Kipróbáltuk: Canon PowerShot S5 IS teszt

0

Kezelőszervek

A kezelőszervek elhelyezkedése ismerős lesz azoknak, akik használták már az S-széria korábbi modelljeit. 90%-ban ugyanazt a kiosztást kapjuk, így a funkciók jó részét külső kezelőkkel is elérjük, de némelyekhez a menüt is használnunk kell. Nagy segítség hátlap bal felső sarkába került Shortcut gomb, amelyhez egy fontosnak ítélt funkciót rendelhetünk, például a fehéregyensúlyt, vagy a fénymérési módot.

Fent

(1) Zoom vezérlő tárcsa: jobbra, illetve balra elfordítva szabályozható a gyújtótávolság (zoomállás). A zoom kétsebességes, így óvatosan elfordítva lassú váltást, erősebben használva viszont gyorsabb zoomolást kapunk.
Visszajátszásnál ezzel a gyűrűvel állíthatjuk be a képnagyítás mértékét, vagy a kis nézőképes megjelenítést.
(2) Exponáló gomb: a fotók készítésére használható. A videofelvétel más gombbal indítható, így eközben is készíthetünk vele fotókat.
(3) Fotó mód: egyképes, sorozat, vagy önkioldó módok.
(4) Vaku gomb: a vaku automata és derítés módjai között válthatunk (további módok a menüből érhetők el).
Visszajátszásnál e gombbal indítható a képekhez kapcsolt, max. 60 mp-es hangjegyzetek felvétele.
(5) Üzemmód választó tárcsa: a legfontosabb fotográfiai módok beállítására szolgál, összesen 13 állásban, melyek a következők:
– videofelvételi beállítások: egy külön videó menüt kapunk, amelynél egyedi beállításokat használhatunk. Különbözni fog a fényképezés módban indított mozgókép rögzítési beállításoktól (kivéve a képméretet és a képfrissítési sebességet).
– panoráma mód: beállítható balról-jobbra, jobbról-balra, lentről-felfelé, fentről-lefelé összefűzhető és 4 képes (óramutató járásával megegyező) irány. A már elkészült kép szélét a kijelzőn megjeleníti a gép, és ehhez illeszthetjük a panoráma sorozat következő fotóját. A képek összeillesztéséhez a mellékelt szoftver használható.

képnagyítás

– SCN: a módválasztó tárcsán négy fontosabb témamód választható, ebben a menüben pedig a következők kaptak helyet: hó, vízpart, akvárium, tűzijáték, színkiválasztás (a kiválasztott színen kívül minden szürke árnyalatos lesz), színcsere (a kiválasztott színt másikra cserélhetjük, miközben a többi szín megmarad), éjszakai, beltéri, lombozat.
– Főbb témamódok: sport, éjszakai portré, tájkép, portré.
– Auto: automata fényképezési mód, minimális kézi beállítási lehetőséggel. Minden fontosabb expozíciós beállítást a gép végez (rekesz, záridő, érzékenység, fehéregyensúly).
– P mód (Program automatika): a beállítások többségét a felhasználó választhatja meg. A rekesz és záridő beállítása továbbra is a gép automatikájának feladata.
– Tv (záridő előválasztás): a fotós állíthatja be a használni kívánt záridőt és a gép ehhez választ egy megfelelő rekeszérték párt. A beállítható záridők 1/3 lépésekben változtathatók és a következők lehetnek: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200 mp. 1/3200-ad mp-et csak F8 rekesznél, 1/2500 mp-et F5,6 vagy szűkebb rekesztől, 1/2000 mp-et csak F4 vagy szűkebb rekesztől választhatunk. Ha túl kicsi vagy túl nagy értéket választanánk, amellyel a rendelkezésre álló rekeszértékek közül egyikkel sem lehetne megfelel expozíciót elérni és a programeltolás (Safety Shift) engedélyezett, a gép a pontosabb expozíció miatt felülbírálja a beállított értéket.
– Av (rekesz előválasztás): a rekeszérték beállítását a fotós végzi (1/3 Fé lépésenként), a gép pedig a fénymérés alapján ehhez rendel egy záridőt. Nagylátószögnél a beállítható rekeszértékek: F2,7; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állásnál ugyanezeket használhatjuk, de az induló érték F3,5.
– M mód (kézi mód): az összes beállítás a fotós kezében van. A rövid záridőkre itt is a Tv módnál írtak vonatkoznak.
– Custom mód (egyéni mentések): a Fényképezés menüben elmentett beállítások hívhatók elő ebben a módban (beleértve a zoomállást és kézi élességállítás pozícióját is). Gyakran használt fotós helyzetekhez ideális.
(6) Főkapcsoló: A kapcsoló hátulján lévő biztonsági gombot lenyomva, majd balra elfordítva bekapcsolhatjuk a fényképezőgépet, jobbra fordítva pedig a visszajátszás módba jutunk. Az aktuális módról egy piros és zöld színnel jelző lámpa tájékoztat. A kapcsoló tetején lévő OFF gombbal kikapcsolható a készülék.

