Röviden: HP Photosmart R837 teszt

0

Bevezető

A Hewlett-Packard már régóta jelen van a digitális fényképezőgép piacon, de termékeiket a vásárlók sokáig inkább a gyenge, noname kategóriába sorolták. Néhány éve jött néhány nagyon sikeres sorozat, amelyek között még szuperzoom modell is akadt (lásd Photosmart 850 és 945). A belépő szintű digitális tükörreflexes fényképezőgépek megjelenésével azonban a HP szépen lassan kivonult a komolyabb gépek piacáról, és energiáit azóta inkább a könnyen kezelhető, belépű szintű modellek fejlesztésére összpontosítja. A gépeik között azért megtalálhatók az igényesebb, különlegesebb modellek is, így van fém burkolatú és rejtett optikás digitális fényképezőgépük is.

Nos, a HP Photosmart R837 mindkettő jelzőt magáénak tudhatja. A fém borítás és a lehúzható, objektívet és vakut is egyaránt takaró ajtó mögött rejtett kialakítású 3×-os zoomoptika lapul.

Ez a gép semmiképpen sem azoknak való, akik minden képükön rekeszt, meg záridőt szeretnének állítani, hanem egyértelműen azon felhasználóknak, akik a pillanat megörökítésének öröméért fotóznak, s mit is érdekli őket, hogy milyen a blende, meg a záridő értéke. A családi és hobbi fotósokat megcélzó fényképezőgép ennek megfelelően szolgáltatásaiban is főleg e célközönséget elégíti ki sokszor nagyon ügyesen és hatékonyan.

Külső, kezelés

A teljesen új külsőbe öltöztetett HP Photosmart R837 biztos mindenkiben kivált valamilyen reakciót: nekem mindenesetre tetszik (élőben sokkal szebb, mint a fotókon – szerk.). Esztétikus és finom fogású a fém burkolata, pofás az előlap enyhén ívelt formája, a 3″-os LCD tekintélyt parancsoló, és nem teljesen egyedi ugyan, de ötletes az objektívet védő fém ajtó lehúzásával történő bekapcsolás is.

Az ultrakompakt méreteket jellemzi, hogy a fényképezőgép mindössze 27 mm vastag. Így akár zsebbe bújtatva is könnyedén magunknál hordozhatjuk.

A fényképezőgépet az akku fedlapján kívül mindenhol fém burkolattal látták el. A sima felületnek talán két hátrányát említhetjük: egyik, hogy az optikát védő és a bekapcsolást is megvalósító fém fedlapról igen könnyen lekopik a Photosmart R837 felirat (ahogy a tesztgépünkön is már jól látszik), a másik, hogy kissé bizonytalan a fogása. Elő is fordult, hogy kicsúszott a kezemből a masina. Hála azonban a csuklópántnak, a gép mégsem pottyant a földre. Persze én is ügyetlen voltam, mindenesetre egy kiemelkedés, vagy valami bordázat biztosabb fogást eredményezne.

A hátlapot szinte teljes egészében a nagy méretű LCD uralja, ettől jobbra találunk néhány gombot, fent pedig az exponáló gombon kívül pár nyomógomb és a fő üzemmód váltó tolókapcsoló foglal helyet. A tolókapcsolóval a fotózás, a videófelvétel és a lejátszás üzemmódok közül választhatunk. A Mode feliratú gomb a különböző témamódok és az alap üzemmód kiválasztására szolgál: Auto, makró, berázás csökkentett felvétel (magyarul magas érzékenység, de a HP ezt AntiShake steady photo-nak nevezi), színház, panoráma balról jobbra, panoráma jobbról balra, tájkép, portré, sport, éjszakai portré, strand, hó, naplemente.

Hogy nehézkes-e a gép kezelése? Egyáltalán nem. Mivel nincsen programozható gomb és a négy irányú navigáló gombokhoz sem rendeltek hozzá külön funkciókat, szinte minden beállításhoz a menüt kell használnunk (kivéve ugye az alap üzemmódok és témamódok kiválasztása). A menü azonban igen egyszerű és könnyen megszokható, nem is volt gondom a géppel egy percig sem.
A zoom vezérlésére kialakított két nyomógomb a HP dizájnsorozatának része, mellyel más gépeken már találkozhattunk. Szokatlannak látszik, de nagyon praktikus.

