Kipróbáltuk: Canon PowerShot S5 IS teszt

0

Optika II.

Optikai stabilizátor

Azonos objektív azonos hatékonyságú stabilizátort is jelent, így az egyel korábbi modellnél már nem is teszteltük a képességeit. Most viszont újra sort kerítettünk rá, csak az ellenőrzés kedvéért és bizony elég hasonló értékek jöttek ki, mint annak idején a PowerShot S2 IS-nél.

A stabilizátor (IS – Image Stabilizer) biztos hatásfoka átlagban valahol 2,5 blende környékén jár, azaz ennyivel hosszabb záridőknél is megpróbálkozhatunk a kézből való fotózással. Nem kell megijednünk azonban a 3 fényértéknyi különbségtől sem, nagy eséllyel sikerrel járunk.

stabilizátor nélkül;
432mm, 1/50 mp

stabilizátorral;
432mm, 1/50 mp

A másik tanulság, amit már többször elmondtam, hogy ahány kéz, annyi bemozdulás. A stabilizátor teljesítményét is befolyásolhatjuk pozitív és negatív irányba egyaránt. Az EVF keresőbe nézve például a szemkagylóhoz nyomott homlokunk is stabilabb tartást ad, mintha nyújtott karral, az LCD-n keresztül komponálunk. Külön nem teszteltük, bár kis mértékű eltéréseket tapasztalhatnánk a nagyobb felbontás miatt, ennek mértéke azonban kisebb, mint a különböző időben és fizikai/lelki állapotban elkészített berázás-tesztek egymástól való eltérése. Ebből következően nincs is jelentősége egy újabb próbának.

Az IS sajnos csak a menüből állítható, vagy tiltható le, külön gombot nem kapott. Az S3 IS-ben legalább a Shortcut gombhoz rendelhettük, de az új modellnél kivették a gyorsfunkciók közül.

bemozdult fotók aránya különböző zársebességeknél

Az optikai stabilizátor a kikapcsolt állás mellett az alábbi módokban használható:

  • Folyamatos: a stabilizáció már a képek komponálásakor is aktív, így a keresőben nyugodtabb, remegésmentes kép látható.
  • Exponáláskor: A stabilizátor csak az exponáló gomb lenyomásakor aktiválódik, amely a hatékonysága mellett kevesebb energiafelvételt is jelent. Komponáláskot viszont hiányolnunk kell a segítségét.
  • Követő: csak a függőleges elmozdulást küszöböli ki, vagyis a mozgó témák svenkelt fotózásakor nyújt igazi segítséget.

Geometriai torzítás

Szintén nincs új a nap alatt a torzítás tekintetében sem. Az előddel megegyező optika a PowerShot S5 IS-en is ugyanúgy teljesít. Nagylátószögnél a torzítás 0,8% körüli és hordós jellegű, ami átlagos értéknek mondható. Tele állásban jelentősen javul a helyzet és 0,1% környékére – vagyis alig mérhető szintre – csökken a torzítás. Összehasonlításképp, az ugyanilyen átfogású Sony Cyber-shot DSC-H9 nagylátószögnél 1,4%-os hordó, tele állásban -0,4%-os párnatorzítást produkált.

Torzítások a gyujtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=32 mm ekv.) hordótorzítás: ~0,8%

tele állásban (f=432 mm ekv.) párnatorzítás: ~0,1%

Közelfényképezés, makró

Makró képességek

nagylátószögnél, 0 cm-rõl (f=36 mm ekv.) legkisebb
szélesség: 22 mm; hordótorzítás: ~4,5%

nagylátószögnél, 8 cm-rõl
(f=36 mm ekv.) legkisebb szélesség: 99 mm; hordótorzítás: ~1,5%

tele állásban (f=432 mm ekv.) legkisebb szélesség: 85 mm; hordótorzítás: ~0,1%

Jól cseng a PowerShot S5 IS 0 centiméteres makró közelpontja, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy 22 mm széles területet képes befogni, akkor igazán örülhetünk. Ez önmagában kiváló teljesítményt jelent. A fekete leves éppen a elképesztően kicsi közelpont. Ebből a távolságból nincs az az élőlény, amely engedné magát „megmakrózni” és nincs az az éppeszű fotós, aki bármilyen tárgyat ilyen közel enged a frontlencséjéhez, ha az a tárgy nem egy objektív törlőkendő. Ráadásul a kiváló nagyítású, 0 cm-es makró csak a képközépen ad elfogadható élességet, a képszélek felé pedig erősen életlenedik. Torzítása a fent mért értékek többszöröse, 4,5% és ember -illetve fotós – legyen a talpán, aki bevilágítja a „lefejelt” témát. A 0 cm tehát inkább léleknyugtató, hiszen azt jelenti, bármilyen közel mehetünk a fotótémához.

Jobban járunk ha a sima makró módot választjuk, amely 10 cm (méréseink szerint már 8 cm) munkatávolságból 99 mm széles leképezhető területet és 1,5% torzítást, valamint zoomhasználatot is ad. Még jobb ötlet a tele végállás használata, amely gyakorlatilag torzításmentes képet és 85 mm széles befogott területet jelent.

Vignettálás

A peremsötétedés mértéke átlagos, illetve alacsony. Nagylátószögnél 11% körüli képsarki sötétedést mértünk nyitott blendével. Ez csupán 1/3 fényértéket jelent. A rekesz szűkítésével már csak 2% volt az eredmény. Tele állásban már kissé rosszabb volt a helyzet, de a nyitott rekeszes 12,7% is bőven az átlagos szint alsó felét jelenti, szűk rekesszel pedig itt is alacsonyabb értéket 3,7%-os mutattak a tesztképek. A Sony hasonló tulajdonságú H9-esénél a legnagyobb érték 27,6%, a legalacsonyabb 5,3% volt.

Peremsötétedés

F2,7; 36 mm
peremsötétedés: 11%

F8; 36 mm
peremsötétedés: 2%

F3,5; 432mm
peremsötétedés: 12,7%

F8; 432mm
peremsötétedés: 3,7%