Velbon Sherpa 5430D állvány és QHD-53D fej

0

A Velbon egy jól ismert, tradicionális japán állványgyártó cég, közel hatvan év tapasztalattal a háta mögött. Ennek megfelelően nem túlzás minőségi terméket várnunk tőlük, melyet azt hiszem a Sherpa sorozattal teljesít is, hiszen a régóta forgalmazott széria az egyik legnépszerűbb a kínálatukban.

3000, 4000, 5000 és 6000-es sorozatokban készülnek, a lábaik vastagságától függően. Nálunk az 5000-es széria egyik darabja, az 5430D járt, melyhez egy csinos gömbfejet is mellékeltek. Erről a sorozatról azt érdemes tudni, hogy legvastagabb lábszekciói 26 mm átmérőjűek, és az összes Sherpa modellhez hasonlóan zömében alumíniumból készült állványról van szó.

Méretben az 5430D a legkisebb a szériában, hiszen teljesen összecsukva csak 51 cm hosszú. Tömege 1,63 kg, terhelhetősége viszont nem marad el márkatársaitól. A gyártó 4 kg-ot ad meg, de ideálisan 3 kg-ig tervezte az állványt, szóval egy kis, vagy közepes DSLR mellé, alap vagy normál zoomobjektívvel még bőven használható.

Állvány és fej szettünk egy fekete, cipzáras gyöngyvászon táskában érkezett, melyen vállszíj és egy elég ronda fekete V-betű is helyet kapott. Értem, hogy márkanév kezdőbetű, de miért a fekete lakk dominacsizmákból megmaradt anyagot használták?

Ez a típus az egyetlen négy lábszekciós a családjában (a többiek 3-szekciósak), így viszonylag kis csukott mérete ellenére elég magasra, 157 cm-re emelhető, de ha nem húzzuk ki a középoszlopot, 131 cm-es magasságot úgy is elérhetünk.

A négy lábszekció a megszokott műanyag csatokkal oldható ki és rögzíthető a kívánt pozícióban. Szépen működnek, nem kell nagy erő a nyitásukhoz, és szerencsére az ujjunkat sem akarják becsípni, mint néhány rosszul tervezett olcsó állvány. A lábak alsó végén csúszásbiztos gumisapka található (nem cserélhető), felső részükön viszont nincs fogást könnyítő műanyag szivacs bevonat, amit azért hiányoltam.

A stabilitás szempontjából nagyon fontos felső rész is alumíniumból készült, minden láb tetején egyedi széles nyitási mechanizmussal. Az itt lévő, egyszerű kivitelű fémgombot csak oldalra kell tolnunk akadásig, és a megfelelő máris három pozícióban terpeszthető. A lábat visszahajtva minden fix pozícióban visszaugrik az említett gomb, így megakasztva azt egy rögzített állásban. Szintén egyszerűen kezelhető és az egyik legkényelmesebben használható megoldás, amit hasonló szolgáltatást kínáló állványoknál láttam. Az állvány teljesen nyitott lábakkal kb. 25 cm-es magasságig leengedhető.

A viszonylag hosszú középoszlop kioldásához egy műanyagvégű, kissé a régi csaptelepek nyitókarjára emlékeztető tekerőgombot kapunk, ami elég nagy és jól megmarkolható ahhoz, hogy ezzel a művelettel ne legyen gond.

A Sherpa állványok egyik alap szolgáltatása a rövidíthető középoszlop. Az oszlop felső egyharmadát egyszerűen lecsavarhatjuk az alsóról és rövidebb oszlopként visszahelyezhetjük. A teljes eltávolításához az alján lévő menetes kupakot kell lecsavarnunk. Ezen egy 1/4″-os állványmenet is található, így nem kell feltétlenül megfordítanunk az oszlopot ahhoz, hogy egy kisebb gépet erősítsünk alá. A 25 cm-es magasság mellé a rövidebb középoszlop darab is elég, hogy földközeli szintre süllyesszük a lefelé lógatott fényképezőgépet.

A középoszlop tetején egy széles, első látásra és kopogtatásra műanyagnak tűnő állványfej platform kapott helyet.

Az állvány mellé adott gömbfejet QHD-53D-nek hívják és hasonlóan minőségi darab, teljes egészében fémből. Érdekessége, hogy a gömbfejek általában alulról szorítva rögzítik a gömbcsuklót, itt viszont két oldalról fogja satuba a fej két fémrésze, így érve el biztosabb és elmozdulásmentes rögzülést. Ehhez itt is egyetlen nagyobb kar kilazítására lesz szükség, a felső rész pedig két irányban is 90 fokban dőlhet.

A 99 mm magas gömbfej, 0,3 kg-ot nyom, felső részén pedig mindhárom tengelyhez kapunk egy-egy vízszintjelző buborékot, melynek köszönhetően bármerre fordítva pontosan beállítható a ráhelyezett gép.

A tetején a Velbont QB-63-as gyorstalp található, mely egy biztosító karral kioldható, rögzítése pedig az ilyen talpakhoz hasonlóan automatikus. A kioldón jelölték is a rögzítés és oldás irányát, de ez anélkül is nyilvánvaló. A talpon szabványos 1/4″-os csavar kapott helyet a fényképezőgép megfelelő rögzítéséhez.

A Velbon Universal tripod (A500F) és gömbfejének szettje kényelmesen használható, viszonylag nagyobb gépek alatt is stabil, és kompakt párost alkot, mely jó alternatíva lehet azok számára, akik egy megbízható középkategóriás állványt keresnek. A kit ára bruttó 39 990 Ft. A Velbon állványokra hazánkban is 10 év gyártói garanciát kap minden vásárló.

A Velbon Sherpa 5430D főbb paraméterei
Min. magasság 24,9 cm
Max. magasság (középoszlop nélkül) 131 cm
Max. magasság (kihúzott középoszloppal) 157 cm
Összecsukott hossz 51 cm
Legnagyobb csőátmérő 26 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 4 kg
(ajánlott: 3 kg)
Tömeg 1,63 kg

A Velbon állvány kitet a Studio Line Fototech-Nikatól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!