Röviden: Canon PowerShot A410 teszt

0


A PowerShot A410 elődjéhez hasonlóan 3,2 megapixeles, és az LCD kijelző mérete is maradt 1,5″ – bár utóbbi felbontása közben 120.000 pixelesre nőtt. Az új gép egy kicsivel szebb lett az A400-nál, de a legfontosabb változást az optikában kell keresnünk: az új objektív már F2,8-as fényerőtől indul, 3,2x-es zoomátfogással bír, a témát pedig már akár 1,5 centire is megközelíthetjük vele. A másik fontos változás, amely elsősorban a fényképek színeinél, a fényképezőgép sebességében fejti ki jótékony hatását, hogy a PowerShot A410-ben immár ugyanaz a DIGIC II képfeldolgozó rendszer működik, mint a Canon professzionális digitális tükörreflexeseiben.

Külső

A PowerShot A410 téglatest alakú vázán természetesen meglátszik a takarékoskodás, ennek ellenére elölről mégis jól néz ki a gép; az A410 kétségkívül szebb lett, mint elődje. Az anyagválasztás terén sem voltak feltételnül elhamarkodottak a készítők, bár csodát ne várjunk: a szürke műanyag az szürke műanyag, akárhogy nézzük.

Az elődmodellhez képest sokkal kevesebb gombbal irányítható az A410; még azok a felhasználók is könnyedén át fogják látni a kezelőszerveket, akik még soha életükben nem láttak fényképezőgépet sem. Nem szerencsés viszont, hogy a nagy spórolásban lehagyták a zoomgombokat is, így ehhez a funckióhoz a menüvezérlő gombokat kell nyomkodnunk. A kezelőszervek elhelyezése ettől az egy kivételtől eltekintve jó, kis gyakorlással tulajdonképpen minden funkció elérhető egy pillanat alatt.

LCD

A gép hátán lévő kijelző mérete csupán 1,5″, felbontása 120.000 pixel, épp elég arra, hogy a legtöbb fényviszony mellett – még éjszaka is – kifogástalanul lehessen vele képet komponálni és megállapítani a helyes expozíciót. Erős napfényben azonban sajnos nem sokat látni a kijelzőből, ezért vagy a kezünkkel kell takargatnunk, vagy használhatjuk az átnézeti keresőt. Utóbbi nem rossz, 80-85%-ban pontos képet ad, de használatával azért jó eséllyel le kell mondanunk a tökéletesen szerkesztett képekről.Az elkészült fotókat legfeljebb tízszeres nagyításban vehetjük szemügyre a kis kijelzőn. A zoomkar hiánya miatt a visszanézés két lépcsőben történik: először belezoomolunk a képbe a megfelelő nagyításig, majd egy gomb megnyomásával a képet a megfelelő pozícióba görgetjük a kijelzőn. Érdekes, hogy az így a beállított képkivágást a gép a többi fényképnél is megtartja: ha léptetünk a fotók között, minden képnek ugyanezt a részletet fogjuk látni.

Optika, vaku

Az elődmodellhez képest a legnagyobb előrelépést az optikában találjuk. A PowerShot A410 immáron F2,8-as fényerejű (telénél F5,1), 3,2x-es zoomos objektívet kapott, melynek fókusztávolsága kisfilmes rendszerbe átszámolva 41-131mm. A nagylátószög és a tele állás között hat lépésben juthatunk el, miközben a zoom motorja hangosan dolgozik.

Makró módban akár másfél centiméterre megközelíthetjük a témánkat, és ilyenkor is használhatjuk a zoomot – szupermakró mód viszont csak nagylátószögnél van, de a lefedettsége páratlan: mintegy másfél centiméteres tárgyakat is szépen be lehet fogni vele.Az A400-hoz képest a vaku megfelelőbb helyre került, így a teljesen kitolt objektívvel készült képek esetében sincsenek sötét árnyékok. A villanófény mintegy három méteres távolságig hat.

Beállítások

Kezdőknek szánt fényképezőgép lévén, a PowerShot A410 nem kézi beállításairól híres. Az egyszerű kezelhetőség jegyében azonban a képkészítést kilenc beépített motívumprogram segíti, a kompozíciót pedig bekapcsolható segédvonalak könnyítik meg.

