Kipróbáltuk: Canon PowerShot S5 IS teszt

0

Felépítés I.

Bár a Szomszédok vagy a Dallas hosszát még nem érte el, a Canon PowerShot S-sorozat is elég jelentős múltra tett szert az elmúlt években. A Canon PowerShot S5 IS modell neve kissé megtévesztő, hiszen a termékcsalád negyedik generációjával van csupán dolgunk. Az S4 jelölés a japán nyelvben elég baljós jelentésű, így kimaradt a sorból. A PowerShot S3 IS-t, bő egy év után az S5 IS követte, amely a szépemlékű Pro1 után a Canon kompakt termékpaletta jelenlegi csúcsmodellje.

Adja magát tehát a kérdés, mi változott az S3 IS óta? Mivel több – vagy kevesebb – az új trónörökös? A Canon PowerShot S5 IS-t érintő újdonságok sora talán egy kicsit több, mint az elődnél.

Változások

Ahogy a számítógépeknél a processzort, a digitális fényképezőgépeknél többnyire az érzékelő felbontását tekintik a legfontosabb tulajdonságnak. Ezen a téren történt előrelépés, hiszen az érzékelő 6 megapixelről 8 megapixelesre nőtt. Természetesen, csak a pixelszám tekintetében, mert a fizikai mérete maradt a régi. Ez rögtön felveti a gyakran elénk tolakodó zajosság kérdését is, de erről majd a későbbiekben ejtünk szót. Az előddel megegyező méretű szenzor meghagyta a Canon számára a lehetőséget, hogy az objektívet is egy az egyben átemelje a korábbi modellből. Egyébként is, ami már bizonyított azon felesleges változtatni, ha az új készülékkel szembeni elvárásoknak is megfelel. A 12x zoomátfogású optika pedig ilyen volt, tehát maradt, ahogy a jól bevált IS képstabilizátor is.

Az idei Canon fényképezőgépekben már a DiGIC III képfeldolgozó rendszer működik, ami a PowerShot S5 IS-ből sem maradt ki, felváltva a II. generációs processzort. Ez remélhetőleg a sebesség terén javulást hoz, bár ne feledjük, hogy a 8 megapixel nagyobb adatmennyiséget is jelent. A sorozat sebességén mindenesetre nem érezni a javulást, sőt. Az S3 IS 2 kép/mp-es sorozata után az új modell, névlegesen csak 1,5 képet készít másodpercenként.

Az érzékenységgel kicsit bátrabban bánik a PowerShot S5 IS. A korábbi modell ISO80-800 értékei mellé bevezették az ISO1600-as beállítást is, ami egy kicsit több szabadságot biztosít számunkra a fényszegény fotószituációkban. Apropó, fotószituációk! Ezúttal is nagyjából ugyanazokat a témaprogramokat kapjuk, mint az egyel előbbi modellnél, egy plusz Akvárium móddal kiegészítve, aminek a vízalatti világ szerelmesei örülhetnek.

Régi vágyuk vált valóra az S-sorozat híveinek a frissen bevezetett vakupapuccsal, amelyre elsősorban a Canon hivatalos, külső rendszervakuit illeszthetjük.

Az elmúlt időszak divat szolgáltatása az Arcfelismerő élességállítás, ami kevésbé haszontalan, mint első hallásra. Portrézásnál, vagy akár egy csoport fotózásánál nem kell foglalkoznunk az élesség beállításával. A rendszer automatikusan felismeri az emberi arcokat és ennek megfelelően állítja be a fókuszt. A kézzel állítható fókuszmezőkből is többet kapunk, mint az S3-nál. Szintén új szoftveres szolgáltatás a vörösszem jelenség utólagos, gépen belüli eltávolítása, így a pirosszem csökkentő vakumóddal karöltve két fegyverrel vehetjük fel a harcot a nemkívánatos hatás ellen.

A PowerShot S5 IS mozgóképmódja maradt a régi, kivéve egy újabb szoftveres változást, ami a rögzíthető videók hosszát érinti. Míg az S3 IS-ben, maximális képminőség mellett legfeljebb 1 GB mozgóképet rögzíthettünk, az új fényképezőgépben már 4 GB a korlát. Csak győzzük memóriakártyával, de ha mégsem, itt az új LP videó mód, ami VGA felbontás mellett erősebb tömörítést használ, így hosszabb anyagot vehetünk fel ugyanakkora tárhelyre.

