Kipróbáltuk: Canon PowerShot S5 IS teszt

0

Felépítés II.

Felépítés

Már az előd is kényelmes volt, a Canon PowerShot S5 IS-nél pedig nincs gyökeres változás a felépítést illetően. A váz markánsabb kidolgozottságú, de ez egyáltalán nem ment a kényelem rovására. Több a szögletes sarok, amitől inkább csak egy kissé komolyabbnak hat a masina. A markolat fogása jobb, mint a DSLR belépő EOS-400D modellé. Külső oldala ugyan elég csúszós műanyag, de a belsejét biztosabb fogást adó bevonat borítja.

A nagyobb LCD miatt feljebb került és jobban kiemelkedik az EVF kereső betekintő nyílása. Emiatt a „balszemesek” számára sokkal kényelmesebb a hátsó funkciógombok használata, hiszen a keresőhöz képest lejjebb kerültek. A gombkiosztás amúgy csaknem teljesen megegyezik az előddel, kivétel a közvetlen nyomtatást aktiváló gomb, amely a jobb oldalról a bal felső sarokba került, hasonlóan a Canon komolyabb fényképezőgépeihez.

A fém állványmenet most is nagyjából a gép középtengelyébe és nem az optika tengelyébe került. Bár ennek a másfél centiméternek nincs komolyabb gyakorlati jelentősége, a fényképezőgépet állványra helyezve mégsem tudjuk kinyitni az akku és memóriakártya fedelét. Az esetleges kártya, vagy elem cserénél mindig le kell szerelnünk az állványról és a cseretalpról.

LCD és kereső

Az idei fejlesztés megkövetelte már, hogy az LCD kijelző terén is előrébb lépjünk. A PowerShot S5 IS 2,5” képátlójú TFT kijelzőt kapott, 207 ezer képpontos felbontással, ami bizony igen jelentős, a korábbi 115 ezerhez képest. Az elődhöz hasonlóan 180 fokban kihajtható és 270 fokban elforgatható monitor nem csak jobb felbontású és nagyobb, de laposabb szögben is jobban látható és hatásosabb bevonata miatt kevésbé tükröződő, mint azelőtt. Fényereje a menü alatt két lépésben szabályozható.

Az elektronikus keresőt egy az egyben örökölte az S5 IS. A 0,33”-os, 115 000 pixeles EVF 19 o-os szög alatt látszik, amely megegyezik egy 55 cm-es TV képernyőjének 128 cm távolságról adódó látószögével. A kereső bal oldalán egy kis dioptriakorrekciós tárcsát is találunk, ami +5,5 .. +1,5 dioptria között állítható.

felvételi információk

Az elektronikus és a hátsó kijelző 100%-os lefedettséget biztosít a fotós számára, tehát a teljes, fényképre kerülő kép látható rajtuk. Külön bekapcsolhatunk harmadoló segédrácsot és élő hisztogramot is a képernyőkre. A megjelenő információk két állásban változtathatók, attól függően, hogy a menüben mit engedélyeztünk. Külön állíthatjuk be az LCD-n és külön az EVF-en megjelenő képernyőinfókat. A segédrács és a hisztogram mellett letiltható, vagy megjeleníthető a 3:2-es oldalarányt jelző képkitakarás és az expozíciós információk is.

Ezek az információk a következők: zoom skála, fókusz tartomány, időzóna, használt konverter típusa, nagyítás mértéke, digitális zoom fajtája, hisztogram, fotó mód, makro mód, érzékenység, akku/elem állapota, vaku mód, képelforgatás kijelzése, videó rögzítés jele, AF mező kerete, expozíció korrekció, fehéregyensúly beállítás, egyedi színmód (My Colors) ikonja, képsorozat, vaku expozíció korrekció, fénymérési mód, képméret, tömörítés, figyelmeztetés a berázás veszélyre, hátralévő képek (videónál idő), AE/FE zár, záridő érték, rekesz érték, képstabilizátor mód, AF zár, kézi fókusz távolságskála. A PowerShot S5 IS-ből sajnos újfent kihagyták a részletesebb akku/elem töltöttség visszajelzést. Csak a már erősen merülőfélben lévő akkuról kapunk tájékoztatást.

Visszajátszásnál 10x nagyítást alkalmazhatunk a képeken, de itt is számolhatunk vele, hogy teljes nagyításnál a Canon gépeire jellemző elmosódott képek kapjuk. A képek között a négyirányú kezelőgombbal lapozhatunk. Egy maximális felbontású fotó kb. 0,4 mp alatt váltható, ami voltaképpen gyorsabb, de a lapozás alatti animáció ideje is beleszámít. Ha folyamatosan nyomjuk a gombot, a készülék átvált gyorslapozásra és 0,13 kép/mp-el kereshetünk.

Élességállítás

Flexizone fókuszmezők

A kontrasztérzékelős AF rendszer nagylátószögnél 50 cm-ről, tele állásban 90 cm-ről képes élességet állítani. Makro módban a közelpont 10 cm-re, Super Macro módban pedig 0 cm-re csökkenhet. A élességállítás lehet középpontos, vagy arcfelismerő. Utóbbi esetben, ha a rendszer nem észlel emberi arcformát, csak a középső fókuszmezőt használja. A Canon PowerShot S5 Is-nél több fókuszmező közül választhatunk, mint az előző modellnél. Az S3 IS 273 (21 x 13) pontja helyett itt 29 x 17 állású mátrix áll rendelkezésünkre. A Flexizone fókusznak köszönhetően a mezők egy gombnyomás után azonnal meghatározhatók, csupán a négyirányú vezérlőgombot kell használnunk és ennek segítségével mozgatni a zöld színnel világító keretet.

