Röviden: Olympus PEN-F teszt

0

Bevezető

Amikor egy vadonatúj fényképezőgép piacra kerül, mindig örömteli érzés kipróbálni az újdonságokat. Az Olympus január végi bejelentésekor már érezhető volt, hogy a PEN-F-be apait, anyait beleadott a gyártó, így érthető, hogy már nagyon kíváncsiak voltunk rá. Szerencsénkre adódott egy részletes tesztre ugyan rövidke, de általános tapasztalat szerzésre elegendő lehetőséget biztosító néhány napos időszak, amely időre kölcsön kaptuk az új mikro NégyHarmados modellt. Sajnos azonban az égiek úgy döntöttek, hogy még nehezebbé teszik a dolgunkat, hiszen ezt a néhány napot is az influenza és a szakadó eső tartkította.

Az idő rövidsége és a humán erőforrás dugába dőlése miatt mostani tesztünk a szokásosnál jóval rövidebb lesz, de amint újra elérhető lesz a gép, igyekszünk bepótolni az elmaradásokat.

Az Olympus új üdvöskéje a PEN modellek új generációját hozza el nekünk. Az eddigi PEN-ek is igyekeztek a régies formavilágot hozni, de az igazán szép retró külsőt az OM-D micro FourThirds modellek adták. Legalábbis eddig. Itt van ugyanis a PEN-F, amely az eddigi legszebb, retró dizájnú Olympus digitális PEN gép.

Bár leírva sehol nem volt, azért érezhettük, hogy a legkomolyabb tudású gépeket az Olympus az OM-D sorozatban dobta piacra (lásd E-M1, E-M5, E-M10, illetve ezek Mark II-es utódjai). Most azonban a PEN-F minden földi jót megkapott, így az eddig vélt megkülönböztetés a PEN és OM-D modellek között egy csapásra szerte foszlott. De akkor mi is a különbség így az OM-D és a PEN modellek között? Egyszerű. Az OM-D gépek tükörreflexeshez hasonló kinézetűek, keresőjüket az objektív bajonett felett, a vázból jelentősen kiemelkedve alakították ki. A PEN-ek ezzel szemben inkább átnézeti keresős, vagy távmérős gépekhez szeretnének hasonlítani, azaz itt a kisebb méret a cél. Beépített kereső nem is volt még eddig a digitális PEN modelleken, csupán opcionális kiegészítőként szerezhettük be azt. A PEN-F-nél ez is változik. Az OM-D-k szolgáltatáskészletét átvevő új csúcsgép elsőként kapott 20 Mpixeles szenzort az Olympus mikro NégyHarmad vonalában, s beépített elektronikus keresővel is rendelkezik. Nézzük tehát mit is kínál az új masina:

Az Olympus PEN-F főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 20,3 Mpixel, LiveMOS (17,4×13 mm)
 • Érzékenység: ISO200-25600 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO80-ra
 • Objektív: mFT bajonett
 • 2,36 millió képpontos elektronikus kereső, 0,62×-es nagyítás, 100% keresőkép, infravörös betekintés érzékelővel
 • retró külső, sok dedikált kezelőszerv (exp. kompenzáció tárcsa, gradációs görbe tárcsa, képstílus mód tárcsa, két vezérlőtárcsa)
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • nagy felbontású fotó mód a szenzor mozgatásával, állványról, 50 Mpixel felbontással (JPEG: 8160×6120 / RAW: 10368×7776)
 • LCD: 3″, 1,037 millió képpont, kihajtható és elfordítható, érintésérzékeny, fókuszpont közvetlen kiválasztásának lehetőségével
 • 1920×1080 pixeles videórögzítés (max. 60 kép/mp) max. 4 GB-ig, ill. fél óráig, ALL-I vagy IPB tömörítési móddal, H.264 vagy mJPEG tömörítéssel
 • automatikus élességállítás, arcfelismerés, kézi élességállítás 800 pont valamelyikén
 • SD/SDHC/SDXC kártyahely, UHS-II támogatás
 • Li-ion akkumulátor (330 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
 • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Javasoljuk megtekinteni a részletes adatlapunkat is, ott ugyanis olyan részletekre is fény derül, amelyeket a fenti felsorolásba nem vettünk be, de jó, ha tudunk róla!