Röviden: Olympus TOUGH TG-860 teszt

0

Felépítés

Az Olympus Tough TG szériája külsőre gyakorlatilag évek óta semmit sem változott. Mondhatni tipikus kiskompaktos felépítéssel bír, azzal a különbséggel, hogy a fém vázba épített masinák víz- és ütésálló kivitelűek, valamint az objektívek rejtett, prizmás vagy tükrös kialakításúak. A TG-860 sem kivétel, követi a már bevált trendeket. A viszonylag kicsi váz miatt komoly markolatra nem számíthatunk, de a gyártó igyekezett egy műanyagból készített kisebb kiemelkedéssel stabilabbá és csúszásmentessé tenni azt a részt, ahol fogjuk a gépet (ide került az Olympus felirat is).

A kezelőszervek javarésze fent és hátul található, de ennél a modellnél elöl is találunk egy gombot (a képen az Olympus felirat alatt), amely ráadásul programozható. E gomb funkciója lehet exponáló, videófelvételt indító, LCD fényerőt növelő (csak a nyomás idejére), LED fényt kapcsoló (csak a nyomás idejére) és szuper makró. Ugyanígy programozható egyébként a hátlapon lévő videófelvételt indító gomb is.

 

Fentre helyezték el a bekapcsoló és exponáló gombokat, valamint a zoom kart, míg hátul található az üzemmód tárcsa, valamint a videófelvétel indító, lejátszás, négyirányú navigáló, Ok és menü gombok. Érdemes kiemelni az üzemmódtárcsát, amely ebben a szegmensben nem annyira elterjedt, igaz, itt is inkább csak az egyes programozott üzemmódok közötti váltásra szolgál (témamódok, művészi szűrők, panoráma mód, önarckép, stb.).

A négyirányú navigáló gombok közül a felfelé a megjelenített információk mennyiségét szabályozza mind felvétel mind lejátszás módban, a jobbra gombbal a vakumódot állíthatjuk, míg a lefelé gomb felvételkor az önkioldó/sorozat módokat, lejátszáskor a képtörlést valósítja meg. Az Ok gombbal az LCD jobb oldalára helyezett gyorsmenüt érhetjük el, amelyen a képmódot, vakumódot, exp. kompenzációt, fehér-egyensúlyt, érzékenységet, sorozat/önkioldó módokat, felbontást, oldalarányt és videó felbontást módosíthatjuk könnyedén.

Az állványmenetet a gép jobb szélén, alulra helyezték. Emellett a TG-860 bal oldalán is találunk egy hasonló menetet, de ez nem kifejezetten az állványra való rögzítésre szolgál, bár arra is használható. Ide elsősorban az opcionális karabíner rögzítő csavarját tekerhetjük be.
Mivel az akku és memóriakártya fedlapja oldalt található, így állványon lévő gépben mindkettő cserélhető marad.

A géphez opcionálisan különféle kiegészítőket vásárolhatunk, mint pl. karabíner, szilikon tok, vagy a gép vízfelszínre felúsztatását elősegítő poliuretán hab pánt. Emellett búvártok is kapható a géphez, amelyre fényforrás is szerelhető.

Képérzékelő

A Olympus TOUGH TG-820 CMOS szenzora az átlagosnak mondható 1/2,3″ típusú, felbontása 16 Mpixeles.
Legnagyobb felbontásban 4608×3456 pixeles képeket készíthetünk, de a felbontást egészen VGA-ig csökkenthetjük. A hagyományos 4:3 oldalarányon kívül 16:9, 3:2 és 1:1 oldalarányú is választható.

A fotókat csak JPEG tömörítéssel menthetjük el, kétféle tömörítési fok valamelyikén.

A fényképezőgép képes az érzékenység automatikus megválasztására, ez ISO1600-ig mehet el (ISO High módban is), illetve éjszakai témamódban ISO6400-ig is feltornászhatja magát a gép. Automatikus érzékenységen kívül mi is megadhatjuk a nekünk tetsző értéket ISO125 után ISO200-6400 között 1 Fé lépésekben.

Optika

A fényképezőgép rejtett optikája (amely a TG-850-ével megegyező) 3,74-18,7 mm-es fizikai gyújtótávolságú, amely az alkalmazott szenzorral látószögében megfelel egy 21-105 mm-es kisfilmes objektívének. Az ultranagy látószögű objektív nem csak a vízálló gépek között, de a kompakt gépek között is kifejezetten komolynak számít. A 21 mm ekv. gyújtótávolság az átlagos (de jó) 28 mm ekv.-hez képest jóval nagyobb látószöget ad.

Ezt a nagy látószöget e modellen (és elődjén) kívül csak a fix gyújtótávolságú Casio EX-TR150 és a nagy szenzoros Sigma dp0 Quattro, valamint a Canon PowerShot SX60 HS ultrazoom kínálja, s ennél nagyobbat csak a Ricoh WG-M1 (16,8 mm ekv.), Samsung WB2200F (20 mm ekv) és a Panasonic DMC-FZ72 kínál (20 mm ekv.) nyújt. A komoly nagylátószög egyetlen hátránya lehet, hogy így az 5×-ös zoom csak 105 mm-ig jut el, ami a tele tartománynak szinte csak a legalját érinti (pár éve az átlagos 5×-ös zoomobjektíves gépek 28-140 mm ekv. gyújtótávolságot kínáltak).