AF segédfény

Az automata élességállítás munkáját, zöld színű AF segédfény támogatja. A már megszokott pepita formát kapjuk, amely még alacsonyabb kontrasztkülönbségű témán is biztos és elég gyors élességállítást eredményez. Tapasztalataim szerint az S5 IS autofókusza (köszönhetően a segédfénynek) még gyenge fényben is kategóriájához mérten gyorsan és megbízhatóan működik.

Az élességet nem muszáj az automatikára bíznunk. Használhatunk kézi élességállítást is. Ehhez az objektívház bal oldalán lévő MF gombot kell nyomva tartanunk és a le/föl nyílgombokkal állíthatjuk az élességi távolságot. A távolság a kijelző jobb oldalán megjelenő kis távolságskálán ellenőrizhető, ami nem túl részletes.

kézi élességállítás

Sokkal jobban járunk, ha a menüben engedélyezzük a képnagyítást. Ebben az esetben a Flexizone fókuszkeret alatti kép (tehát nem csak a középmező) 2x nagyítását láthatjuk. A nagyítás nem interpolált, hanem valóban részletes, így a fókusz elég pontosan beállítható. A PowerShot S5 IS kézi fókuszállítása a kompakt gépeknél tapasztalt nehézségek ellenére is (pl. körülményes beállíthatóság, csak a középső pont interpolált nagyítása) igen jó hatásfokú és könnyen kezelhető. MF módban 10 cm és végtelen között állítható be az élesség.

Vaku

A beépített, felnyíló vaku nagylátószögnél 0,5-5,2 m, tele állásban 0,9-4 méter között biztosít számunkra jó megvilágítást. Felnyitása után kb. 6,5 cm-rel magasodik az objektív középtengelye fölé. Ez egyben a bekapcsolt állapotát is jelenti, kézzel visszahajtva pedig lemondunk a villanó segítségéről. Ezeken kívül lassú-, és második redőnyre szinkronizálva, valamint vörösszem csökkentő állásban használható. Utóbbi nem a vaku elővillanásaival, hanem egy kis narancsfényű lámpával próbálja összeszűkíteni a portréalany pupilláját. A fénye azonban elég gyenge az igazán hatásos működéshez. Talán emiatt is került bevezetésre a szoftveres vörösszem eltávolítás lehetősége, amelyet a képek visszajátszásánál aktiválhatunk. A belső vaku fényereje ±2 Fé között, 1/3 lépésközökkel szabályozható. Használhatunk vaku fényerő rögzítést és biztonsági fényerő állítást is (Safety FE), amely szélsőséges fényviszonyok között a villanás erősségéhez igazítja a rekeszt és záridőt.

Kicsit becsapós a gép tetején lévő vaku gomb, mivel az összes villanó módot nem állíthatjuk vele. Csak az automata és a derítő beállítás között válthatunk, a többi módot a menüben kell megkeresnünk.

Sajna a belső vaku töltése ismét lassú maradt. A PowerShot S3 IS-nél is több mint 10 mp-et kellett várnunk a teljes feltöltődésére, az S5 IS-nél pedig 14 mp-et mértünk. Jobb esetben, kisebb villanás után azonban csak 2-3 mp-et várakoztat a gép.

Számomra az egyik legjobban várt szolgáltatás a külső vakuk csatlakozási lehetősége volt. A Canon PowerShot S5 IS végre meghozta ezt a változást, ezzel lehetővé téve a gép sokkal szélesebb körű használatát. A készülék tetejére szerelt vakupapucsra elsősorban a Canon Speedlite rendszervakuit ajánlja a gyártó. Ilyen a kis 220EX, a középkategóriás 430EX, vagy a profi 580EX. Ugyanazok a beállítási lehetőségeink a külső villanók esetén is. Tehát a gépről szabályozhatjuk a teljesítményt (±2 Fé, 1/3 lépésköz) és a vakumódokat. Használhatjuk az FE rögzítést és a Safety FE funkciót is. A külső vaku kimeneti teljesítménye 19 lépésben állítható).

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A csatlakozókat most szerencsére egy helyen, a markolat hátsó részén elhelyezett gumifedél mögött találjuk. A felső részben – külön borítás alatt – kapott helyet a hálózati adapter csatlakozóhelye. Alatta, közös fedél alatt, az audió-videó kimenetet és az USB 2.0 Hi-spedd foglalatot találjuk.

Az áramellátás 4 db AA méretű (ceruza)elemmel, vagy akkumulátorral oldható meg, illetve külön beszerezhetők a készülékhez gyári NiMH akkuk is. Természetesen úgy járunk jól, ha a költségkímélőbb tölthető megoldást választjuk, hiszen így egy feltöltéssel akár 450 képet is készíthetünk (CIPA mérés szerint). Saját mérésünk ennél kedvezőtlenebb volt. Egy garnitúra 2100 mAh-es NiMH akkumulátorral kb. 330 képet sikerült lőni. Természetesen állandó LCD és kb. 10% vakuhasználat mellett. Ha a hagyományos alkáli elemek mellett maradunk, legjobb esetben kb. 170-200 képet készíthetünk.

A fényképek és videók SecureDigital (SD) kártyára, vagy a nagyobb kapacitású SDHC memóriákra menthetők, de használhatunk Multimedia Card (MMC) formátumot is. A géphez hivatalosan egy 32 MB-os SD kártyát mellékelnek, úgyhogy érdemes lesz beszerezni mellé egy legalább 1 GB-os darabot is. Az elődön még jobb oldalt lévő memóriafoglalat a markolat aljában lévő akkuhellyel osztozik.