Képérzékelő

Manapság nem igazán lehet olyan digitális fényképezőgépet kapni, amely nem eltúlzott felbontású. Ami még viszonylag kis felbontású (értsd 5 Mpixel) az túl keveset tud, ami pedig már sokat tud, az minimum 7 Mpixeles. Mindez persze nem volna baj, ha az egyre nagyobb felbontás nem okozna egyre nagyobb gondokat a képzaj és/vagy zajszűrés tekintetében.

Ezek alapján nem is kell meglepődni, hogy a HP Photosmart R837 felbontása 7 Mpixeles, annak ellenére, hogy tulajdonképpen belépőszintű modellről van szó. A CCD 1/2,5″ típusú, teljes pixelszáma 7,4 millió. Legnagyobb felbontásban 3071×2304 pixeles képeket készíthetünk, ezen kívül 5 Mpixeles, 2 Mpixeles és 640×480 pixeles méret választható.
A kategóriának megfelelően a fotókat csak JPEG formátumban menthetjük el, a minőségi fok legnagyobb felbontásban állítható csak Best vagy Normal értékre. Kisebb felbontásoknál a tömörítés mértéke nem állítható.

A 2 mikronnál is kisebb CCD pixelek miatt sajnos jelentős zajosodásra kell számítani. Az érzékenység ISO100/200/400 lehet, ezúttal sajnálom, hogy nincs ISO50 beállítási lehetőség. A legkisebb ISO100 ugyanis sok esetben már eléggé sok képzajt tartalmaz. Ennek persze az is oka, hogy a zajszűrés itt nem olyan nagy mértékű, mint más modellek esetén, aminek viszont megvan az az előnye, hogy nem lesz mosott a képünk.
A steady shot témamódnál a fényképezőgép ISO800 érzékenységet is választhat, ami már igen zajos képet eredményez, de most is érdemes megfontolnunk melyik a jobb: berázott zajmentes kép, vagy zajos, de éles. (Mi ez utóbbira szavazunk.)

Azzal természetesen tisztában kell lennünk, hogy a képzaj normál méretű papírképeknél egyáltalán nem fog gondot okozni: még 13×18 cm-nél is jó lesz a képélesség és alig látszik majd a zajosodás.

LCD

A kicsi fényképezőgépre meglepően nagy méretű megjelenítő került. Nem sok gép büszkélkedhet ugyanis 3″-os LCD-vel. A megjelenített kép kellően világos, de erős napsütésben már nehezen látható (pedig a teszt ideje alatt csak néha sütött ki a nap, akkor is fátyolfelhőn keresztül, de érezhetően kevés volt már itt a fényerő). A betekintési szögre a gyártó 170 fokot adott meg, ami csak a jó minőségű LCD-k sajátja. Érezhető is, hogy itt nem jelentkezik a gyengébb LCD-kre jellemző negatív hatás (fekete részek fehérnek látszanak).
A háttérvilágítás fényereje egyébként 3 lépésben szabályozható.

Az élőkép frissítése remek, még gyengén megvilágított témánál sem szaggat. A lefedettség közelítőleg 100%-os.

A nagyméretű kijelző miatt átnézeti keresőnek már nem jutott hely a fényképezőgépen.

Optika, vaku

A HP PhotosmartR837 rejtett, vagyis prizmás optikát kapott, méghozzá az előlap tanúsága szerint Fujinon-t. Az ilyen megoldás fényereje általában a szokásosnál kissé gyengébb, így nem is várhatjuk el a 3×-os zoomátfogású kompakt gépeknél megszokott f/2,8-4,8 értéket. Itt nagylátószögnél meg kell elégedjünk f/3,5 fényerővel, igaz, tele állásban az átlagosnál jobb, f/4,2 fényerővel fotózhatunk. A teljes tartományban 10 zoompozíció áll rendelkezésünkre, amely a 3×-os átfogást figyelembe véve jól állítható gyújtótávolságot eredményez, nem lesznek túl nagyok a lépések. A gyújtótávolság 6,5-19,6 mm közötti lehet, amely kisfilmes formátumra átszámítva 39 mm-nek és 118 mm-nek adódik. Igazi jó nagylátószögünk tehát nem igazán lesz.

Az optikai zoomon felül nem meglepő módon digitális zoom is rendelkezésünkre áll, akár 8×-os mértékben. Ennek alkalmazása persze a képminőség jelentős romlását is magával vonja.

