Röviden: HP Photosmart Mz67 teszt

0

Külső

Egyszerű kezelés, egyszerű külső. A HP Photosmart Mz67 használatában nincsenek zsákutcák és sötét sikátorok. Minden egyértelmű és világos. Az általunk tesztelt példányt, lekerekített sarkú, mattfekete műanyagvázba csomagolták. A váz az árához képest visszafogottan elegáns, különösen a domború, fémes HP emblémával és egyéb fém szerelékkel együtt. Fémből készült az objektívház körüli gyűrű és a gép tetején-bal oldalán végigfutó díszcsík is ilyen hatású. Utóbbi sajnos az a fajta matt anyag, amin sötéten virít ujjlenyomatunk, ha pedig letöröljük, akkor a törléscsík.

A HP Mz67 tetejére került a gépet be-, és kikapcsoló, valamint exponáló gomb. Bekapcsolt állapotban az ON/OFF gomb szélén lévő lámpa türkiz színben világít.

Ugyan a gombok kialakítása kissé eklektikusra sikerült, de legalább nem túlzsúfoltak. Mindegyik más alakú, és a legbizarrabb közülük a „bumeráng” alakú zoom beállító. Visszajátszáskor ezzel a gombbal nagyíthatunk a képnézetbe. A kezelőszervek többsége a hátlapra került és a fényképezőgép kis méretének köszönhetően könnyedén elérhetők. A jobbra fent található zoomgomb alatt egy négyirányú vezérlőt, közepén pedig az MENU/OK gombot találunk. A vezérlőgombbal a menüpontok között navigálhatunk, illetve a képek visszajátszásakor a fotók közt lapozhatunk. A menü az ugyanilyen feliratú középsó gombbal érhető el és kapcsolható ki, valamint ezzel a gombbal (OK) tudjuk érvényesíteni a beállításainkat. Alatta egy fekete gomb bújik meg, amivel kiléphetünk az adott menüpontból, vagy beállításból. Ennyi az egész.

Az LCD kijelző felett két további vékony, fekete gombot és egy hasonló kialakítású, háromállású kapcsolót láthatunk. A bal szélsővel visszajátszás módban törölhető az éppen látható kép, vagy a kártya teljes tartalma, és ugyanezzel formázható a memória. A következővel a vakumódok állíthatók, a háromállású kapcsoló pedig a fotó, videó és visszajátszás módok között vált.

A HP Mz67 jobb oldalán egy mini-B szabványú USB csatlakozót találunk. A gép USB 2.0 szabványú kommunikációval köthető számítógépünkhöz. Az ehhez szükséges kábel megtalálható a csomagban.

A készülék aljára műanyagból készült állványmenetet helyeztek, ami 2 cm-re található az objektív középtengelyétől. Jobbján a memória és ellem/akku foglalat közös ajtaja, amit állványra helyezett állapotban sajnos nem nyithatunk. Az ajtó szerencsére fémzsanéros, ami ebben az árkategóriában nem általános. A közös foglalat egyetlen furcsasága, hogy a kártya egy kicsit mélyebbre csúszik, mint a behelyezett elemek teteje, így a cserénél néha a körmünkkel kell beügyeskedni az aprócska résbe.

Képérzékelő

A HP Mz67-be 1/1,8”-es CCD szenzort építettek, melynek maximális felbontása 8,28 megapixel. Ebből kb. 8,24 millió pixelt hasznosít a gép tényleges képalkotásra, így a választható maximális képméret 3312 x 2488. Ezen felül még három további felbontás választható: 2592 x 1920 (5 MP), 1600 x 1200 (2 MP), 640 x 480 (VGA). Hasznos dolog, hogy a gép minden felbontásról közli a legfontosabb tudnivalókat és a memóriában tárolható várható képszámot. Tömörítési fokok közül csak 8 megapixelnél választhatunk. Ugyanebben a menüben érhető el a Best és Normal tömörítés.

Az érzékenység beállítása – ahogy szinte minden más is – a gép automatikájának a feladata. A HP Photosmart Mz67 ezt az értéket ISO 100 és ISO 800 között határozhatja meg.

