Röviden: Canon Digital IXUS 400 teszt

0

A Canon Digial IXUS gépei ultra-kompakt kivitelüknek köszönhetően igen kis helyen elférnek. Fém-burkolatuk a kisebb ütődéseknek is ellenállnak. Ezeket a gépeket tehát bármikor magunkkal vihetjük, legyen szó kirándulásról, családi eseményről, vagy egy meghitt vacsoráról.

Az elődmodell IXUS 330-hoz képest a legfőbb változás a nagyobb felbontású, 4,1 millió pixeles CCD. A korábbi 1/2,7″ méret helyett ez a CCD már 1/1,8″ méretű. A nagyobb méret nagyobb fókusztávolságokat eredményez, a korábbi 35-105 mm-es fókusztávolság az IXUS 400 esetén 36-108 mm-re nőtt. Az optikát is átalakították, hiszen a legkisebb tárgytávolság normál esetben 46 cm, makró állásban 5 cm lehet. Mint jópár új Canon digitális fényképezőgépben, az új IXUS-ba is beépítésre került a Digic processzor, melynek következtében többek között 9 pontos autofókuszt használhatunk. A fényképezőgéppel legnagyobb felbontásban 2272×1704 pixeles képeket készíthetünk, kisebb méreteket választva 1600×1200, 1024×768, 640×480 pixeles fotókat kapunk. A 4 Mpixeles fotók 18×13 cm-es papírképek készítésére is alkalmasak. A képminőség három fokozatban állítható: normal, fine és superfine. A fényképezőgép bekapcsolás után 2 mp után már teljesen működőképes állapotba kerül. Ez jó értéknek tekinthető.A rekesz- és zársebesség értékeit az automatika minden esetben kiválasztja a felhasználó helyett. Az érzékenységet azonban a fotós is megadhatja, a Canon digitális fényképezőgépeinél már megszokott ISO50, ISO100, ISO200 és ISO400 értékek valamelyikére. A szükséges zársebességet a fényképezőgép kiértékelő, középre-súlyozott átlagolt vagy szpot elven számítja ki. A fókuszálás elősegítésére narancs színű AF segédfény-forrást építettek a gépre, amely alacsony megvilágítás esetén lép működésbe. Az autofókusz sebessége jó, átlagos témák esetén 0,7-1 mp iseig tart az élesség beállítása. Az élesség kézi beállítására nincs lehetőség. A beépített vaku üzemmódjai között megtaláljuk az automatikus, az éjszakai, a derítő, a kikapcsolt és a vörösszem-hatás csökkentő üzemmódokat.


A fényképezőgép teljesen automatikus (csak a vaku, sorozat-mód, felbontás és tömörítés állítható) és program automatika módban működhet.

Sorozat-felvétel esetén normál módban 1,5 kép, nagy sebességű módban 2,5 kép készíthető másodpercenként. A 4 Mpixeles fotókból Superfine minőség esetén 9 vagy 6, Fine minőség esetén 32 vagy 9, Normal minőség esetén 75 vagy 28 fotó készíthető a sorozat sebességének függvényében (nagy sebességű módban kevesebb felvétel készíthető).

A fehéregyensúlyt az automatika beállításán kívül a fotós is megadhatja napfény, felhős, izzó, fénycső, nagy színhőmérsékletű fénycső beállításokat választva, illetve kézi beszabályozásra is van lehetőség.

Az optikai kereső nincs ellátva dioptria korrekciós lehetőséggel, viszont szokatlanul nagy méretű képet látunk benne. A gép hátulján lévő 1,5″ méretű LCD nagy felbontású, fényereje 7 lépésben változtatható. Ez a megjelenítő feltehetően ugyanaz az LCD található ebben a gépben is, mint a korábban bemutatott PowerShot A60/A70 gépekben, melyekben 118 ezer pixeles a kijelző. A megjelenítőn tehát kellő részletgazdagságú képek láthatók. A képfrissítés is jó.

A fényképezőgép alján fém állvány-menetetet találunk, melyet a korábbi IXUS-okhoz hasonlóan sajnos elég rossz pozícióba helyeztek: a gép bal alsó sarkába. Ez két okból is problémát jelent. Egyrészt feleslegesen távol került az optikai tengelytől – attól 2 cm-re – másrészt a fényképezőgép tömegközéppontja sem az állvány-menet felett található, ami miatt kiegyensúlyozatlanná válik a gép. Persze ennek a furcsa helyzetnek is megvan a maga előnye, hiszen így akár az akkumulátor, akár a memóriakártya cserélhető marad akkor is, ha a fényképezőgépet állványra helyezzük.

A gépet egy Canon Li-ion akkumulátor (NB-1LH 3,7 V, 840 mAh) látja el elektromos energiával.Az optika F2,8-F4,9 fényerejű, fókusztávolsága 36-108 mm-nek megfelelő fókusztávolság közé állítható. Ez a fényerő a 3x-os zoomátfogású objektívek között megszokott és átlagos. A teljes zoomtartományon belül 6 zoomállás állítható be. Ez a kompakt kategóriában szintén átlagos értéknek számít. Az optika frontlencséjét kikapcsolt állapotban két automatikusan a lencse elé mozduló lamella védi. Normál módban 46 cm-es, makró állásban 5 cm-es közelponttal dolgozhatunk. Makrózás esetén használható a zoom is, így a befogható legkisebb szélességű terület 50 mm. Ez átlagos makróképességet jelent.

Videó-rögzítés esetén 320×240 vagy 160×120 pixeles felvételeket menthetünk el, maximum 3 perc terjedelemben, hanggal együtt. Sajnos eközben az optikai zoom nem használható. Sőt, az élességállítás és a fénymérés is csak a felvétel megkezdéséig működik, a video-rögzítés során blokkolja a gép. Ez korlátozza a videók felvételének lehetőségét.


Gretag tábla Alacsony képzaj, kissé lágy kép. (100%-os kivágás)


A fényképezőgépbe CompactFlash Type I-es kártyát tehetünk, melyből gyárilag 32 MB kapacitásút kapunk. Ez ugyan elegendő akár 25-30 kép készítésére is, de érdemes már a gép vásárlásakor minimum 128 MB-os kártyát vásárolni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • Li-ion akkumulátor

  • Akkumulátor töltő (adapterként nem funkcionál)

  • 32 MB kapacitású CF kártya

  • USB kábel

  • audió/video kábel

  • hordszíj

A gép kipróbálása során kellemesen érintett minket, hogy hisztogramot is képes megjeleníteni az egyes fotók visszanézésekor. A fókusz beállítása gyorsan történik, nem kell rá sokat várni, még makró állásban sem. Az AF segédfényforrás pedig éjszaka, vagy sötét helyen is lehetővé teszi a közeli tárgyakra történő élességállítást. Ha ez esetleg zavaróan hatna, akár ki is lehet kapcsolni.

A Canon Digital IXUS 400 szép külsejével, nagy felbontásával azoknak ajánlható, akik mindig maguknál szeretnék hordani igényes fényképezőgépüket. Az IXUS 400 minőségével az ultra-kompakt kategória egyik kiemelkedő modellje.

A Canon Digital IXUS 400 nettó ára 140 ezer forint. A tesztgépet a Digitcam biztosította számunkra. Köszönjük!

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.