A geometriai torzítás nagylátószögnél elég jól látszik, de a hordótorzítás a 3. zoompozícióban (~ 50 mm ekv.) már alig érezhető. A teljes tele állásra az enyhe párnatorzítás jellemző.

A rejtett optikás gépekre sokszor jellemző, hogy a frontlencse túl közel helyezkedik el a gép sarkához, így óhatatlanul is hozzáérünk ujjunkkal és máris ott a kontrasztot csökkentő zsírréteg. Szerencsére a HP Photosmart R837-re ez nem jellemző, ha esetleg két kézzel fognánk meg a gépet, akkor is van elég hely az ujjunknak.

f=72 mm ekv.
lefedett terület: 38 mm;
jelentéktelen torzítás

A HP Photosmart R837-et makró módban 10 cm-es közelponttal használhatjuk, sőt, ilyenkor a zoomtartomány egy része is elérhető. Legnagyobb nagyítást maximális zoomnál, ez esetben kb. 72 mm-nek megfelelő fókusztávolságnál érhetünk el. Ekkor a teljes képet 38 mm széles témával is kitölthetjük. Ez belépő szintű kompakt gépeknél nem rossz teljesítmény.

Az élességállítás csak automatikus módon történhet, gyenge megvilágításnál narancs fényű AF segédfény segíti a rendszer munkáját, ennek hatótávolsága nem túl nagy, csak nagyjából 2 méteren belül hatásos.

A kis méretek miatt a vakut sem lehetett túl nagy távolságra helyezni az optikától, mindössze 3 cm a távolság. A vörösszem kialakulása ellen vörös-szem hatás csökkentő vakumód sem áll rendelkezésre, a vakunak csak automatikus, derítés és kikapcsolt módja van. Beépítettek viszont egy utólagos korrekciós funkciót, amely a piros szemeket hivatott kiretusálni. A tesztjeink alapján úgy tűnik, hogy ebbe a gépbe nem a más modellekben már bizonyított, a FotoNation által kidolgozott eljárás került. A FotoNation algoritmusa ugyanis csak a vörös részt korrigálja, a HP megoldása viszont inkább egy sötét réteg felhelyezésének tűnik, ami az egyik esetben elég csúnyán el is rontotta a képet. Nagyobb távolságokról fotózva (vagyis kisebb szemek esetén) a retusálás minősége sokat javul.

Vörösszem korrekció

vörös szemek

korrigálva

vörös szemek

korrigálva

A vaku teljes feltöltéséhez 2-3 mp is elegendő, köszönhetően a Li-ion akkumulátor nagy áramleadó képességének.

Akkumulátor, memóriakártya

A HP Photosmart R837 Li-ion akkumulátora jól bírja szuflával. A HP R07 jelű akku 3,7V-os feszültsége mellé 1050 mAh kapacitás társul, amely közel 3,9 Wh energia tárolását teszi lehetővé kis méretek mellett.

Az akkumulátor töltését a fényképezőben végezhetjük, ha a gépet csatlakoztatjuk USB-n keresztül számítógéphez, vagy a hálózati adapterhez, amely szintén USB csatlakozású. Az akku merülését a készülék több lépésben jelzi.

A memóriakártyát és az akkumulátort az alul lévő ajtó mögé kell behelyeznünk. A fedlap műanyagból készült, melyet olyan festéssel láttak el, mint a fém burkolatot, így a különbség nem feltűnő. Az ajtót fém megerősítéssel is ellátták, de ha mégis letörne, akkor sincs nagy probléma, mert a gép tovább használható. Az akkumulátor cseréjekor egy rugós reteszt is el kell húznunk, ami megelőzi a fedlap kinyitása után, hogy az akku véletlen kiessen.

Az állványmenetet műanyagból készítették, s a gép aljának közepére helyezték, közvetlenül a kártyaajtó mellé, az optikai tengely vetületétől nagyjából 2 cm-re. Így ha a gépet állványra helyezzük, az akkumulátor és a memóriakártya sajnos nem marad cserélhető, viszont panorámákat egész jó pontossággal lehet készíteni (ezt egyébként a gép is támogatja, lásd később).

