Röviden: Olympus TOUGH TG-860 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az élességállítást csak a gép végezheti automatikusan, kézi fókusz nincs. Arcfelismerő/intelligens és szpot (csak a kép középső részére élességet állító) fókuszmódon kívül témakövetés is választható. Utóbbi esetén a gép igyekszik a témán tartani az élességállító keretet akkor is, ha a képet újrakomponáljuk, vagy a képmezőben lassan mozog a téma. Az élességállítás az exponáló gomb félig lenyomását követően történik meg, ez esetben rögzül is az élesség, vagyis ilyenkor már nem történik témakövetés. Ez a mód tehát csupán a fókuszálás előtti újrakomponáláshoz jó. A fókuszálás sebessége jó fényviszonyok között egyébként remek, csupán néhány tized másodperc. Kevés fénynél természetesen lassabb, de még akkor sem éri el a már lassúnak érezhető 1 mp-es időt, ha a gépnek az AF segédfényt is használnia kell.

Az automata élességállítást kevés fényben a gép előlapján lévő LED által biztosított AF segédfény segíti.

A fénymérést automatikus ESP-re, vagy képközépen rögzített pontszerűre választhatjuk. A zársebesség normál módban 1/2 mp és 1/2000 mp közötti lehet, éjszakai témamódnál a záridő maximuma 4 mp lehet.

Sorozat fényképezés

A Olympus TOUGH TG-860 két fő sorozatmóddal rendelkezik, egyik teljes felbontású, míg másik max. 2,7 Mpixeles képek készítését kínálja.

Teljes felbontásban 7 vagy 2,5 kép/mp sebesség érhető el, előbbi esetben 6 képig, utóbbi esetben akár 200 képig. 2,7 Mpixeles felbontásban 20 vagy 60 kép/mp sebességgel készíthetünk 60 képes sorozatot.

A 2,7 Mpixeles felbontás azért ne tévesszen meg minket, ez ugyanis nem tűéles képeket jelent, hiszen ilyenkor a gép videó módban dolgozik, s az 1920×1440 pixeles fotók elég lágyak. Ha a képeket összehasonlíthatóvá, azaz azonos felbontásra hozzuk, jól látható lesz a különbség:

A normál és gyors sorozat mód képe azonos (2,7 Mpixeles) felbontáson

Videófelvétel

A gép CMOS szenzornak köszönhetően videófelvételt akár FullHD felbontásban is készíthetünk, 60 kép/mp frissítéssel. A felvételkészítést bármely üzemmódból elindíthatjuk a külön videófelvételi gombnak köszönhetően. A felvétel a gomb megnyomását követő 1 mp-en belül indul.

A videófelvétel 60 vagy 30 képkocka/mp frissítésű lehet, mindegyik esetben progresszív elven. A felbontás 1080 soros Full HD, vagy 720 soros HD lehet, illetve választhatunk 4:3 oldalarányú VGA-t is.

A videofelvétel során a fénymérés és az automata élességállítás is folyamatosan működik. Felvétel során fotót nem készíthetünk, de az optikai zoom rendelkezésünkre áll.

1920×1080 pixel, 59,94 kép/mp, AVC, 26 mp, 90,7 MiB, ~29,2 Mbps (3,7 MB/s)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Normál videózáson túl választhatunk slow-motion, azaz lassított videófelvételt, amely 640×480 pixeles felbontásnál 120 kép/mp-et (4×-es lassítás), 480×360 pixeles felbontásnál 240 kép/mp-et (8×-os lassítás) jelent.

VGA, 30 kép/mp, normál videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

VGA, 120 kép/mp, 4×-esen lassított videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

480×360 pixel, 240 kép/mp, 8×-osan lassított videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A lassított videófelvétel mellett time-lapse videókat is készíthetünk, ehhez az ún. Sport módba kell állítanunk az üzemmódtárcsát, ahol beállíthatjuk, hogy az egyes képek fél, 1, 3, 6, 12, vagy 30 másodpercenként készüljenek, így érve el 15, 30, 90, 180, 360 és 900×-es gyorsítást. Ezek a videók max. FullHD felbontásban, 30 kép/mp-cel készülnek.

Full HD time-lapse, 0,5 mp/képkocka, 15×-esen gyorsított time-lapse videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Full HD time-lapse, 3 mp/képkocka, 90×-esen gyorsított time-lapse videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Full HD time-lapse, 30 mp/képkocka, 900×-esen gyorsított time-lapse videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az elkészített videókat sajnos gépen belül nem tudjuk megvágni, azt csak számítógépen tehetjük meg.