán az év legfontosabb hazai jelentőségű gyári híre a Nikon 3 évre kiterjesztett garanciája, amely az összes május óta hivatalos forrásból vásárolt digitális tükörreflexes fényképezőgépre érvényes.
A nagy konkurens, a Canon erre a lépésre csak egy viszonylagos visszavágót adott, ők ugyanis csak a csúcskategóriás EOS-1D Mark IV-re és néhány projektor lámpájára adnak további egy év, vagyis összesen két év garanciát. További megkötés, hogy csak az ez év végéig vásárolt termékekre vonatkozik a kiterjesztett garancia.

A végére még két szoftveres frissítésről emlékezzünk meg, hiszen az idén 20 éves Adobe kiadta az új Photoshop CS5-öt, amely jópár komoly újítást tartalmaz, hogy csak a legnépszerűbb és leginkább reklámozott tartalomfüggő kitöltését említsük.
Ezen felül frissült a kifejezetten fotósoknak szánt képfeldolgozó és kategorizáló szoftvere is, s megjelent a Lightroom 3.0. Ebben többek között az optikai hibák adatbázis alapú javítása, a videók kezelése, a képzajszűrés új algoritmusa jelent meg. Az általunk is bemutatott szoftver azóta már a v3.3-as verziónál tart, így még több fényképezőgép RAW formátumát támogatja.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban egy hazai nagy sikerről kell újra beszámolnunk, hiszen hazai fotósokból álló csapat világrekordot állított fel a legnagyobb felbontású digitális panoráma kategóriában. A 70 gigapixeles óriáspanoráma Sony fullframe-es vázzal és egy 560 mm-es gyújtótávolságra felturbózott objektívvel készült. Persze a fotózás után még rengeteg munka volt hátra, de szemlátomást megérte.

Mint látható, a már-már közhelyességig emlegetett válság ellenére igen mozgalmas, tartalmas és bőséges évet zárhatunk. A csak néhány fontosabb termékre és bejelentésre koncentráló összefoglalónk is hosszúra nyúlt. Reméljük 2011. még több fotós újdonságot hoz majd.
Egy biztos: mi itt leszünk és igyekszünk továbbra is a leggyorsabbak lenni beszámolóinkkal.

Boldog Új Évet Kívánunk!