Lényeges újdonság a hátsó, színes LCD méretének növelése. 2” képátlóról 2,5”-re hízott a kijelző és ezzel együtt a felbontása is jelentősen nőtt, csaknem duplájára. A megszokott, kényelmes, sőt már-már a sorozat védjegyének számító kihajtható LCD-ért nem kell aggódnunk, hiszen ez a funkció maradt a régi.

Talán a megnövelt kijelző miatt, de a gépváz is meghízott kissé, ez azonban csak pár millimétert és néhányszor tíz gramm súlytöbbletet jelent.

A fontosabb változásokat az alábbi táblázatban szedtük össze:

A Canon PowerShot S3 IS és S5
IS közötti főbb különbségek
Canon PowerShot S3 IS Canon PowerShot S5 IS
Gépváz anyaga műanyag műanyag+fém
Felbontás (effektív) 6,0 Mpixel 8,1 Mpixel
Képméretek (csak a különbözőek)

2816 x 2112
2816 x 1584 (16:9)
2272 x 1704

3264 x 2448
3264 x 1832 (16:9)
2592 x 1944
2048 x1536

Videó módok 640 x 480, 30/15 kép/mp
320 x 240, 60/30/15 kép/mp
640 x 480, 30 kép/mp
640 x 480, LP mód (30 kép/mp)
320 x 240, 60/30 kép/mp
Videó max. mérete 1 GB 4 GB
Érzékenység ISO80-800 ISO80-1600
AF mezõk száma 21 x 13 29 x 17
Képfeldolgozó rendszer DiGIC II DiGIC III
LCD kijelzõ mérete és felbontása 2″ (115 000 pixel) 2,5″ (207 000 pixel)
Sorozat módok Normal
High Speed
Normal
AF sorozat
Sorozat sebessége 2,3 kép/mp 1,5 kép/mp
Külsõ vakucsatlakozási lehetõség nincs szabványos Canon vakupapucs
Támogatott memóriakártyák SD/MMC SD/SDHC/MMC
Mellékelt memória mérete 16 MB (SD) 32 MB (SD)
Akku (NiMh) kapacitása 550 kép 450 kép
Tömeg (tartozékok nélkül) 410 g 450 g
Méret 113,2 x 78 x 75,5 mm 117 x 80 x 78 mm
Egyéb

Arcfelismerõ élességállítás
Vörösszem eltávolító szoftveres mód
Akvárium témamód
Egyéni képkategóriák
Megváltoztatot Shortcut gombfunkciók
Áttervezett memóriafoglalat
Új helyre került Shortcut/DPOF gomb

Képérzékelő

Ahogy az előbb említettem, az érzékelő mérete mit sem változott. Maradt az 1/2,5”-os CCD érzékelő, de ezúttal 6,2 megapixel helyett 8,3 millió pixellel, amelyből effektív képalkotásra kb. 8 milliót hasznosít a gép. Egészen pontosan 7 990 272-t, hiszen a maximális képméret 3264 x 2448 pixel. Az S3 IS-ben újdonságnak számító 16 : 9-es oldalarány itt is választható. A maximált képméret ebben az esetben 3264 x 1832 képpont.

Ha videót szeretnénk felvenni a VGA (640 x 480), vagy QVGA (320 x 240) képméret áll rendelkezésünkre, épp úgy, ahogy az elődben.

Optika

Az optikában nincs változás. A hangsúly most is a 12x zoomátfogású, stabilizátoros objektíven van, amiről ne felejtsem megemlíteni, hogy USM (UltraSonic) élességállítású, vagyis a gyors és hangtalan autofókuszt ultrahangos motor vezérli. Az objektív fizikai gyújtótávolsága 6,0-72 mm, ami kisfilmes értéken nagyjából 36-432 mm-nek megfelelő képszöget ad. A fényerő F2,7-3,5 értékek között marad, a gyújtótávolság növelésének függvényében. Ez a hasonló kategóriájú gépeket nézve igen jónak számít.

A zoomot továbbra is az exponáló gomb körüli tárcsával szabályozhatjuk igen finoman. A gyűrű elfordításának mértékét figyelembe veszi a gép és ennek megfelelően lassabb vagy gyorsabb zoomolás használható.

