Röviden: Olympus TOUGH TG-860 teszt

0

Különlegességek

Víz- és ütésállóság

Az Olympus TOUGH TG-860-at akár 15 méteres vízmélységbe is levihetjük, meghibásodás nélkül. Más kérdés persze, hogy ilyen mélyen már olyan kevés a fény, hogy kiegészítő fényforrás nélkül ISO3200-6400-as érzékenység is elkelhet, de a nagy felbontású kis szenzor és az erős zajszűrés miatt ez esetben már a képminőség nem lesz túlzottan jó. Az ilyen mélyen történő fotózáshoz mindenképpen kiegészítő, jelen esetben folyamatos fényt adó fényforrásra is szükségünk lesz (opcionálisan vásárolható a búvártokhoz). Sajnos 15 méter mélyre nem volt alkalmunk merülni a géppel, így csak korábbi tapasztalatainkra építve mondhatjuk ki ezeket a szavakat.

A gép a víz nyomása mellett 2,1 méteres magasságból történő leejtésnek is ellenáll. Ezen túlmenően a gyártó 100 kg-os nyomásállóságot és -10 °C fokig fagyállóságot is megadott.

Árnyék kompenzáció

Felvétel előtt, illetve utólag lejátszás módból is elérhető ez a funkció. Célja az árnyékosabb, sötétebb területek kivilágosítása. Persze mivel ez szoftveres képmanipuláció, számolnunk kell azzal, hogy az így világosabbá tett részek erősebb képzajt mutatnak majd.

Leméretezés

A képeket a lejátszás menüből 1920×1440 vagy 640×480 pixelre méretezhetjük le. Előbbi 10×13 cm-es papírképekhez még bőven elegendő felbontást ad, így ha fogytán a kártyahelyünk, ezzel könnyen spórolhatunk (a kép leméretezése után az eredeti fotót törölve), míg utóbbi inkább csak a képek e-mailben való továbbításánál lehet érdekes.

e-portré

Felvételkor témamódként, lejátszáskor pedig a szerkesztés menün belül található meg az e-portré, amely a bőr lágyítását végzi el, akár teljes felbontásban is.

HDR fotózás

A fényképezőgép lehetőséget ad nagyobb dinamika átfogású, HDR képek készítésére is. Ezt is a témamódok között találjuk, így automatikus érzékenyéget, automatikus fehér-egyensúlyt és letiltott expozíció kompenzációt hoz magával.

Ezek a megkötések sajnos néha nem jönnek jól, ezen túlmenően viszont akad még egy kisebb kellemetlenség ezzel a móddal: az árnyékosabb részek kivilágosodása minden esetben megszünteti a feketéket (ott sem lesz fekete, ahol még HDR-nél is feketének kellene lennie) Érdekes az is, hogy néha a csúcsfényekből egészen keveset tud megmenteni a gép (1. kép), néha viszont rengeteget (2. kép).

Hagyományos és HDR fotók

Vörösszem korrekció

Ha a beépítet vaku használata során az alanyok szeme vörössé válik, van lehetőség ennek utólagos szoftveres javítására. Ezt is a lejátszás menü szerkesztés menüpontjából érhetjük el.

Mágikus szűrők

7 féle mágikus szűrőt választhatunk. Ezek a következők:

  • pop art,
  • lágy fókusz,
  • halvány és világos szín,
  • szemcsés film,
  • pinhole,
  • dioráma,
  • drámai színek

Mindegyik szűrő használható teljes felbontású képek esetében is, viszont a mágikus szűrők alkalmazása egyet jelent az automatikus érzékenység használatával is. Expozíció kompenzáció és fehér-egyensúly megadás azonban szerencsére elérhető.
A mágikus szűrők korábbi E-P5 tesztünkben megtekinthetők.

Panoráma készítés

Ahogy a piacon lévő CMOS szenzoros gépek túlnyomó többsége, úgy már az Olympus TOUGH TG-860 is képes olyan panorámák készítésére, ahol a felhasználónak csupán körbe kell fordítania a gépét. A többit a fényképezőgép megoldja, még a képek illesztését is.

A panoráma üzemmódban az érzékenységet nem, de a fehér-egyensúlyt és az expozíció kompenzációt megadhatjuk, ahogy módunk van választani 180 fokos és 360 fokos panorámák között is. Ettől eltérő szélességű panoráma is készíthető, ha menet közben az Ok gombbal lezárjuk a panorámakészítést.

180 fok esetén 5168 pixeles, 360 fok esetén 10336 pixeles panorámaképet kapunk. A gépet vízszintesen és függőlegesen egyaránt tarthatjuk, de míg vízszintes gépállásnál a panoráma 720 pixel magas lesz, álló géppel készítve ez 1280 pixelnek adódik. A TG-820 tehát 1280×720 pixeles videómódban működik a panorámakészítés során, így érdemes mindig a kijelző rövidebbik oldala mentén panorámát készíteni.