Képek komponálása

A színes LCD kijelző a gyári adatok szerint 6,4 cm-es képátlójú, azaz 2,5”. Saját méréseink szerint a kép látható mérete pontosan ennyi, úgyhogy a HP semmit sem veszteget el az értékes képmezőből. A monitor felbontása 640 x 240, vagyis 154 000 képpont. Ez a felbontás, kategóriájának megfelelő, nem túl részletes képet ad. Az LCD képe erős fényben nehezen látható, gyenge megvilágításnál pedig hajlamos belassulni a frissítés. A kijelző fényereje a Camera Setup almenü Display Brightness pontja alatt három fokozatban állítható (Low, Medium, High). Visszajátszásnál 15 fokozatban nagyíthatunk a fotókba. A nagyítás mértéke a monitoron megjelenő skálán ellenőrizhető. Az LCD a gép egyik legnagyobb „energiazabálója”, így a gép inaktív állapotában 30 mp elteltével kikapcsol.

Optika, vaku

A HP Photosmart egyik erőssége az árához és méretéhez képest kellemes zoomátfogás. A 7,9 – 47,4 mm fizikai gyújtótávolság tartományban dolgozó objektív kisfilmes értéken 37,5-225 mm-nek megfelelő képszöget ad. Ez 6x zoomátfogásnak felel meg, kicsit magas kezdőértékkel. Nem kapunk olyan széles látószöget, hogy egy szobabelső nagyját befogjuk, de a 6x-os zoom egész kényelmes használatot biztosít a fotótémák nagy részéhez. A zoom állítása elméletileg fokozatmentes, de apró gombnyomásokkal maximum 7-8 lépést tudunk használni. Az objektív fényereje 1:2,8-4,8, ami a gyújtótávolságot és a lencsék méretét is figyelembe véve egészen jó érték. Bekapcsolás után az objektív egész hosszan nyúlik ki a vázból, így átlagos vastagságának 3x-osát is elérheti.

Amint elértük az optikai zoom végállását, a gép automatikusan átvált digitálisra. Nagyon könnyen észrevehető, hiszen egy sárga keret jelenik meg a képernyőn. A digitális zoom mértéke max. 8x lehet és a kép nagyítása helyett képkivágással dolgozik. Minden egyes nagyítási lépéssel csökken a felbontás, ami kisebb képméretet jelent ugyan, de ugyanazt a nagyítást kapjuk, mint az optikai zoom végállásában, és nem csökken a kép részletessége sem. Minden lépésnél láthatjuk a felbontást is, ami 7,3-0,3 megapixel között állítható.

f=37,5mm ekv.
lefedett terület: 36 x 27 mm

Ha közeli dolgok fényképezésére adjuk fejünket, kétféle makro mód közül választhatunk a témamód menüben (Shooting Mode). A Close-up mód 0,2-0,8 méteren belüli téma fényképezésénél segít, a Super Close-up pedig 2-20 cm közötti tárgyakhoz ajánlott. Utóbbinál nem használhatjuk a zoomot. A befogható legkisebb terület 36 x 27 mm, ami kiváló makroképességet jelent.

A vakut kb. 4 cm-re helyezték az optika középtengelyétől, ami ilyen apró gépnél óhatatlanul is magával hozza a vörösszem kialakulásának veszélyét. Ez ellen vörösszem csökkentő elővillanással védekezhetünk, de az elkészült képen utólag is megkísérelhető az eltávolítása a Playback menü Remove Red Eyes pontjával. A vakut ezen kívül automatikus, derítő (mindig villan) és kikapcsolt módba állítható. Újratöltési ideje átlagosan 3 mp. Nagylátószögnél, max. 4 m-is, tele állásban legfeljebb 2,5 méterig biztosít jó megvilágítást.