Az objektív fényereje nagylátószögnél f/3,5, mely tele állásban f/5,7-re romlik. Ezek az értékek a rejtett optikás kompakt gépek között átlagosak.

Az optikai zoomon felül max. 4×-es digitális zoom is rendelkezésre áll, amely főképp azok számára lehet hasznos, akik abszolút járatlanak a képfeldolgozás világában, így a képkivágás sem megy számukra.

Teljes felbontású kép Shift+kattintással érhető el!

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=21 mm ekv. (1×)

teljes kép

kivágott képrészlet
f=105 mm ekv. (5×)

teljes kép

kivágott képrészlet
5×-ös optikai és 4×-es digitális zoom

Az optika elé nem került semmiféle védelem, így kikapcsolt állapotban csak a süllyesztett kialakítása védi valamennyire a környezeti behatásoktól.

Az objektívben nem található lamellákból felépített rekesz, a teljesen kör formájú fénymennyiség csökkentő lap nagylátószögnél F3,5 helyett F6, telében és F5,7 helyett F9,7-et nyújt. Az expozíciós paraméterek közvetlen megváltoztatására nincs lehetőségünk, csak expozíció kompenzációt használhatunk ±2 Fé tartományban.

Kijelző

Az Olympus TOUGH TG-860 egyik érdekessége a felhajtható LCD, amelyet a TG-850-től örökölt. A 3″ képátlójú, 460 ezer képpontos 16:9 oldalarányú kijelző 180 fokban felhajtható, megkönnyítve ezzel a földfelszínhez közeli, vagy a szelfi fotózást. Az LCD betekintési szögei egyébként jók, a vélhetően IPS panel csak lentről és fentről mutat kissé sötétebb képet. A háttérvilágítás fényereje ±2 lépésben módosítható.

Fotózáskor a kijelző jobb szélén láthatjuk a funkció menüt, amely a legfőbb paraméterek gyors módosítását szolgálja. Arra is van lehetőség, hogy segédrácsot jelenítsünk meg, illetve ez esetben élő hisztogram is látható.
Az exponáló gomb félig lenyomására a gép megjeleníti a választott rekesz és zársebesség értékeit is. A kész képeken is van lehetőség ezen adatok megtekintésére, ahogy hisztogram is kérhető.

Vaku

A beépített vaku a gép felső részének közepén található. Üzemmódjai között tiltott, automatikus, vörösszem csökkentő és derítő található, hosszú szinkronidejűt csak éjszakai portré témamódban érhetünk el.
A vörösszemek szoftveres javítása utólag, a lejátszás menü szereksztés menüpontjából érhető el.

A fényképezőgépre méretéből és kategóriájából adódóan külső vaku közvetlenül nem tehető.

A villanófényt adó vakun kívül a gépre folyamatos fényt biztosító LED is került, közvetlen a vaku mellé. Ez gyenge fényviszonyok között az élességállítást is segítheti, de fotózáskor és videózáskor is bekapcsolhatjuk. Fényereje, így hatótávolsága sem túl nagy, hozzávetőlegesen 1 méteres távolságig hatékony, ISO1600 érzékenységnél, így inkább csak videózásnál vehetjük igazán hasznát. A vaku teljesítménye egyébként közel 20× nagyobb (legalább 4 Fé).

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A fotókat és a videókat a gép 37 MB-os integrált memóriájába, vagy külön megvásárolható SD, SDHC illetve SDXC memóriakártyára menthetjük. A kártyafoglalat a gép oldalán, az akkumulátorral egy helyen található vízhatlan ajtó mögött található. Az ajtót ugyan duplán megerősítették, így egy retesszel rögzíthetjük azt véletlen kinyitás ellen, de arra már nem ügyeltek, hogy a bekapcsoláskor a gép jelezze, ha az ajtó nincs helyesen becsukva.

Szintén az említett ajtó mögött kaptak helyet a mikroHDMI és az univerzális USB/AV kimenetek is.

A gépet Li-50B jelű, 3,7V névleges feszültségű, 925 mAh töltéstároló képességű 3,5 Wh energiát tároló Lítium-ion akkumulátor táplálja. Az akkut a fényképezőgépen belül tölthetjük fel, ha a gépet USB kábelen a mellékelt hálózati adapterre, vagy bármilyen, töltést lehetővé tevő USB csatlakozóra kötjük. Jó hír lehet, hogy töltés közben is fotózhatunk és videózhatunk, így pl. az okostelefonokhoz fejlesztett USB kimenetes mobilakkumulátorról is táplálható a fényképezőgép, ha előző este valamiért nem sikerült volna feltöltenünk.
A fényképezőgép az akkumulátor töltöttségét három szegmenses ikonon jelzi.