A beépített memória 32 MB kapacitású, amely ugyan átlag feletti kapacitású, de még így is csak 4 darab 7 Mpixeles kép tárolására nyújt elegendő helyet. Ez a megoldás azonban számomra sokkal szimpatikusabb, mint ha adnának egy 32 MB-os SD kártyát, hiszen ezt biztosan nem felejtjük otthon, így ha esetleg memóriakártya nélkül indulunk útnak, 2 Mpixeles felbontásban (amely 10×15 cm-es papírképekhez még elegendő) 19 képet készíthetünk.
A belső memórián kívül SD kártyát használhatunk, maximum 2 GB kapacitásút (a bejelentéskor kiadott sajtóközlemény és a kezelési útmutató nem tartalmaz SDHC kártyára utalást).

A fényképezőgépre két csatlakozó került. A gép jobb oldalán fedetlen aljzatot találunk az akkutöltéshez, illetve a képáttöltéshez, míg az alsó részen az opcionális dokkolóállomás felé szükséges csatlakozást helyezték el.

Kézi beállítási lehetőségek

Nos, ez az a terület, ahol a HP Photosmart R837 nem nagyon jeleskedik, hiszen a vevőkör nem vár el ilyen tudást tőle. Viszont túlságosan „hülyebiztosnak” találtam a beállítások kikapcsoláskor történő nullázását. Hiába állítjuk be az érzékenységet, a fehéregyensúlyt, vagy éppen az expozíció sorozat módot vagy az exp. kompenzáció értékét, a gép kikapcsoláskor a megadott értékek elvesznek. A fényképezőgép csak a kiválasztott felbontást jegyzi meg. Ez persze lehet előnyös is, hiszen így nem felejthetjük az előző értéken valamelyik beállítást, pl. nem fogunk tűző napsütésben ISO400 érzékenységgel fotózni, csak mert előző este a szobában fényképeztünk. A „hülyebiztos” megoldásnak a hátránya viszont az, hogy így minden bekapcsoláskor be kell állítanunk újra a gépet.

Nézzük tehát, miket állíthatunk kézzel: érzékenység (Auto, 100, 200, 400), fehéregyensúly (auto, napfény, felhős, izzó, fénycső, sajnos kézi beszabályozásra nincs lehetőség), adaptív megvilágítás, sorozat mód, önkioldó, kép kategória, exp. kompenzáció (± 0,5 Fé-enként), automatikus exp. sorozat (0,5 vagy 1 Fé lépésközzel), fénymérés (átlagoló, szpot), képek dátumozása (ki, dátum, dátum és idő).

Sorozat, videó

A sorozatfelvételt egyféle sebességgel készíthetünk, maximum 3 képig. A sebesség nem túl nagy, átlagosan 1,1 kép/mp, de az utolsó 2 kép között pontosan 1 mp telik el.
Automatikus expozíció sorozatot is készíthetünk, akár a témamódok használata mellett is. A képek közötti fényérték különbség sajnos minimum 1/2 Fé, amely sok esetben túl nagy, nem elég finom. A teszt ideje alatt többször is előfordult, hogy az expozíció sorozat beállított volta ellenére mindhárom kép ugyanazokkal az expozíciós időkkel (és rekeszértékkel) készült. Az EXIF adatok között ugyan szerepelt az expozíció korrekció mértéke (-0,5; 0; +0,5 Fé), de az exponálás ugyanazokkal az értékekkel történt, vagyis három ugyanolyan képet kaptunk. Fura.

MPEG-1 (AVI) videó (~6600 kbps)
640×480 pixel 24 fps; 0:27 mp; 21,3 MiByte

A mozgóképeket maximum 640×480 pixeles felbontásban készíthetjük, a képfrissítés 24 vagy 12 kép/mp, 320×240 pixeles felbontásban csak 12 kép/mp lehet. Felvétel közben az optikai zoom is használható, igaz, ilyenkor kicsit bele is hallatszik a felvételbe a zoommotor hangja (de ez még talán mindig jobb, mint a gyakran alkalmazott némítós megoldás). Szintén működik a fénymérés is, bár elég furcsán. Zoomolás során ugyanis túlságosan kivilágosodik a kép. Az autofókusz csak a felvétel elején működik, a mozgóképrögzítés során már nem változik az élesség pontja.

A felvétel előtt beállíthatjuk a fehéregyensúlyt, a fénymérés módját, az exp. kompenzációt, a felbontást, a képváltási sebességet, és az önkioldót. Az enyhe tömörítés miatt viszonylag gyorsan telik a memóriakártya, egy 512 MB-os memóriakártyára közelítőleg 10 percnyi legjobb minőségű videó rögzíthető.