Kézi beállítások

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amiről nem írhatok sokat, lévén szinte semmilyen manuális beállítási lehetőséget nem kapunk a HP Mz67-nél. Az automata kompaktok általában az expozíciós beállításokat mellőzik, mint például a rekeszérték és záridő, de megadják a lehetőséget a vakumód, fehéregyensúly, érzékenység beállítására, valamint az expozíció korrekcióra. Hát az Mz67-nél mindezeket felejtsük el. A gép legfontosabb kezelőszerve az exponáló gomb. A jó kép azon fog múlni, hogy ezt a gombot mikor nyomjuk le és éppen mi van a képmezőben. De hát valami ilyesmiről szól a fényképezés, nem?

Legnagyobb bánatomra kimaradt az expozíció korrekció is, pedig néha szükség lenne rá. Éppen ezért nem ajánlatos az Mz67-tel túl sok világos, vagy sötét területet tartalmazó témákat „lőni”. A fénymérést mindenképpen becsapják az ilyen képek, még komolyabb fényképezőgépek esetén is. Épp erre találták ki az expozíció korrekciót, aminek hiányában könnyen túl-, vagy alulexponált lesz a végeredmény.

Nem állítható a fehéregyensúly sem, még előre meghatározott gyári értékeket sem kapunk. Minden a gép automatikájára van bízva, ami természetes fénynél elég pontos, mesterséges fényforrásoknál azonban tévedhet.

Beleszólásunk egyedül a már említett vakumódokba van. Ezen felül 10 db témamódot kínál a gép, a különböző fotószituációkhoz. Segítségükkel közvetve befolyásolható a gép működése. Sorrendben:

 • Auto mode – mindent a fényképezőgépre bízunk.
 • Close-up – közelfényképezés 1 méteren belül.
 • Super Close-up – makro fényképezés 2-20 cm tárgytávolságból (zoom nem használható).
 • Steady Shot – gyenge fényviszonyok között a gép az érzékenység emelésével veszi elejét a gép berázásának.
 • Theatre – színházi előadások, műfény, vagy kevert megvilágítású témák.
 • Landscare – tájkép, nagy mélységélességgel.
 • Portrait – portré, kis mélységélességgel.
 • Action – sport, gyors mozgás, rövid záridővel.
 • Night Portrait – éjszakai portré hosszú záridővel és vakuval.
 • Sunset – naplemente, meleg színhőmérséklettel.

A fényképezőgép automatikája 2-1/200 mp között állítja a záridőt, és F2,8-6,9 (nagylátó), valamint F4,8-12,4 (tele) között a rekeszértéket.

Sorozat, videó

A képsorozatot a menü Burst pontjánál kapcsolhatjuk be. A gyári értékek szerint 1 kép/mp-es idővel fotózhatunk, max. 3 fényképet, ami nem túl impresszív adat. Lényegében méréseink is igazolták ugyanezt, bár egy picivel gyorsabb, 1,1 kép/mp-es sebességet mértünk.

AVI videó (~488 kbps)
320 x 240 pixel, 24 fps; 11 mp
5,8 MB

A mozgóképfelvételnél sem túl sok lehetőséget kapunk. Maximum 320 x 240 képpontos videókat rögzíthetünk, hangfelvétellel. A fájlformátum AVI, a képkocka sebesség 24 kocka/mp. Érdekes módon a képtömörítéssel láthatóan spórol a gyártó, a hanggal azonban kevésbé. A kép 490 kbit/mp körüli bitrátával készül, ami nem túl szép, de még elfogadható képminőséget ad, a hang viszont 16 bites és 180 kbites, így az átlagnál jobb minőségű.

Videófelvétel közben nem használható a zoom és az automata élességállítás sem működik, a fénymérés viszont igen. Gyengébb fénynél automatikusan bekapcsol egy piros fényű segédlámpa, ami inkább idegesít, mint segít. Gyenge kis vörös fénye sajnos nem tiltható le a menüben, ha nem szeretnénk használni. Fényképezés módban a segédfény nem működik. Az egyetlen bekapcsolható extra az önkioldó, amelynél 10 másodperc után kezdődik a felvétel.

