Röviden: Olympus SZ-20 teszt

0

Bevezető

Nehéz nem észrevenni, hogy kissé átalakult a digitális fényképezőgép piac. Míg pár éve még a 3×-os zoomátfogású masinák voltak az alap szinten, addigra ma már 5×-ös zoom alatt nem igen kapható kompakt gép. A régebben jóval magasabb árkategóriában fekvő ultrakompakt gépek is elvegyültek az egyszerűbb kompaktok között, ezek ára ma már nem sokkal magasabb, mint a hagyományosabb kompaktoké. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a nagyobb és méretesebb ultrazoomok mellett egyre népszerűbbek a kis méretű vázba épített szuperzoomok, melyek többnyire 7× és 24×-es zoomátfogás közöttiek. Ezeket az egyszerűen csak utazózoomoknak nevezett fényképezőgépeket ma már szinte minden gyártó kínálatában megtalálhatjuk, különbségek azonban bőséggel akadnak.
S itt most nem csak a zoomátfogásra kell gondolni. Jócskán van eltérés a szolgáltatásokban is. Míg egyes gyártók manuális beállításokkal kényeztetik vásárlóikat, mások a BSI-CMOS szenzorban rejlő lehetőségek kiaknázásával kívánnak jobb pozíciót elérni.

Az Olympus az SZ szériával azokat célozta meg, akik egy kedvező árú utazózoomot szeretnének vásárolni, de a manuális beállítások garmadáját nem igénylik. Van viszont kategóriaelső óriási felbontás, van a BSI-CMOS szenzornak köszönhetően FullHD videórögzítés, van gyors sorozat, s van pofonegyszerű Smart Panorama.

Közvetlen konkurensei közé tartoznak az Olympus berkein belül az SZ-10 és az SZ-30MR, más gyártók termékei közül pedig a Nikon Coolpix S8100 és S9100, a Canon PowerShot SX220 HS és SX230HS, a Sony DSC-HX9V és DSC-H70, valamint a Panasonic DMC-TZ18 és DMC-TZ20 tartozik.
Az Olympus SZ-20 ebből a mezőnyből a 16 Mpixeles felbontásával (melyet csak a Sony DSC-HX9V tud még) tűnik ki, melyhez kedvező ár párosul.