Extra szolgáltatások

Ez az a terület, ahol a HP PhotoSmart R837 bátran faggatható. Az extrák között sok érdekeset és hasznosat találtunk.

Adaptív világítás (Adaptive Lighting)

A Hewlett-Packard által kidolgozott Adaptive Lighting funkciónak a sötét területek kivilágosítása a feladata. A képfeldolgozás során a gradációs görbét a gép C formájúra állítja, így a sötétebb részeken kívül a középtónusok is világosabbak lesznek (legalábbis a néhány készített kép alapján). A módszer kényszerű mellékhatása, hogy a felvilágosított területeken láthatóbbá válik a képzaj, ami azonban utólagos képfeldolgozásnál is megjelenne.
Az adaptív képjavítás az R837-nél nem paraméterezhető, más HP modelleknél két-három érték közül választhattunk.

Ez a szolgáltatás természetesen kiváltható az utólagos képfeldolgozással, de a célközönség vélhetően nem fog több száz képen gradációs görbéket állítgatni.

Adaptív világítás

normál fotózás

adaptív világítás

Képek kategorizálása

Mind felvétel, mind lejátszás módból kategorizálhatjuk képeinket a következők szerint: kedvencek, pihenés, születésnapok, család, gyermek, barátok, állatok, tevékenységek, vakáció, egyéb. Ezeket a HP Photosmart szoftveréből szerkeszthetjük is, adhatunk hozzá új kategóriákat, vagy törölhetünk is. Az így kategorizált képeket könnyebben megtalálhatjuk a Photosmart szoftverével.

Vörösszem javítása

Ez az ún. Design Gallery menü első eleme. Csak lejátszás módból érhető el, hatását az vakuról szóló résznél már ismertettük.

Képeffektek

Szintén a Design Galleryn belül találjuk a különféle képeffektek készítésére alkalmas menüpontot. Az egyes effektek kis mértékben paraméterezhetők, így hatásuk finomhangolható. Az így készült képeket a gép 5 Mpixelre konvertálja le. Az egyes effektek:

Képeffektek

festék pöttyök

rajz

vízfesték

képszélek elmosása

poszterizáció

retro (színek állíthatók)

lágy hatás

öregítés

égbolt színezése

talaj színezése

kaleidoszkóp

szolarizáció

tusrajz

Fotó javítás

Ide tartozik a karcsúsítás, amely a HP szerint csak az ő gépiben található meg (ezzel szemben a Pentax gépeknél már évekkel ez előtt találkozhattunk vele), igaz, ez a kép széleket is módosítja, hogy ne legyen olyan feltűnő a hatás (érdemes homogén hátteret használni, úgy még inkább elfedésre kerülnek a részletek), valamint a felbontás is max. 5 Mpixel. Kinek jó ez? Főként a hölgyeknek. Ők sokszor hajlamosak magukat testesebbnek gondolni, mint amilyenek valójában, aztán jön a sok kritika: „jaj de rossz fotó, milyen kövérnek látszom”.
Lehet javítani állatok szemeit is, a Pet-eye fix menüpontban, ezt viszont fotóalany hiányában sajnos nem tudam kipróbálni.
Újdonság, vagyis elsőként a HP Photosmart R837-ben található meg a Touch Up, vagyis retusálás lehetősége. Kisebb, vagy nagyobb területen lévő részleteket vonhatunk össze. Hatékonysága vegyes, néhol nagyon jól dolgozik, néhol „koszolva”.
S végül beállíthatjuk egy kész kép világosságát, kontrasztját és színtelítettségét.
Nézzük ezeket képeken:

Fotó javítás

karcsúsítás

retusálás

világosítás, kontraszt, színtelítettség

Színmódosítás

A fotókat fekete-fehérré vagy szépiává alakíthatjuk, illetve van színezett fekete-fehér és színes színezet is. A képek ekkor is maximum 5 Mpixelesek lesznek:

Színmódosítás

fekete-fehér

szépia

színezett fekete-fehér

színes színezet

Keretezés

Mintegy tíz féle keret közül választhatunk, sőt az egyes keretek színét és világosságát is módosíthatjuk, valamint sok esetben a keret szélességét is. A keretezett képek felbontása is maximum 5 Mpixeles. Azt mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezek a keretek egészen jól használhatók. Nem olyan extrémek, mint az Olympus gépeinél, azok közül én egyet sem tudok elképzelni a saját képeimen, az itt lent láthatóak viszont sok esetben jól használhatók. Arról nem is beszélve, hogy az Olympus gépeivel a keretezett képek max. 2 Mpixelesek lehetnek.