Sebesség

A bekapcsolás után 1,8 mp múlva jelenik meg az élőkép az LCD kijelzőn. A gép ettől kezdve üzemkész. Ugyanennyi időnek kell eltelnie a kikapcsolás utáni objektív visszahúzásra és a monitor elsötétülésére. Nagyjából 0,8 másodpercet kell várnunk a felvétel és lejátszás mód közti átkapcsoláskor. A visszajátszott képek lapozását egy kis animációval végzi a gép, így kb. 0,3 mp-et kell várnunk rá. A nyílgombok folyamatos nyomva tartásával gyorslapozást is végezhetünk, ami kb. 10 kép/mp sebességet jelent. Képnagyítás módba 1,3 mp után kapcsol a gép, a teljes nagyítás pedig kb. 3,6 mp alatt érhető el. A teljes zoomtartomány 1,1 mp alatt „pörgethető át”.

A HP Photosmart Mz67 kategóriájában található fényképezőgépek nem gyors autofókuszukról híresek, és így van ezzel ez a készülék is. Gyengébb fényviszonyok között, tele vagy makró állásban az élességállítás 2-3, esetenként 4 másodpercig is tarthat. Sötétben az AF nem talál élességet, és segédfény híján ezt nem is várhatjuk el tőle. Ha akad elég fény, nagylátószögnél 0,4-0,5 mp-et tele állásban 0,5-0,6 mp-et várhatunk a fókuszállítástól.

Képminőség

A HP szakemberei az erős zajszűrés mellett döntöttek az Mz67 kapcsán, ami nagyon kis világossági zajszintet, elfogadható színzaj szintet, és eléggé festményszerű részletességet eredményez a képeken. A szemcsés világossági zajt szinte el is felejthetjük ennél a fényképezőgépnél, a homogén felületek többnyire nagyon tiszták. Jó fényben és alacsonyabb érzékenységen szinte DSLR-szerű az érzetünk, ami azonnal eltűnik ha a finom részleteket is szemügyre vesszük, ilyenek ugyanis nincsenek a képeken.ISO100; F3,5; 1/32 mp


ISO200; F3,5; 1/147 mp


ISO400; F3,5; 1/147 mp


ISO800; F3,5; 1/68 mp


ISO100; F3,5; 1/32 mp


ISO200; F3,5; 1/147 mp


ISO400; F3,5; 1/147 mp


ISO800; F3,5; 1/68 mp


ISO100; F3,5; 1/32 mp


ISO200; F3,5; 1/147 mp


ISO400; F3,5; 1/147 mp


ISO800; F3,5; 1/68 mp


ISO100; F3,5; 1/32 mp


ISO200; F3,5; 1/147 mp


ISO400; F3,5; 1/147 mp


ISO800; F3,5; 1/68 mp

A fotók 23 °C hőmérséklet mellett készültek.

Az objektív nagylátószögnél jól láthatóan torzít és tolerálható mértékű színhibával is találkoztunk a magenta/cián tartományban. Tele állásban az optika gyenge pontja a lecsökkent kontraszt és részletesség. A HP Mz67 a szemnek kellemes élénk színvisszaadást produkált, de egyik színtartományban sem esett túlzásokba. Az árnyalatok, kategóriájához mérten, meglepően változatosak és finomak.

Extra szolgáltatások

Ahogy az előzőekből is kitűnik fotó és videó módokban nem sok extrát kapunk a készüléktől. Talán ide sorolhatjuk a Steady Photo témamódot, amely gyengébb fénynél dinamikusan állítja az érzékenységet, olyannyira, hogy egész fura köztes értékeket (pl. ISO 368-at) is kaphatunk.

Ide tartozik még a dátum és idő képre nyomása (Date & Time Imprint), amelynél választható csak a dátum, vagy a dátum és idő közös megjelenítése is.

Az extrák nagy része a visszajátszás módban érhető el, és mint ilyen, a kép utólagos rendszerezésével szerkesztésével kapcsolatos. A szoftveres vörösszem eltávolításról már esett szó, a Design Gallery azonban a HP gépek viszonylag új szolgáltatása, amelyben egyedi színt (FF, szépia, 5 monokróm), vagy keretet (3 -féle) adhatunk a képhez, illetve forgathatjuk, vagy kivághatjuk.