180 fokos panoráma fekvő gépállással

360 fokos panoráma fekvő gépállással

180 fokos panoráma álló gép orientációval

360 fokos panoráma álló gép orientációval

GPS

A vízálló gépek között jópárat találunk, amelyben GPS vevő is megtalálható. A TG-860-ban lévő képes a készített képek geocímkézésére, azaz ha helyesen ismerte a gép a pozíciónkat, akkor utólag könnyen megmondhatjuk, hogy hol készítettük a fotókat. Természetesen a víz alatt a GPS vevő nem működik, így csak a legutóbbi felszíni pozíciót tudja elmenteni.

A GPS szolgáltatásai között nem csak a képek geocímkézése, de útvonalrögzítés is megtalálható, amelyet a rögzítés után a kártyára menthetünk. Az egyes elmentett pozíciók között eltelt időt nem módosíthatjuk, a gép kb. 30 mp-enként ment pozíciót, amely séta esetében még szűken elég lehet, lassabb kerékpározás esetén már pontatlanná válik az útvonal követése. A naplófájlt pl. a www.gpsvisualizer.com weblapon tudjuk átalakítani más formátumúra, amelyet pl. a google térképe is támogat, de akár az elterjedt GPX formátumba is átkonvertálhatjuk.

A próba során a naplózás csak hozzávetőleges pontosságot adott, pedig a gép nem is volt mélyre eldugva, a hátamon lévő táska felső részére volt helyezve. A naplózás a Déli út feliratra mutató végpontból indult, de a gépen még korábban, a Kertész utcában kapcsoltam be (megvártam, amíg a GPS villigó jelzése folyamatos jelzéssé válik). A Petőfi utcán végigtekerve már több helyen pontatlanságot mutat a naplófájl. A valódi bejárt helyeket a térképen zöld vonallal jelöltem, a piros vonal a GPS által rögzített útvonalat mutatja. A Szabadság téren nyílt terepen pár perc tesztfotózás erejéig egy helyben tartózkodtam, ezt jól követte a gép GPS-e. Innen tovább indultam a Rákóczi úton, majd visszafordultam. A Polgármesteri Hivatal közelében látható erős cikázás a templomban töltött idő következménye, ilyenkor a GPS-ek többnyire a rossz vételi viszonyok miatt tényleg pontatlanok. Innen a Kossuth térre mentem tovább, ahol nyílt terepen töltöttem el cirka fél órát. Az itt tapasztalt erős kilengésekre nincs magyarázat, ahogy arra sem, hogy hazafelé indulás után az első rögzített pont miért esik olyan távol a Kossuth-tértől.

Összességében tehát a tapasztalatok alapján e funkció kicsit pontatlanabb, mint amire egyébként számítanánk.

Wi-Fi

A beépített Wi-Fi adapter nem csak a komolyabb gépeknél, de a kedvezőbb árú, egyszerűbb modelleknél is egyre többször megtalálható. Az Olympus a TOUGH TG-860-ban is kínál már ilyet, amely nem csak a képek áttöltéséhez és megosztásához használható, de a fényképezőgép vezérléséhez és a távkioldáshoz is, így igazán remek lehetőségeket kínál.

Az Olympus Image Share alkalmazás Android esetén megelégszik a 2.3-as verzióval is, így a régebbi okostelefonokon is gond nélkül futtatható.
Az alkalmazás feltelepítése után a fényképezőgépen ki kell választanunk a Wi-Fi indítása menüpontot, vagy a Menu gombot legalább 2 mp-ig nyomva kell tartanunk. Ezt követően a gép LCD-jén egy QR kód jelenik meg, amelyt az okostelefonon elindított Olympus Image Share alkalmazásból a készülék kamerája segítségével be kell olvasnunk. A két gép párosítása ezzel megtörtént, így már használatba is vehetjük a Wi-Fi által nyújtott lehetőségeket.

Az alkalmazás segítségével LiveView módban a zoom, az expozíció kompenzáció, az érzékenység, a fehér-egyensúly és a kioldás módja (sorozat, időzített, önkioldó, videó) módosítható. A gépben lévő memóriakártya képei is megtekinthetők okostelefonon vagy tableten keresztül, valamint ezek le is tölthetők, illetve meg is oszthatók.

Az Olympus Image Share a fényképek szerkesztésére is használható, amellyel a készüléken lévő fotókra művészi szűrőket (pop art, lágy fókusz, halvány és világos szín, világos tónus, szemcsés film, pin hole, keresztbehívás, finom szépia, drámai színek, vonalak, vízfesték, régies, részleges szín) alkalmazhatunk, vagy kollázst (Photo Story) készíthetünk (lásd az Olympus PEN E-P5 tesztünk különlegességei között az oldal közepe táján), illetve rajzolhatunk a képekre és feliratozhatjuk azokat.

A beépített Wi-Fi vezérlő hatótávolsága szabad terepen kb. 10 méter. Arra is van lehetőségünk, hogy a gépet monopodra vagy szelfi-botra helyezve víz alá merítsük, az élőképet pedig okostelefonon nézzük. Persze ez esetben a 10 méter már nem áll, jó esetben kb. 10 cm mélyre vihetjük le a TG-860-at, hogy a felszínen lévő okostelefon még vegye a Wi-Fi jelet.