Phottix Strato TTL

0

A rádiós kioldók előnyeiről, különösképp a TTL kioldókéról már többször esett szó oldalainkon. Emlékeztetőül csak nagyon röviden: a rádiós vakukioldók segítségével a vakut eltávolíthatjuk a fényképezőgéptől és kreatív fénytechnikát használhatunk anélkül, hogy problémás kábelezést kellene használnunk, illetve kerülgetnünk. A TTL rádiós kioldók ezen túlmenően a teljes TTL vezérlést is kínálják, beleértve többek között a nagysebességű szinkron (HSS) mód használatának, valamint a gépről való beállítás lehetőségét is.

A Phottix Strato már régóta megtalálható a kínai gyártó termékpalettáján, ennek TTL rendszert is támogató változata a Strato TTL viszonylag frissebb darab.

Hasonlóan a Yongnuo megoldásához, a Phottix is vakupapucsal ellátott vevőt és egy csak vezérlésre használható adót csomagol egy dobozba. Ezen kívül egy övre is felfűzhető hordtáskát, egy 80 cm-es hosszúságú, 3,5 mm-es jack csatlakozókkal szerelt szinkronkábelt és egy 3,5 mm-ről 6,3 mm-re átalakító jack adaptert kapunk. Az adón sajnos itt sincs vakupapucs, a vevőről viszont a vakusaru TTL érintkezői hiányoznak (a Yongnuo 622-C Transceivere erre viszont alkalmas), így nem megoldható a távoli vakukioldás rádiós módszerrel úgy, hogy közben a gépen is van egy rendszervakunk.

De nézzük elsőként a Transmittert, amely nevéből is sejthető módon csak jeladóként működik (azaz rá vakut nem helyezhetünk).

Az adó tetején csak egy kioldó gombot találunk, amellyel alapesetben a vevők működőképességét ellenőrizhetjük (a gomb félig megnyomására a vevő alapesetben zölden villogó LED-je folyamatos zöld fénnyel, teljes lenyomására folyamatos piros fénnyel kell világítson), egyébként viszont a fényképezőgépünk távoli kioldását teszi lehetővé, ha a vevőegységet egy külön kábellel csatlakoztatjuk a fényképezőgép kioldó portjához. A vaku tesztvillantására azonban nem ez, hanem a bal oldalt elhelyezett TEST feliratú gomb szolgál. Ez mind az adón, mind a vevőn megtalálható.

Az adón emellett helyezték el a firmware frissítéshez használható USB csatlakozót. A másik oldalon a ki és bekapcsolásra használható kapcsoló található.

A kioldó adójának hátulján (azaz használat során a felénk eső részén) egy 27×11 mm-es méretű mátrix LCD-t helyeztek el, amely zöld háttérvilágítással rendelkezik. A kijelzőn az akkuállapot, a csatorna (1-4), az teljesítmény korrekció (-3..+3 Fé) és a nagy sebességű vakuszinkron (HSS) vagy második redőnyre szinkronizálás (SCS) jelenik meg. A kijelző alatt a teljesítmény korrekció + és – gombjai, a csatorna választó és a szinkron módválasztó gomb található.

A vevő ennél kicsit puritánabb. Itt is megtalálható a felső teszt gomb, amelynek egy adó, egy vevő kialakításnál nincs jelentősége, s itt is az oldalsó TEST feliratú gombbal villanthatjuk el a vakut teszt jelleggel. A bal oldalon található még a csatornaválasztó kapcsoló (1-4), valamint a firmware frissítéshez szolgáló USB aljzat. A másik oldalon az adóval megegyező módon csak a ki/bekapcsoló gomb kapott helyet.

A vevő hátulsó részén egy 3,5mm-es jack szinkron kimenete, a távkioldás (Shutter Remote) kimenete és egy 5V-os bemeneti csatlakozó kapott helyet.
A kioldó vevőjének alján lévő vakusarun nincsenek csatlakozók, csupán egy szabványos állványmenet, hogy a kioldót (vakuval) állványra helyezhessük.
Az adó által küldött kioldó jelet egyébként nem csak a Strato TTL vevője képes azonosítani, hanem a Strato (nem TTL), Strato II, Atlas II vevői is. A Phottix Odin és Ares vevők azonban nem vezérelhetők a Strato TTL adójával.

Mindkét egység működéséhez két darab AA méretű (azaz ceruza-) elem biztosít energiát.

A rádiós kommunikáció 2,4 GHz-es frekvencián történik, a gyártó szerint nyílt terepen akár 100 méteres hatótáv is elérhető.

A Phottix Strato TTL-t használva a komolyabb rendszervakuk akár a fényképezőgépről is vezérelhetők, így könnyebb munkát téve lehetővé. A gyors vakuszinkron mód segítségével a szokásos 1/200, illetve 1/250 mp-es vakuszinkron határ fölé is mehetünk zársebességben, ehhez a HSS módot kell beállítanunk az adón, hasonlóan, mint a rendszervakunál.

A Phottix Strato TTL igényesen kivitelezett, viszonylag egyszerű TTL rádiós kioldó, olyan extra funkcióval, mint a fényképezőgép távoli kioldása. Ezen felül azonban akadnak olyan szolgáltatások, amelyek komolyabb munkánál hiányozhatnak, ilyen például, hogy vakucsoportokat nem tudunk beállítani (a Yongnuo 622-ese e téren is elhúz a Phottix Strato mellett), de említhetnénk a Multi (azaz stroboszkópikus) vakuzás hiányát is. Szintén a rendszer kevésbé pozitív pontjához tartozik az, hogy rádiós kioldással egyidőben nem helyezhetünk vakut a gépre, amely adott esetben egy kis derítőfényt adhatna.

Összességében tetszett a Phottix Strato TTL, amatőr fotósoknak igen jó segítséget tud adni a kreatív világítástechnika világának kiismerésében, de profik számára tartogat néhány korlátot, amely ritka esetekben nehézségeket okozhat.

A Phottix Strato TTL Canon és Nikon rendszerhez vásárolható meg, áruk rendszertől függetlenül 37.550 Ft.

A rádiós vakukioldó kitet a Triponttól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!