Eredeti kép

Ovális keret

Lágyszélű ovális keret

Szögletes keret

Eredeti kép

Fekete-fehér tónus

Szépia tónus

Színezet 1.

Színezet 2.

Színezet 3.

Színezet 4.

Színezet 5.

A Photosmart Express menüpont a fotók közvetlen nyomtatásához, vagy megosztásához nyújt segítséget, a Favorites pontnál pedig kigyűjthetjük kedvenc felvételeinket, ami egyben törlésvédelmet is jelenthet a kiválogatott felvételek számára.

Extra szolgáltatás a View Slides lehetőség, vagyis a fotók automatikus visszajátszása. Ehhez kiválaszthatjuk az összes képet, vagy csak a kedvencként kijelölteket, esetleg a videóinkat. A lejátszás közti várakozási idő 2,5, 10, 15, vagy 60 mp lehet és egyszeres, végtelen, vagy 2-3x diavetítési időt is megszabhatunk.

Mivel a gépet jobbára kezdő felhasználóknak szánják, részletes oktató menüpontot is kapunk Camera Help néven. Itt 16 pontban magyarázzák el a gép legfontosabb kezelési lépéseit, mint például a gombok jelentése, a témamódok és a Design Gallery használata, vagy a képek és videók visszanézése és törlése.

Akkumulátor, memóriakártya

A HP Photosmart Mz67 16 MB beépített memóriával rendelkezik, amelyre kb. 10 teljes felbontású fotót fényképezhetünk. Érdemes tehát beszerezni egy nagyobb, legalább 1 GB-os memóriakártyát, amelyből az SD és SDHC-t ajánlja a gyártó. Tesztünk átlagos képmérete, maximális felbontásnál és minőségnél 1,95 MB-volt, ami egy 1 GB-os kártyán kb. 510 fényképet jelent. A belső memória és a kártya közötti fájlmásolás a visszajátszás menüből aktiválható.

Áramforrásunk 2 db AA méretű (ceruza) Ni-MH elem, vagy akkumulátor lehet. Sajnos több garnitúrával is érdemes készülnünk, mivel tesztelt gépünk meglehetősen éhesnek bizonyult. Egy pár 2100 mAh Ni-MH akkumulátorral kb. 70 fotót tudtunk készíteni, mielőtt újra töltőjükbe vándoroltak volna. Mindezt nagyjából 10-15%-os vakuhasználat mellett.

Gyári tartozékok

A HP Photosmart Mz67 fényképezőgép dobozában, a készüléken kívül, az alábbiakat találjuk:

 • csuklószíj
 • USB kábel
 • használati útmutató
 • szoftver CD
 • 2 db AA elem

Összegzés

Az éremnek mindig két oldala van. Ennél nagyobb közhelyet nem is puffogtathatnánk, de tökéletesen illik a HP Photosmart Mz67-re. A gép egyrészt az automata gépek között is automatának számít, így a gyakorlottabb, vagy a fotózás iránt elhivatott felhasználók számára nem ajánlott. Automata mivolta miatt azonban végtelenül egyszerű is. Nem érdekli a záridő, vagy a fehéregyensúly? Nem szeretne elmerülni a fénymérési módokban és az expozíció korrekció buktatóiban? Hidegen hagyja a színzaj vagy a feloldóképesség fogalma? Nagy felbontást szeretne, viszonylag nagy zoomal, egy kis vázban? Szép színtelített képeket? Akkor a HP Mz67 megfontolandó esélyes lehet. Tökéletes fotómasina a nagyi számára, ha a nagyinak meg sem kottyan tíz garnitúra plusz akku.

A HP Photosmart Mz67 ajánlott, bruttó fogyasztói ára (tesztünk készítésének idején) 49 990 forint.

A fényképezőgépeket a HP Magyarország Kft-től kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink:

HP Photosmart Mz67 tesztfotók