A leghosszabb záridő csupán egy másodperces lehet, a legrövidebb viszont akár 1/2000. Ezeket az értékeket mindenképpen a gép adja meg, az expozícióba mi 1/3 fényértékenként, ±2 blende erejéig szólhatunk bele, illetve választhatunk a szpot, középpontosan súlyozott átlag, vagy kiértékelő fénymérési mód közül.

Az érzékenység megállapítását bízhatjuk a fényképezőre, vagy választhatunk az ISO 50, ISO 100 és ISO 200 értékek közül. (Utóbbi zajszintje annyira magas, hogy nem is baj, hogy az A410-ben már nincs ISO 400-as érzékenység.)
Kézi élességállítás nincs, az öt pontos AiAF viszont szépen teszi a dolgát; éjszaka az AF segédfény is segítségére van.A fehéregyensúly tekintetében a Canon PowerShot A410 szépen teljesít. Nyugodtan hagyhatjuk a gépet automatikus módban, szinte minden fényviszony mellett képes helyesen eltalálni a fehér tárgyakat – ha valamiért mégsem menne magától, akkor öt előre beállított mód közül választhatunk, vagy használhatunk kézi beállítást is.

Extrák

A fényképeket élénk, semleges, lágyrajzú, szépia, vagy fekete-fehér színmódban készíthetjük el – emelett választhatunk még diapozitív, világosabb bőrszín, sötétebb bőrszín, élénk kék, élénk zöld és élénk vörös színmódok közül, továbbá a Canon gépeknél megszokott játékra is lehetőségünk van: a kép egyes részeinek színét kicserélhetjük egy másikra.

A két és tíz másodperces időzítésen kívül az önkioldót használhatjuk sorozatfelvétel készítésére is. Legfeljebb tíz képet készíthetünk el egyetlen kattintással, a két kép elkészítése között lévő szünetet egy és harminc másodperc közé állíthatjuk.

Az egyszerű kezelhetőség érdekében a fényképezőgép menüjét huszonkét nyelre fordították le, melyek között megtalálható a magyar is.

Videó, sorozatfelvétel


AVI videó
640×480; 0:11 mp; 6,17 MB

A PowerShot A410 segítségével legfeljebb három perces videófelvételt is készíthetünk. A mozgókép maximális felbontása 640×480 pixeles lehet, de a sebessége nem az igazi: másodpercenként mindössze tíz képkockát rögzít a készülék. A legnagyobb felbontású kép melett 320×240-es méretben, 20 fps sebességgel is forgathatunk.
A videófelvétel során is használhatjuk az állóképeknél megszokott színmódokat, így például fekete-fehér, vagy szépia filmeket is vehetünk fel, sőt, a fehéregyensúly beállítására is van lehetőség. A rögzítéshez két, vagy tíz másodperces időzítőt is használhatunk.

Sorozatfelvétel elkészítésére is van lehetőség; a PowerShot A410 exponálógombját lenyomva tartva kisebb-nagyobb szünetekkel, de átlagosan 1,7 kép/sec sebességgel készíthetünk annyi fotót, amennyi jólesik (és amennyi a kártyára fér).

Akku, memóriakártya

Az elkészült fotókat legfeljebb 2048×1536 pixeles felbontásban menthetjük SD, vagy MMC memóriakártyára; a géphez utóbbiból mellékelnek egy 16 MB-osat.
Az áramellátásról 2 db AA elem, vagy akkumulátor gondoskodik. A dobozban 2 alkáli elemet találunk, ezért töltőről, vagy akkumulátorokról nekünk kell gondoskodnunk – messzire persze nem kell menni, a Canon kínálatában ezekből is találunk megfelelőt.Összegzés

A PowerShot A410 a kezdő felhasználók számára készülő, olcsó gép – jó választás lehet azoknak, akik még csak most ismerkednek a digitális fotózással. Csodát persze hiába várnánk: a videók szaggatnak, a felbontás épp elég egy nagyobb papírkép nyomtatásához, de az elkészült fényképek szépek, és a Canon szerencsére inkább a fényképezőgép külsején spórolt, mintsem a belső értékeken.
A fényképezőgép mindenesetre hozza, amig ígér: igen alacsony áron kínál könnyű kezelhetőséget, a 3,2x-es optikai zoom és a kiforrott digitális technológia pedig jó érv lehet, ha valaki idén már nem filmes géppel szeretné megörökíteni a családi pillanatokat.

A Canon PowerSot A410 ára jelenleg bruttó 36 000 forint.

A tesztgépet a Canon Hungáriától kaptuk kölcsön, köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!