Röviden: Olympus SZ-20 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás

Gyenge fényben történő fotózásnál narancs fényű AF segédfény támogatja az élességállítást, amely nagylátószögnél 3-4 méteres távolságban lévő témát is kellően megvilágíthat.

Az élességállítást csak a gép végezheti automatikusan. Szpot fókuszmódon kívül iESP és iESP/arcfelismerés, illetve témakövetés is választható. Utóbbi esetén a gép a témán tartja az élességállító keretet akkor is, ha a képet újrakomponáljuk, vagy a képmezőben mozog a téma. Az élességállítás az exponáló gomb félig lenyomását követően történik meg, ez esetben rögzül is az élesség, vagyis ilyenkor már nem történik témakövetés. Ez a mód tehát csupán az újrakomponáláshoz jó.

Témakövetés előtt az Ok gombbal kell jeleznünk a gépnek, hogy a fókuszkeretben lévő aktuális témát szeretnénk követni. Aktivált fókuszkövetés során az újrakomponálás, vagy a téma elmozdulása esetén is a témán tartja a fókuszkeretet a gép. Az exponáló gomb félig lenyomására elindul az automatikus élességállítás, majd ennek sikeres befejezése után rögzíti az élességet. Ha a téma ez után mozdul el, azt a gép nem követi.
Arcfelismerő fókuszmódnál maximum 16 arcot képes detektálni az SZ-20. Ezek közül viszont csak a belső szoftver választhatja ki, hogy melyikre álljon rá az AF.

Ami a kézi élességállításon kívül hiányozhat, az tehát a fókuszkeret elmozgatása.

Sorozat fényképezés

Az Olympus SZ-20 többféle sorozat módot támogat, ezek egy része teljes felbontású, míg a leggyorsabb csak 5 Mpixeles.
Normál 1 sorozat módban 1,7 kép/mp sebességgel készíthetünk fotókat, egy sorozatban maximum 8 darab Fine, illetve 16 darab Normal tömörítésű JPEG-et, akár 16 Mpixelen. Ha a puffer betelik, újabb kép csak akkor készül, ha elengedjük az exponáló gombot és újra kezdjük a sorozatfotózást.

Normál 2 sorozatot választva 8 kép/mp sebesség áll rendelkezésünkre, igaz, a készíthető képek száma sajnos jelentősen csökken, mindösszesen 3 képet készíthetünk, tömörítési foktól függetlenül.

Hi1 módban maximum 5 Mpixeles felbontást használhatunk, az érzékenységet ekkor a gép automatikusan választja, de más Olympus géptől eltérően a minimum itt továbbra is ISO80. E sorozat sebessége 15 kép/mp, hossza 36 Fine kép.

Videó

Videókat 1920¬×1080 pixeles, vagyis FullHD felbontásban is készíthetünk, ezen kívül még 1280×720 (HD), 640×480 vagy 320×240 pixeles felbontást választhatunk. A tömörítés H.264 kodekkel történik, így helytakarékos fájlokat hozhatunk létre.

1920×1080 pixel, 30 fps, H.264, 25 mp, 48 MB, ~18000 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videókba sztereó hangot ment a fényképezőgép, s felvétel közben optikai zoomot is használhatunk. Ezen kívül a fénymérés és az autofókusz is aktív marad.

A FullHD és HD felvételek hossza maximum 29 perc lehet, VGA vagy kisebb felbontásnál viszont ennél hosszabb filmek is készíthetők, maximum 2 GB fájléméretig (ami több, mint 1,5 óra).

Különlegesnek számít egy kis kompakt géptől, hogy a videófelvételeknél a mágikus szűrők javarészét is használhatjuk, ráadásul akár FullHD felbontásban is.

Pinhole mágikus szűrő
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

halszem mágikus szűrő
Eredeti videó letölthető: ide kattintva