Röviden: Nikon Coolpix S9900 teszt

0

Bevezetés

Bevezetés

A Nikon Coolpix S9900 modellszámát elnézve akár azt is gondolhatnánk, hogy ennyi volt, a Nikon elérte a Coolpix S széria csúcsát, ennél feljebb már nem lehet. S bár mindez nyilván csak vicc, azért mégis van benne némi valóság is, hiszen a Coolpix S9900-ba gyakorlatilag szinte minden bekerült, amit egy komoly utazózoomtól várhatunk. Kellően jó felbontású CMOS szenzor, 30×-os zoomátfogás remek nagylátószöggel és komoly tele véggel, FullHD videó, fél-manuális és manuális üzemmódok, üzemmódtárcsa, könnyen használható forgatható LCD, Wi-Fi vezérlés, GPS. Ha hosszú percekig gondolkoznék, akkor se jutna eszembe már olyan funkció, ami mindenképpen kellene egy ilyen masinába/masinára. Talán az elektronikus kereső lehetne még egy továbblépési lehetőség, de enélkül is remekül használható a Coolpix S9900.

Az irodából hazaérvén megszokott dolog nálunk, hogy megmutatom a családnak az új szerzeményeket. Legyen az méretes teleobjektív, vagy egy kis kompakt, mindig van vélemény a termékről. Az általános jellegű megállapításokon túl most azonban nagyobb lelkesedés volt, hiszen amikor a feleségem meglátta a gépet, rögtön felkiáltott: jajj de szép, ilyet kellene vennünk a „kispentax” helyett (utalt az immár 8 éves, fém burkolatú ultrakompaktunkra). S való igaz, ebben a gépben minden földi jó megtalálható, amire egy magunkfajta fotózást szerető, de mindenhova azért DSLR-t nem cipelő vágyhat. Igaz, ez már az előd S9700-ra is nagyjából elmondható volt… De nézzük, mit is kínál a gép.

A Nikon Coolpix S9900 főbb tulajdonságai:

 • Képérzékelő: 16,1 Mpixel effektív felbontású, 1/2,3″ típusú BSI-CMOS

 • Érzékenység: ISO125-6400
 • Objektív: stabilizált, 30×-os zoomátfogás, 25-750 mm ekv. gyújtótávolság, f/3,7-6,4 fényerő, 1 cm-es makró közelpont
 • Átnézeti vagy elektronikus kereső nincs
 • Fél-automata és teljes kézi módok
 • Digitális képi effektek fotózáskor és utólag
 • Kijelző: 3″ képátlójú kihajtható és elfordítható LCD, 921.000 képponttal
 • GPS vevő
 • Wi-Fi NFC-vel (okostelefonról vezérelhető)
 • Egyszerű panoráma készítés a gép körbeforgatásával
 • 1920×1080 pixeles videórögzítés (akár 60 kép/mp képfrissítéssel) max. fél óráig
 • Nagy képfrissítésű videók (választható Slow-motion móddal): 60, 120, 240 kép/mp (720p, 480p, 240p felbontásnál)
 • automatikus élességállítás, mozgatható AF keret, arcfelismerés
 • 473 MB belső memória, SD/SDHC/SDXC kártyahely
 • Li-ion akkumulátor, CIPA ajánlású gyári mérés szerint 300 képhez elegendő energiával
 • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Az elődhöz képest a korábbi fixen elhelyezett OLED kijelző helyett kihajtható LCD-vel, egy további vezérlőtárcsával, nagyob belső memóriával, időzített sorozattal és az NFC funkcióval bővült a Coolpix S9900 utazózoom.

Konkurencia

Bőséges lehetőségeink vannak, ha nagy zoomátfogású kompakt fényképezőgépet szeretnénk, s még akkor is sok modell közül választhatunk, ha a már jól használható, legalább 12×-os zoomátfogású utazózoomot, azaz kis méretű gépet keresünk. Ha azonban a zoomátfogást minimum 20×-os értékűnek szeretnénk, akkor már jelentősen lecsökken a választási lehetőségek száma. Nézzük most ezeket. A 16 Mpixeles CMOS szenzoros, 30×-os zoomos Nikon Coolpix S9900 mellett tehát szóba kerülhet a kistesó, a szintén 16 Mpixeles, de 20×-os zoomobjektívvel és fixen beépített LCD-vel készülő Nikon Coolpix S7000, illetve a
12 Mpixeles CMOS érzékelővel szerelt, 30×-os zoomos objektívvel és EVF-fel is rendelkező, fix LCD-s Panasonic Lumix DMC-TZ70-et. Emellett a Panasonic Lumix DMC-TZ57-et is meg kell említeni, hiszen pont 20×-os zoomátfogású objektíve van, felbontása 16 Mpixeles, s szintén CMOS szenzoros, azaz FullHD videót is képes rögzíteni. A még tavaly bejelentett modellek között találjuk a szintén 20×-os zoomos, de 18 Mpixeles Sony Cyber-shot DSC-WX350-et, a 21×-es zoomos, 16 Mpixeles Samsung Galaxy Camera 2-t és a Samsung WB350F-et, a 22×-es zoomos 16 Mpixeles Nikon Coolpix S9600-at, a 24×-es zoomos , 16 Mpixeles Olympus SH-1-et, valamint a 30×-os zoomos modelleket, a 18 Mpixeles, még pár hónapig kapható Panasonic Lumix DMC-TZ60-at és a 16 Mpixeles Canon PowerShot SX700 HS-t.

Természetesen zoomátfogásban, felbontásban és szolgáltatásokban jelentősebb eltéréseket is találhatunk.