Keretezés

lágy

belső

tépett

égetett

mozaikszerű

ovális

kör

téglalap

kerekített téglalap

négyzet

Panoráma kép

Ami a panoráma készítésben igazán nagyszerű és különleges, hogy az egyes képeket gépen belül is összefűzhetjük, nem kell hozzá számítógépet és külön programoz használni. A panoráma felvételek maximum 5 képből állhatnak, ezeket jobbról balra, vagy balról jobbra készíthetjük (vagy a gépet elfordítva fel- és lefelé). Az egyes képek után a kijelző szélső területén megmutatja a gép az előző kép szélét, hogy könnyebb legyen az illesztés.
A gépen belül illesztett panoráma kép max. 8 Mpixeles lesz, magassága 1264 pixel. Természetesen az egyes elemi képek a kártyán maradnak, így van lehetőség arra is, hogy utólag számítógéppel teljes felbontású panorámát készítsünk. Aki viszont ezzel nem akar kínlódni, annak a HP Photosmart R837 megoldja ezt a problémát.

Panoráma összefűzés gépen belül

Egyéb

Talán az automatikus expozíció sorozatot is ide sorolhatjuk, hiszen valamilyen szinten extrának minősül e kategóriában.

Ami még ide kívánkozik, az a képkivágás lehetősége. Képeket leméretezni illetve hangmegjegyzést rögzíteni viszont nincs lehetőségünk.

Képminőség

A képminőséget leginkább a képzaj határozza meg a HP Photosmart R837 esetén. A zajszűrés ugyanis elég enyhe, így már ISO100-nál is jelentős képzajt láthatunk a sötétebb területeknél. A hasonló CCD-vel szerelt Samsung NV7 jóval erősebb zajszűréssel dolgozik, ami miatt a képzaj sokkal kevésbé látható, de a mosottság is erősebb.

Nos, hogy a képzaj mennyire zavaró, azt nyilván a vásárlóknak kell eldöntenie, de az biztos, hogy a kategóriatársakhoz képest kissé magasabb képzajjal kell számolni.ISO100; F6,3; 1/4 mp


ISO200; F6,3; 1/8 mp


ISO400; F6,3; 1/15 mp


ISO800; F6,3; 1/30 mp


ISO100; F6,3; 1/4 mp


ISO200; F6,3; 1/8 mp


ISO400; F6,3; 1/15 mp


ISO800; F6,3; 1/30 mp


ISO100; F6,3; 1/4 mp


ISO200; F6,3; 1/8 mp


ISO400; F6,3; 1/15 mp


ISO800; F6,3; 1/30 mp


ISO100; F6,3; 1/4 mp


ISO200; F6,3; 1/8 mp


ISO400; F6,3; 1/15 mp


ISO800; F6,3; 1/30 mp

A fotók 21 °C hőmérséklet mellett készültek.

Gyári tartozékok

  • Szoftvert, driver-t és használati útmutatót tartalmazó CD
  • Li-ion akkumulátor
  • Hálózati adapter
  • USB kábel
  • Csuklópánt

Ajánló

A HP PhotoSmart R837 elsődlegesen családi és hobbi fotósoknak készült, akik egy pici, könnyű, egyszerűen kezelhető fényképezőgépet keresnek. Kategóriatársaitól a VGA felbontású hangos videó rögzítése közben is működő zoom, a jól használható keretek, a vörösszem javítás, az automatikus panorámaösszefűzés és az egyedülálló retusálás funkció különbözteti meg.
A képzaj csökkentési algoritmusa nem annyira drasztikus, mint más gyártók gépei, így az elkészült képek valamivel zajosabbak mint a hasonló felbontású kompakt gépek képei, de ezzel talán a részletek is jobban megmaradnak. A szokásos 10×15-ös vagy 13×18-as papírképeknél ez azonban nem igazán látható.

A fényképezőgép kipróbálását a HP Magyarország Kft. tette lehetővé. Köszönjük!.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson az egyes képekre, a képekről expozíciós információk is leolvashatók. A fájlnevekben a kisfilmes formátumba átszámolt gyújtótávolság értékek is szerepelnek.

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!