Az objektívtubus teleszkópos felépítésű, a bekapcsolást követően „kijön” a vázból és az élesség-, valamint zoomállítás közben is mozog. Különféle előtéteket és szűrőket is helyezhetünk elé, de a fentiek miatt ehhez meg kell vásárolni a Canon hivatalos előtétadapterét (LA-DC58E). Ezt az objektív melletti kis gomb benyomás, majd egy bajonettes védőgyűrű levétele után helyezhetjük fel. Az adapterre 58mm-es menetátmérőjű kiegészítők csavarhatók. A fontosabb Canon előtétek (nagylátőszögű-, telekonverter, makro lencse) a gép menüjében beállíthatók.

Az objektív védelmére egy műanyag védőkupakot mellékelnek a géphez, ami kicsit lazán illeszkedik a tubus köré, így könnyen leeshet. Ha nem szeretnénk elveszteni érdemes a mellékelt zsinórral a gépvázhoz rögzíteni.

Sorozat fényképezés, videó

A Canon PowerShot S3 IS két sorozatmódját átalakították, így a High Speed és Normal sorozatok helyett egy sima és egy folyamatos AF-et használó sorozat közül választhatunk. Mindkettő sebessége elmarad az elődmodellétől. A hagyományos képsorozat másodpercenként 1,5 képre az AF pedig 0,9 képre képes, a gyári mérések szerint. Saját méréseinket egy Class 6 szériás, 1 GB-os SD kártyával végeztük, amelynél 1,32 kép/mp-es normál, és 0,85 kép/mp-es AF sorozat sebességet mértünk. A gyors puffernek köszönhetően a legjobb felbontású képek mentése is szinte azonnali. A következő kép elkészítésekor az előző már a kártyára került, így egy hosszabb sorozat után sem kell várnunk az írásra. Viszont ennek alapfeltétele, hogy gyors kártyát használjunk. A képek száma természetesen nem korlátozott, csupán memóriakártyánk kapacitása szabhat neki gátat.

Automatikus expozíció-, és fókusz sorozat is készíthető, mindkettő 3-3 kép hosszúságban. Az expozíció sorozatnál ±2 Fé között, 1/3 Fé lépésközöket állíthatunk. Az élesség sorozat a meghatározott élességi síkon, valamint elé és mögé fókuszálva ad három képet.

AVI videó (~16000 kbps)
640×480 pixel 30 fps; 0:22 mp; 43 MByte

Ahogy a sorozatok, úgy a mozgókép felvétel esetén is lényeges, hogy gyors kártyát használjunk. A Canon PowerShot S5 IS videó minősége – legjobb tömörítés és képméret esetén – megegyezik az előddel. A videók maximált mérete 4 GB, ami a korábbi modell négyszerese. A legnagyobb képméret 640 x 480, amelynél egy hagyományos és egy LP tömörítési mód választható. Normál tömörítéssel közel 8 perc hosszú videót rögzíthetünk egy 1 GB-os kártyára, LP tömörítéssel viszont hasonló képmérettel és kockaszámmal közel a dupláját. A felvétel sebessége mindkét beállításnál 30 kocka/mp. Használhatunk kisebb helyigényű QVGA (320 x 240) felvételi módot is. Ilyenkor a 30 kockás sebesség mellett 60 képkocka/mp-es felvétel is indítható.

Az S-széria nagy előnye a kiváló, sztereó hangfelvétel lehetősége. A PowerShot S5 IS elején is két mikrofont találunk, melyek normál körülmények között nagyon jó hangminőséget biztosítanak. Sajnos csendesebb helyzetekben a motoros zoom állítása kissé belehallatszik a felvételbe. Külön megszabható a hangfelvétel minősége is, így 11, 22 és 44 kHz-es beállítások közül válogathatunk.

A mozgókép felvétel közben természetesen a teljes zoomtartomány kihasználható és a fénymérés, valamint az autofókusz is működik. A több sebességű zoomnak köszönhetően a gyújtótávolság változása nagyon finom, szinte filmkamera-szerű.

A videórögzítés egy külön gombbal indítható, amit már a korábbi modellekből ismerős lehet. Emiatt a felvétel alatt a szabadon maradt exponáló gombbal fotókat is készíthetünk a „mozi” mellé. Ha mindezek mellé hozzávesszük a stabilizált, 12x zoomátfogású objektívet, azt hiszem némi túlzással kijelenthetjük, hogy a PowerShot S5 IS majdnem egy videokamera képességeit hozza.