Hátul

(1) Közvetlen nyomtatás/Shortcut gomb: visszajátszásnál aktiválhatjuk a képek azonnali nyomtatását és áttöltését. Fényképezés módban a gombhoz rendelhetünk egy fontosnak tartott funkciót a következők közül: fénymérés, fehéregyensúly, egyedi fehéregyensúly, digitális telekonverter, AE rögzítés, AF rögzítés, kijelző kikapcsolása.
(2) Dioptria szabályozó tárcsa: +5,5 .. +1,5 között állítható az EVF kereső dioptriaértéke.
(3) Videó felvétel gomb: segítségével indíthatjuk és állíthatjuk le a mozgókép felvételt. Bármilyen állásban használható. Az exponáló gombbal a videórögzítés alatt is készíthetők fényképek.
(4) FUNC gomb: felvétel módban a felvételi funkciók megjelenítésére szolgál, itt állíthatjuk be az expozíció-kompenzáció, a fehéregyensúly, a saját színek, az expozíció- ill. fókuszsorozatot, a vakuteljesítmény kompenzációját, a fénymérés módját, a videó és az állókép felbontását és minőségét. Lejátszáskor ennek a gombnak a megnyomásával törölhetünk egy képet.
(5) ISO gomb: felvételnél az érzékenység szabályozható Auto, ISO80, ISO100, ISO200, ISO400, ISO800 és ISO 1600 értékeken. Visszajátszás módban a fotók közötti nagyobb lépésközöket állíthatjuk be, ami 10 vagy 100 kép lehet.

visszajátszás információs képernyői

(6) DISP.: a hátsó, LCD kijelző és az EVF információi között válthatunk ezzel a gombbal. Összesen két információs ablakot rendelhetünk mindkét kijelzőhöz, amelyen megjeleníthetők, vagy letilthatók az alábbiak: összes kép és expozíciós információ, harmadoló segédrács, élő hisztogram, 3:2 oldalarányt jelző kitakarás.
Lejátszás módban visszajátszott kép alap információi tüntethetők el, vagy aktiválhatók, beleértve a hisztogramot és a kiégett képrészletek villogtatása.
(7) Négyirányú vezérlőgomb: segítségével lépkedhetünk a menüben, vagy állíthatjuk be a fókuszkeret (Flexizone) pozícióját. A fel iránnyal az expozíció korrekció szabályozható. Kézi módokban a jobb-bal irány rekesz és/vagy záridő beállítására szolgál, a le-fel nyilakkal pedig a kézi élességállítás végezhető el.
Visszajátszáskor a képek között lapozhatunk vele.
(8) SET gomb: a menüpontoknál ezzel a gombbal fogadható el a kiválasztott érték. Fényképezés módban a lenyomása után mozgatható a fókuszkeret, kézi élességállításnál pedig ideiglenesen AF módba válthatunk.
(9) Menu gomb: bármely módban a menüt kapcsolhatjuk be a segítségével. A menü felépítéséről a következő fejezetben lesz szó.

Oldalt

(1) MF: az automata és a kézi élességállítás között kapcsolhatunk vele. Folyamatosan nyomva tartva, a le-föl iránygombokkal manuálisan állíthatjuk az élességet. Ilyenkor a kijelző egynegyedén egy duplára nagyított kép jelenik meg, amelynek segítségével könnyebben látható a kívánt élesség. A nagyítás a korábban beállított fókuszkeret alatti területet mutatja. A fókusz távolságát a kijelző jobb oldalán feltűnő távolságskálán ellenőrizhetjük. A korábban említett Custom menübe az aktuálisan beállított MF távolság is elmenthető.
(2) Makró gomb: egyszer lenyomva normál makró módba jutunk. Ebben az esetben 10 – 50 cm között működik a gép autofókusza. Makro módban használható a zoom is. A gomb következő lenyomásakor a Super Macro mód aktiválható, amely 0-10 cm között állít élességet, de ez esetben nem használható a zoom.